Откъде идва схващане на мускулите и какво да правя с него

Откъде идва схващане на мускулите и какво да правя с него

522
0

Някои спазми са безвредни, а някои водят до спиране на дишането.

Какво е схващане

Схващане — това внезапно и най-често принудително намаляване на един или няколко мускули. Обикновено спазмите намаляват краката: страдат мускулите на задната част на прасците, а също предната и задната част на бедрото. Но не са застраховани и мускулите на ръцете, на китките, на коремната стена, раменния пояс.

Схващане на мускулите, крайниците

В повечето случаи лекарите смятат, че това състояние макар и болезнено, но безобидно. Особено ако мускулен спазъм носи еднократен характер и се продължава недълго. Обаче има комбинация от симптомите, изискващи спешно посещение при лекар.

Но за начало нека да се разберем с най-честите причини на спазми.

Как възниква схващане

Откъде се взема мускулен спазъм, науката не до края изясни. Често причината така и не може да се установи (все пак, ако схващане е еднократно, не много се опитваме).

Но има ситуации, които често предшестват спазъм. Ето и седем най-често срещани причини на схващане.

1. Мускулно пренапрежение

Често спазми са причинени от излишно енергичен подход към снаряда в фитнес зала. Възникващо при това разтягане и други микротравми в лечебния процес могат да бъдат придружени не само с болка, (мускулна треска), но и мускулни крампи.

2. Нарушения на кръвообращението

Класически пример е тунелен синдром. Това е бич на тези, които твърде много време прекарват с компютърна мишка в ръката. Поради постоянно фиксирано и неестествено положение на китките в мускулите се нарушава циркулацията на кръвта. В резултат на това могат да бъдат както болезнени усещания и мускулна слабост, така и схващане.

Още няколко чести отделни случаи:

 • Неудобни обувки. Обувки на необичайно високи токчета, некомфортни обувки, джапанки, които трябва да задържате на крака, стискайки пръстите. Мускулите толкова се пристрастяват към неестествено напрежение, че след това, когато най-накрая се освобождавате от „испански ботуши“, че не могат да се отпуснат, ги свежда спазъм.
 • Неудобно положение по време на сън.. Подути ръце, крака, шия — всичко това също е признак за нарушения на кръвообращението и могат да предизвикат спазми през нощта.

3. Прегряване и/или дехидратация

Няма значение от какво точно причинено прегряване: лятна топлина, интензивни физически натоварвания или, да предположим, висока температура от инфекции. Важно, че заедно с пот организмът губи не само влагата, но и електролити, необходими за правилното предаване на нервните импулси. Мускулите реагират на това включително и със спазми.

4. Минерално изтощение

Липсата на калий, калций или магнезий може да пречи на мускулите да се отпуснат. А това води до схващане.

5. Нервно пренапрежение или неврологични разстройства

При подобни състояния на мускулите често трудно да се отпуснат. За последствията вие вече знаете.

6. Бременност

Схващане в краката познати на много бъдещи майки. Причините за това лекарите все още не са съвсем ясни.

7. Някои заболявания и прием на лекарства

Мускулни крампи често съпътстват такива заболявания, като диабет, проблеми с бъбреците, нарушение работата на щитовидната жлеза. Също така те могат да бъдат страничен ефект от прием на някои лекарства. Например, фуросемида и други диуретици, а също и лекарства за лечение на стенокардия, остеопороза, болест на Алцхаймер и други.

Познавателна статия:  Защо изтръпват ръцете и краката и какво да правя

Какво да правя при изтръпване

Масаж при схващане на мускулитеЗа щастие, да се отървете от спазми в повечето случаи е доста лесно. Ето няколко общоприети мерки за първа помощ.

1. Разтягайте засегнатия мускул, направете лек масаж

Това ще помогне на спазмирания мускул да се отпусне. Например, много често разпространени схващания в краката може да се свалят така: седнете, изправете краката и издърпайте чорап на пострадалия крайник на себе си.

