Остеопороза симптоми и диагностициране

Остеопороза симптоми и диагностициране

1605
1

Какви са симптомите на остеопороза

Опасността от клиничната картина е свързана с асимптомно или малкосимптомно начало на остеопороза, което се маскира под остеохондроза на гръбначния стълб и артроза на ставите. Заболяването често се диагностицира при наличие на луксация. А фрактурите могат да се появят при минимална травма, вдигане на тежестта.

Симптомите на остеопороза
Промяна на позата при остеопороза

Да се забележи остеопороза в ранен етап доста трудно, въпреки че има няколко признака. Например, промяна в стойката, болки в костите при промяна на времето, чупливи нокти и коса, разрушаване на зъбите. Най-податливи към заболяването гръбначния стълб, шийката на бедрената кост, костите на ръцете и китката. Първите симптоми на остеопороза могат да бъдат болка в лумбален и гръден отдели на гръбначния стълб при продължително статично натоварване (например, заседнала работа), нощни крампи в краката, чупливост на ноктите, старческа наведа, намаляване на растежа (чрез намаляване на височината на прешлена), явление пародонтоза.

Постоянни болки в гърба, кръста, межраменната областта могат да бъдат симптоми на остеопороза. При наличие на болки, намаляване на растеж, промяна на позата трябва да се консултирате с лекар, да се обследвате за наличие на остеопороза.

Диагностициране на остеопороза

Остеопороза може да се диагностицира с няколко способа:

радиография на костите, гръбначния стълб
остеодензитометрия – двеенергетическа рентгенова дензитометрия (DEXA), количествена компютърна томография, ултразвукова дензитометрия.

Радиография за точна диагноза не е добре, първоначалните форми и остеопения да се открие няма да успее. Загуба на костна маса в размер до 25 – 30% рентгенография не вижда.

Стандарт за диагностика – DEXA. Костна дензитометрия – количествена не-инвазивна оценка на костна маса.
Се измерява костната маса и минералната плътност на костите. Индикатор Z – разликата между плътността на костната тъкан на пациента и теоретична плътност на костната маса при здрави хора със същата възраст. Индикатор Т – разликата между плътността на костната тъкан на пациента и средна стойност показатели при здрави лица на възраст от 40 години.

Според препоръките на световната здравна организация диагноза се извършва на база на показателя Т.
Норма – Т минус 1 (-1).
Остеопения – Т между минус 1 и минус 2,5 (-1 и -2,5).
Остеопороза – Т по-малко от минус 2,5 (-2,5).
Инсталирана остеопороза – Т по-малко от минус 2,5 наличието на nontraumatic фрактури.

Познавателна статия:  Всичко за дензитометрия

Показания за провеждане на дензитометрия:

– дефицит на естрогени;
– начало на менопаузата;
– дълга вторична аменорея;
– нисък индекс на телесна маса;
– анамнеза за наследствени;
– анорексия, гипотрофии;
– хиперпаратиреоидизъм;
– трансплантация на органи;
– хронична бъбречна недостатъчност;
– хипертиреоидизъм;
– първичен хипогонадизъм;
– намалява нивото на тестостерон при мъжете;
– продължително обездвижване
– синдром на Иценко – Кушинг;
– терапия с кортикостероиди;
– заболявания, свързани с остеопорозата – ревматоиден артрит, спондилоартрити.

За диагностициране на остеопороза се използват биохимични маркери – различни хормони (естрогени, хормони на щитовидната жлеза, паращитовидната), витамин Д, калций, фосфор, магнезий, маркери на формиране (остеокалцин, специфична костна алкална фосфатаза, проколагенов С-пептид и N-пептид), маркери резорбция (устойчиви към тартрат кисела фосфатаза, пиридинолин, дезоксипиридинолин, калций, гликозиди на гидроксилин.

« Продължение на статията: Лечение на остеопороза, лечебна физкултура »

1 коментар

  1. добър ден! майка ми c остеопороза 2 степен, как да го лекуваме и какво може да се яде, и тя е с диабет моля уведомете ни как да излекуваме майка ми, благодаря ви много

НАПИШИ КОМЕНТАР