Шипове в петата причини и лечение

Шипове в петата причини и лечение

1945
0

Шипове популярно се наричат брадавица, която се появява в петата на крака и е най-неприятна и болезнена проява на вирусни заболявания от – папиломи. Шип в петата при ходене става причина за болезнени усещания, пациентите често сравняват такава болка с цепеница. Отличие шип от брадавици: на различни участъци на тялото са неприятни усещания и дискомфорт, които се превръщат в постоянни спътници при ходене.

Причини за появата шипове в петата

Причини и лечение шипове в петата
Основни причини шипове в петата

Причини за появата шипове в петата може да служи намаляване на защитните сили на организма, прекомерно изпотяване краката в областта на стъпалото и неспазване на елементарните правила за хигиена. По този начин, до превантивни дейности може да се отнесе обработка кожата на краката с препарати, намаляващи тяхното изпотяване. След водни процедури кожата на стъпалото трябва да изсъхне, да се следи за това, че мокри чорапи и чехли не контактуват с кожна покривка дълго време.  Трябва да се грижите за носенето на комфортни обувки и да променяте тепиха в банята след миенето.

Препоръчително също така да давате на краката почивка, да не се носят постоянно обувки у дома, на работа и на улицата.

Да забележите шипове в петата не е трудно: най-често той сами заявява за себе си, причинявайки на пациентите остра болка. Важно е да се разграничи шип от обичайна царевица. Отвън шип, подобно на царевица, покрит с плътна кожица от кератинови клетки, под която може да се открият папили, наподобяващи нишки, те растат директно от стъпалото.

Познавателна статия:  Шипове в коляното - симптоми и лечение

Лечение шипове в петата

Шипове, както и всяка брадавица, се отнасят към доброкачествени тумори, но въпреки това, при определени обстоятелства те могат да се превърнат в злокачествени и да се размножават, така че е важно да се продължи лечението шипове в петата под контрола на специалист.

Най-ефективното средство за премахване на шипове днес е признат метод, с помощта на течен азот. Процедурата не предизвиква болезнени усещания, не се превръща в причина за травма на здрави тъкани, белезите след изрязване на засегнатите области не се остават.

Също и за лечение на шипове широко се използва лазер, принцип действие на който се различава от по-горе описан начин, но също както и в първия случай, самата процедура е безболезнена. В повечето случаи шипове се отстраняват с помощта на една операция, допълнителни манипулации са необходими само при голяма площ на поражение и дълбоко проникване причинителя в кожни покривки.

В някои случаи лекарите прибягват до постепенно премахване шипове в петата, използвайки съвременни средства на базата на киселини или алкални. Такива лекарства изискват внимателно обращение. Здравите участъци на кожата преди провеждане на процедурата обработват с вазелин или с удебелен крем за ръце, за да се предпази от увреждане. Ако следвате точно всички препоръки за провеждане на лечение, след което е достатъчно лесно се получава желания резултат, а белези по кожата не се образуват.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР