Шпигелова херния – особености и оперативно лечение

Шпигелова херния – особености и оперативно лечение

2515
0

Херния на шпигелова или полулунната линия – това е херния на коремната стена, която възниква покрай субумбиликалния участък на шпигелова линия и излиза през шпигелова фасция, състояща се от сраснали апоневрози на напречен и вътрешен къс мускул на корема и разположен от латерална страна между коремчета на тези мускули и директен мускул на корема – от медиалната.

Шпигелова херния, херния на полулунната линия
Херния на шпигелова или полулунната линия

Както известно, под пъпа влакната на шпигелова фасция насочени повече или по-малко паралелно и затова при определени условия могат да се разделят. Въпреки това, те са склонни да се държат благодарение на наличието на покриващи ги апоневроза на външен къс мускул на корема. Ето защо херния на полулунната линия се нарича интерстициална, т.е. локализираща между мускулите на коремната стена. Въпреки че херниева торбичка тук напълно може да се намира и подкожно, и преперитонеално.

Както и всички други истински хернии, шпигелова херния има задължителни компоненти. Това е херниеви врата, херниева торбичка и нейното съдържание – вътрешни органи, попадащи в нейната кухина. Най-често това е голям щуцер, тънка и сигмовидна черва и апендикс, притежаващи с доста голяма мобилност.

Херния на полулунната линия – достатъчно рядка патология и при малки размери на образованието дори и трудно се диагностицира, а при големи често погрешно се приема за саркома (злокачествен тумор) на коремната стена. Най-често шпигелова херния се появява при жени в напреднала възраст и се локализира на една страна, значително по-рядко те са едновременно и отдясно, и отляво. В редица случаи тези образования са способни да достигнат значителна стойност (като главата на бебето!).

По отношение на тяхното диагностициране най-информативни се считат ултрасонография и компютърна томография. С помощта на тези методи често се откриват симптоматична херния на полулунната линия, които не се идентифицират с клиничен път. Анамнестични данни показват на понякога появяващи изпъквания в област между пъпа и предната част на илиачната кост.

Понякога имат място болкови усещания намаляващи се в легнало положение на пациента и увеличаващи се до края на деня и при продължително напрежение мускулите на коремния прес. В хода на по-обективно разглеждане на пациентите обръща се внимание на болезненост в типичния за шпигелова херния анатомичен участък. Да диференцираме тази патология обикновено трябва с апендицит, чернодробна или бъбречна колика.

Познавателна статия:  Вентрална херния - основни причини и симптоми

Оперативно лечение

При това задължително трябва да се разглежда предвид факта, че тези хернии доста често се нарушават – в 40-70% от всички случаи, което се дължи на тесни херниеви порти и малко еластичност на техните ръбове. Във връзка с това с най-голяма сериозност трябва да се вземат мерки за изпълнение на планираната хирургична интервенция. При херниопластика се прилагат различни разрези: параректален, къс и напречен.

От анатомична гледна точка най-подходящ достъп признат къс параректален, при който се пазят и нервните стволове на предната коремна стена и техните клонове, което има много важно значение за отдалечените резултати операцията на шпигелова херния.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР