Шипове в коляното – симптоми и лечение

Шипове в коляното – симптоми и лечение

10407
0

Заболяването, придружено от образуване на израстъци (шипове) в коляното — деформираща остеоартроза. Процесът на изтриване на хиалинен хрущял води до разкритие и растежа на костите. След това се образуват костни шипове (израстъци) на ставите. В крайна сметка се случва деформация на коляното. Болестта се развива в средна възраст (след 40 години), най-често страдат жените.

Шипове в коляното, колянната става
Развитие шипове в коляното

Причини за развитие

Най-честата причина за развитие на остеоартроза стават пренесени травма — навяхвания, фрактури, увреждане на менискуса. Може да се подчертае още няколко причини, които провокират деформация на коляното и образуване шипове в коляното:

  1. Повишени натоварвания, не подходящи за възрастта на човека.
  2. Наднормено тегло.
  3. Възпалителни заболявания на ставите (артрити).
  4. Вродена патология (слабост на ставите и ставните връзки).
  5. Мускулен спазъм.

Течение на болестта се усложнява от наличието у пациента нарушения обмяна на веществата.

Основните симптоми

Симптоми шипове в коляното
Основни симптоми шипове в коляното

При първата фаза на заболяването се появява повишена умора на крайниците, особено до края на деня. Движението в става е малко ограничено. Болезнените усещания се появяват в началото на движението (пеша) или след продължително физическо натоварване. В състояние на покой болката не се притеснява, колянната става не е деформирана.

Вторият етап остеоартроза е последван от по-силно изразена болка. Се появява схрускване в коляното по време на ходене. Става видима деформация в става и мускулната хипотрофия. Ставна пукнатина се стеснява, се появяват израстъци (шипове) в колянната става. Се развива синовит — възпаление, придружено от натрупване на патологична течност в става.

За трета фаза на заболяването характерни болки по време движението, така и в състояние на покой. Коляното става почти неподвижно, ставна пукнатина не се вижда. Коляното деформирано, се развива накуцване.

При липса на своевременно лечение патология на коляното води до увреждания.

Познавателна статия:  Артроза (остеоартроза) причини и симптоми

Лечение на патологията

В зависимост от стадия на заболяването и особеностите организма на пациента, лекарят може да предпише както консервативно, така и оперативно лечение. Предварително се провежда преглед, палпация и изследване на болния. Ефикасен метод за изследване е ядрено-магнитен резонанс (магнитен резонанс). При липса на апарат за този вид проучване възможно използването метода рентгенография.

Допълнителни методи за изследване — кръвни тестове и на синовиалната течност.

Консервативно лечение представено от следните групи препарати и методи:

  • противовъзпалителни средства (групата на нестероидни противовъзпалителни средства) — „Диклофенак“, „Ибупрофен“;
  • хондропротектори и витамини;
  • кортикостероиди;
  • физиотерапия;
  • използване на ортопедични технологии (бандаж, ортопедични обувки).

Целта на всяко лечение — премахване на пациента от болка, възстановяване подвижността на колянната става и предотвратяване на по-нататъшното развитие патологичния процес в става. Лечение шипове в коляното се затруднява с нарушение обмяна на веществата в организма и липсата на дисциплина от страна на пациента. Пациентите често не искат да изпълняват препоръките на лекаря.

Оперативна намеса при шипове
Оперативна намеса при наличието на шипове в коляното

Оперативна намеса е необходимост в напреднал етап на деформираща остеоартроза. Хирургични техники при наличието на шипове в коляното (на снимката) са насочени към премахване на механично дразнене. За отстраняване на деформация може да се извършва остеотомия.

В трудните случаи се препоръчва подмяна на колянната става с изкуствен имплант — ендопротезиране.

Методология ендопротезиране на колянна става е по-надежден метод за отстраняване на проблеми, свързани с износеност става. Операция за смяна на става се нарича „тотална артропластика на колянната става“.

Профилактика

За предупреждение развитието на деформираща остеоартроза специалистите препоръчват правилно да си изберете позиция на тялото по време на физическа работа, като да се избягва повишено натоварване на коленните стави. Необходимо е да се следи за теглото, да се хранете правилно. Важна препоръка — правилен избор на обувки и мебели.

Жените на възраст над 40 години важно да се контролирате от ендокринолог. Хормонални нарушения, особено в периода на менопаузата, допринасят за развитието патологията на ставите, шипове в коляното. Всеки дискомфорт в областта на коляното трябва да бъде повод за обръщане към лекар-ортопед.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР