Симптоми и диагноза спондилоза на гръбначния стълб

Симптоми и диагноза спондилоза на гръбначния стълб

6430
1

Симптоми спондилоза на гръбначния стълб

Спондилоза определя парцел, който се излага с претоварване, което води до раздразване на нервните окончания на сухожилието. Пациентите изпитват тъпа, пищялна локална болка и тежест в гръбначния си стълб. Спондилоза придружена от напрежение на мускулите около двигателния сегмент и тогава тези два блокиращи механизма не само могат да влошат болката, но и ще влошат амортизащата функция на гръбначния стълб, докато се оправят своите физиологични извивки.

Симптоми спондилоза на гръбначния стълб
Остеофити

Симптоми на спондилоза: болка в засегнатата част на гръбначния стълб и ограничаване на неговата подвижност, причинена от стискането нервните окончания (степента на междупрешленните дискове). Болки в гърба се усилват през целия ден и създават безпокойство през нощта. Болката се появява не само при движение, но и в неподвижно състояние. Болният дълго време не може да намери безболезнено положение на тялото или главата. В началния етап спондилоза се развива без болезнени симптоми и може да се прояви само ограничение на подвижността.

Шийната спондилоза има широко разпространение в резултат на нарастването на броя на хората, участващи в „умствен труд“: болка в областта на шията и раменната зона често притеснява този контингент, тъй като работата на тези пациенти основно седнала. До болков синдром се присъединяват съдови нарушения: виене на свят, шум в ушите, нарушение на зрението, промени в налягането.

Поражението гръдния отдел на гръбначния стълб при спондилоза е по-рядко, но при това клинична картина изразена. Пациенти загрижени за болка в средния и долния отдели на гръбначния стълб, най-често в една посока, която може да се разпространи на гръдния кош и гръдната кост, в случай, че в болестния процес участват предните клонове на гръбначните нерви. При палпация се установява болклви парцели (в резултат на възпаление) по протежение на гръбначния стълб и предната част на гръдния кош.

При спондилоза лумбалния отдел на гръбначния стълб по-често засегнати четвърти и пети лумбални прешлени, може да бъде едно – и двустранно. Остеофити под формата на разклонения или пръстени по-често не стискат нервните корени, а раздразняват, което води до съответна коренчева симптоматика. При пациенти с гръбначна спондилоза възможен симптом спинално „интермитентно накуцване“ (симптом на фалшиво интермитентно накуцване): дискомфорт се локализира в седалището, бедрата и краката. Болните описват този дискомфорт по-различно: „памучни крака“, „окаченение“, „усещане за дървени крака.“ Оплаквания се появяват при ходене или при продължително вертикално статично натоварване. Всички симптоми на апатия при накланяне на тялото напред, когато пациентът постъпва в положение „сгуша“. За разлика от истинско „интермитентно накуцване“ (съдови), болка при спондилоза не се спира, докато пациентът не огъва гърба си.

Спондилоза има хроничен характер и прогресира дълго време. Важно да се предотврати развитието в началните етапи. Често спондилоза придружава с остеохондроза(болки в кръста).

В тази статия

  1. Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява
  2. Симптоми и диагноза спондилоза на гръбначния стълб
  3. Лечение спондилоза на гръбначния стълб
Познавателна статия:  Особености на лумбална остеохондроза

Диагноза спондилоза на гръбначния стълб

Както обикновено, диагностична мярка, която може да разкрие спондилоза в ранните етапи, е рентгеново изследване на гръбначния стълб, рентгенографии на което ясно показват клюновидни костни издатини. С тази цел използват компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс.

диагноза спондилоза на гръбначния стълб
Спондилоза. Рентгенограмма на лумбалния отдел на гръбначния стълб с груби дегенеративни промени – намаляване на височината на междупрешлените дискове, по-големи остеофити

« Продължение на статията: Лечение спондилоза на гръбначния стълб »

1 коментар

  1. При спондилоза много важно да се извърши правилна диагностика, защото това е гаранция на коректно по-нататъшно лечение. Съм правила рентгеново изследване и компютърна томография.

НАПИШИ КОМЕНТАР