Лечение на шийна хондроза

Лечение на шийна хондроза

2039
2

Под хондроза предполагат негативни промени в хрущяла (греч. хондр – хрущял). Забележително е, че този термин често се използва по отношение на междупрешленните дискове, които, като известно, състоят от хрущялна тъкан. Хондроза може да възникне във всеки диск на всеки отдел на гръбначния стълб. Доста често в клиничната практика се наблюдава шийна хондроза на гръбначния стълб.

Причини за възникване

Лечение на шийна хондроза
Болка в шията

Шийна хондроза никога не протича в изолация. Заедно с хрущялната тъкан на междупрешлените дискове в болестния процес задължително участва костната тъкан на съседните прешлени. Така че този процес правилно да се нарече остеохондроза(болки в кръста). По-рано се е смятало, че същността на хондроза е калцификация на отделните участъци на дисков хрущял. Впоследствие обаче доказан заблудата на тези погледи.

Сега е установено, че в основата на шийна хондроза е дистрофия и дегенерация на междупрешленните дискове. В тези дискове се нарушава обмен на веществата, в резултат на което те губят влагата, стават по-малко еластични. Се случва развлакнене на външната фиброзна обвивка. Такъв диск не може да изпълнява възложени му функции свързващ елемент между съседните прешлени.

Причините за това състояние са най-разнообразни:

 • Намаляване на имунитета;
 • Възрастови промени;
 • Наследственост;
 • Тежки съпътстващи заболявания (захарен диабет, хипертонична болест, затлъстяване).

Развитието на това състояние в немалка степен се дължи в анатомични особености на самите шийните прешлени. Прешлени в шийната част имат относително голяма височина и малка площ. При това шиен отдел изпитва върху себе си постоянна тежест за водене на главата в дадено положение. При завои, завъртане, преобръщане главата междупрешленните дискове изпитват върху себе си значителен натиск от страна на прешлените. Този фактор в голяма степен допринася за дегенеративни промени в дисковете на шийния отдел.

Може да се каже със сигурност – всяка болест или болестна промяна в организма може да доведе до шийна хондроза.

Признаци на хондроза

Забележително е, че сама по себе си хондроза на врата протича безсимптомно. Дегенеративни промени в хрущяла на междупрешленните дискове не са придружени нито от болка, нито някакви други неприятни усещания. Тези усещания се появяват тогава, когато поради несъстоятелност на дисковете се формират сублуксации на прешлените. При това между прешлените се притискат коренчета на шийните гръбначни нерви. Наред с нервите може да се притиса и дискова артерия, храняща мозъка с кръв.

По този начин, симптомите на шийна хондроза приписани на неврологични и съдови нарушения и включват:

 • Шийна болка (цервикалгия), отдаваща в раменния пояс и ръцете;
 • Напрежение на шийните прешлени;
 • Намаляване чувствителността, неприятни усещания в формата на изтръпване в областта на шията, раменния пояс и горните крайници;
 • Периодични шийни лумбаго (цервикаго);
 • Главоболие, виене на свят;
 • Зрителни на нарушения;
 • Шум в ушите;
 • Колебания на кръвното налягане;
 • Нарушения на съня;
 • Обща слабост, понижаване на работоспособността;
 • Емоционална нестабилност – раздразнителност.

Влошаване хондроза в шийните част може да бъде следствие от преохлаждане, проекти, инфекциозни заболявания, физически натоварвания. А понякога за възникване на влошаване достатъчно едно неуспешно движение (рязък завой, прекомерно преобръщане главата).

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Методи за лечение на шийна хондроза

Лечебни дейности при остра хондроза започват с прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС). Тези лекарства се използват външно във вид на мехлеми и гелове (Индометацин маз, Диклак гел, Волтарен, Емулгел). Освен НПВС работат добре локално дранещи мазила – Финалгон, Апизартрон. Дразнене на кожата свалят с пчелна или змийска отрова, намираща се в тези лекарства, води до подобряване на местното кръвообращение, ускоряване на обменните процеси и резорбция на възпалителни огнища.

Рефлекторно напрежение в мускулите се премахва с помощта на мускулен релаксант (Сирдалуд, Мидокалм). Медикаментозно лечение благоприятно за това, че намалява болката, подобрява чувствителността, разширява обемът на движенията в областта на шията, горните крайници и раменна зона.

След като влошаване взето, може да се продължи лечението хондроза на шийния отдел с помощта на масаж, физпроцедури и лечебна гимнастика. Масажиране на шията, гърба и раменния пояс подобрява местното кръвообращение, а в същото време укрепва мускулите на врата и стабилизира шиен отдел на гръбначния стълб. В резултат на това се отделят прищипаните нерви, се подобрява притока на кръв по съдови капиляри и по прешлената артерия. Ефект на масажа се засилва с физиотерапевтични процедури – фонофореза, магнит, електростимулация на шийните мускули.

Лечебна гимнастика за врата – задължителен компонент на лечението. Всички упражнения предполагат статично натоварване на шиен отдел под формата на спирка на предната или уискова зони на китката на ръката със съпротива. Всички упражнения се разработват само със специалист по лечебна физкултура. Обаче широкоапмплитудни, бързи движения така или иначе са недопустими.

В период ремисия на шийна хондроза показано на активизиране на климатични курорти с лечебна кал. Трябва да се помни, че хондроза на шийния отдел, както и всеки подобен процес, е необратима. Но това изобщо не означава, че хондроза не се поддава на лечение, след което за него може да забравите за дълго време.

2 коментара

  • Да, при шийна хондроза пристъпи на паника често. Често панически атаки са свързани с клинична биохимия, нарушения, които могат да ги провокират.

НАПИШИ КОМЕНТАР