2. Използвайте студен или топал компреси

Приложете на мускула навлажнена в топла вода кърпа или чаршаф с нагревателен елемент. Можете да приемете топла вана или да се направи хидро масаж, насочете струята на вода от душа на спазмиран мускул.

Не по-малко ефективен ще бъде и студ. Увийте в кърпа пакет с лед или замразени зеленчуци и леко масажирайте мускула.

3. Приемете болкоуспокояващо

Например, ибупрофен. Той също така ще помогне да се отпусне спазмирания мускул.

Кога схващане опасно

Мускулен спазъм може да бъде симптом на сериозен срив в работата на един или друг вътрешен орган или организма като цяло. Например, със схващания често е страничен ефект цироза на черния дроб, захарен диабет I тип, развиващи се неврологични нарушения, по-специално епилепсия.

Има и друга опасност. Схващане може да засегне не само голяма мускулатура, но и гладки мускули, влизащи в състава на обвивки на вътрешните органи. Спазъм на тези мускули понякога смъртоносен. Например, спазми на бронхите може да доведе до спиране на дишането, а спазми на коронарните артерии — до влошаване на работата, а понякога и спиране на сърцето.

Специалистите от изследователския център в Mayo Clinic препоръчват като възможно най-скоро да се потърси медицинска помощ, ако схващания:

 • Се случват често — няколко пъти на ден или няколко дни подред. Това е повод да се предпазите и да се консултирате със специалист.
 • Предизвикват сериозен, почти непоносим дискомфорт.
 • Са придружени с оток, зачервяване или всякакви други промени на цвят и структурата на кожната покрива.
 • Комбинирани с висока температура и главоболие.
 • Причиняват силна мускулна слабост.

Ако нито един от изброените симптоми вие не наблюдавате, можете да дишате: най-вероятно, нищо опасно спазми не ви заплашват. Въпреки това да се справяте с техния произход, все пак си струва. Поне за това, за да се отървете от подобни болезнени усещания в бъдеще.

Как се лекуват спазми

Ако спазми доставят ви дискомфорт (събуждат ви през нощта или се продължават доста дълго, въпреки масаж и компреси), отивайте към терапевт. За да разкриете нарушения в работата на организма, медик ще ви зададе няколко въпроса. Например:

 1. Колко често имате схващания?
 2. Кои мускули се засягат?
 3. Приемате ли някакви лекарства?
 4. Колко често употребявате алкохол?
 5. Какъв е вашият начин на живот и физически натоварвания?
 6. Колко течност пиете дневно?

За по-пълна диагностика могат да се изискват изследвания на кръв и урина. С тяхна помощ лекар намира нивото на микроелементи, а също така може да провери състоянието на бъбреците и щитовидната жлеза. В някои случаи се назначава електромиография. Това е тест, който измерява активността на мускулите и диагностицира съществуващите в тяхната работа нарушения.

В резултат лекарят ще установи заболяване, симптом на което е спазми, и ще ви предпише спефицично лечение.

Познавателна статия:  От какво възникват мускулни спазми, профилактика и лечение

Как да се предпазим от спазми

Като се има предвид най-честите причини на мускулни спазми, профилактика е очевидна:

 • Пийте повече вода, за да не се допусне дехидратация.
 • Не злоупотребявайте с алкохола. Освен всичко друго, той е мощен диуретик и провокира загуба на течност.
 • Редовно правете загряване, за да не се допуснат нарушения на кръвообращението.
 • Носете удобни обувки.
 • Опитайте се да избягвате стреса и нервно пренапрежение. Трябва да имате пълноценна почивка и сън.
 • Уверете се, че диетата е пълноценна и включва богати на калий, магнезий и калций храни: киселомлечни продукти, зърнени храни, листа на билки, ядки и така нататък.
 • При необходимост приемайте минерални комплекси и естествена храна. Естествено, правете това след консултация с терапевт.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР