Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става

Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става

990
0

Симптоми луксация на лакътна става

В случай получаване луксация на лакътна кост, повреден лакът ще бъде разпръснат приблизително под ъгъл 140 градуса. В същото време област на повреден став ще бъде отпред леко разширена.

При луксация лакътен отломък драстично ще действа отзад, а над него се проявява бразда, в която се намират силно напрегнати мускули на трицепс. По време на прилагането на натиск с пръст в тази бразда, на самия пръст ще си отиде доста дълбоко, но в същото време няма да се докоснете до костите в рамото.

Симптоми луксация на лакътна става

Почти във всички случаи главата на лъча става видима дори с невъоръжено око, при това тя доста лесно се открива под повърхността на кожната покривка в увредената област по време на ротационни движения на предмишницата, от проекция на раменната кост отзад. Доста често отпред ще се открива гладка ставна повърхност на блока.

Почти във всички случаи да се диагностицира луксация лакъта опитен лекар може по време на извършването на оглед на потърпевшия. Но в този случай, ако има някакви съмнения или за потвърждаване на първоначалния диагноза, налице необходимост от провеждане на такива допълнителни клинични изследвания като рентген на лакътна става. Успехът на лечението зависи от това колко бързо, след като получи травма, пострадалият се обърна за помощ, както и поставяне на точна диагноза.

След нараняване, не струва самостоятелно да се изправа луксация, трябва колкото може по-бързо да достави потърпевшия в болницата.

Диагностициране луксация на лакътна кост

В случай на образуване задна луксация, се случва разгъване на лакътя под ъгъл около 140 градуса. В случай на получаване на този вид луксация стават невъзможни не само по-активни, но и пасивни движения на повреденият крайник. При това ще причинява силна болка дори и най-малкото докосване.

Познавателна статия:  Коксартроза лечение, симптоми и профилактика
Диагностициране луксация на лакътна кост
Рентгенов снимък при луксация на лакътна става

При задната луксация, по време провеждане на палпация, под повърхността на кожната покривка с предната страна доста лесно ще открива главата на лъчевата кост. Почти във всички случаи на задната луксация, не е задължително да се провижда палпация, да се открие главата на лъчевата кост, тъй като при задната луксация тя става видима дори по време на разглеждане на болния с невъоръжено око.

В тази статия
  1. Луксация на лакътната става – обща концепция
  2. Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става
  3. Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

В случай на получаване на странична луксация на рамото (по своята всъщност този вид луксация се отнася за варианти на задната луксация), почти във всички случаи се случва не само характерно отместване директно ставните повърхности, но също така се случва и допълнително разкъсване на сухожилията, в резултат на което ще се отварят костни издатини, които към тях са приложени.

При получаване на предна луксация, характерен симптом е лакът, който се намира в свито положение. В случай на получаване на този вид луксация, болният започва да изпитва доста силни и остри болки в лакътна става. При предна луксация на лакътя стават много болезнени не само активни, но и пасивни движения. По време на провеждане на палпация на повредената област доста ясно ще се усети главата като на лакътната, така и на лъчевата кост, които си отиват значително напред.

Независимо от вида на получения луксация, в задължителен начин потърпевшия ще се извършва рентгеново изследване. По време на получаване на резултатите от рентгеново изследване става забележимо, как се случва изход не само на главата на лакътя, но и на лъчевата кост от областта на става.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР