Счупване на горния край на лакътната кост – травма Монтеджия

Счупване на горния край на лакътната кост – травма Монтеджия

1975
0

Много от нас на кино (или в живота) са видели как човек замества вдигнатата ръка, опитвайки се да предотврати удар от лицето си. Тогава удар най-често се пада на средната трета на предмишницата, а по-точно, на неговата страничната лакътната повърхност. Той често е изпълнен с настъпването на травма Монтеджия, която представлява луксация на главичката на лъчевата кост съчетано с фрактура на лакътната кост в средата или горния си сегмент. Механизъм на травмата води огъващ или разгъващ характер.

Счупване на горния край на лакътната кост – травма Монтеджия
Счупване на горния край на лакътната кост

Най-често е разгъваща травма Монтеджия, когато луксация на главичката на лъчевата кост се случва латерально или напред, и допълнително прозхожда прекъсване на пръстновидното сухожилие на лъчевата кост.

Огъващ характер на травма се среща по-рядко. При него главата на лъчевата кост отива латерально или обратно, а понякога и не се разгражда. В резултат на това между счупената лакътната кост се формира ъгъл, открит напред.

Диагностициране на травма Монтеджия

На първо място, трябва да бъдат внимателно проучени обстоятелства, които доведоха до ранение. По-късно се провежда пальпация и допълнително се проучват следните симптоми:

  • ограничение движения в лакътната става;
  • усещане за прекъсване на линията при докосване на остър край на лакътната кост;
  • по-кратка предмишницата на травмираната страна;
  • ако е налице задна луксация, това може да се определи луксация на главичката на лъчевата кост;
  • при предна луксация пасивно сгъване ставата води след себе си устойчивост, придружена от неприятни болови усещания.

Освен това задължително трябва да се направи рентгенова снимка на две прогнози с оглед на улавяне на лакътната става. С помощта на това изследване може да се установи вероятността от увреждане на лъчевия нерв, което се среща често при този вид травма.

Познавателна статия:  Болест на Пертес

Лечение на травма Монтеджия

Консервативен метод се заключва в процедура на едномоментна репозиция, след която на увредената зона се наслагва гипсова превръзка. Сигурно, при извършване на манипулацията задължително трябва да бъде включен тип на фрактура (огъващ или разгъващ), тъй като при разгъващ характер на травмата трябва флексия в лакътя, за правилното провеждане на репозиции, а при огъващ – разгъващи усилия.

Сега този метод се използва много рядко, тъй като се счита за остарял. Го практикуват само тогава, когато по обективни обстоятелства за ранна операция не може да се изпълни (например, при наличието на гноен процес в областта на предмишницата). Лекарите също използват консервативен метод при редки огъващи фрактури.

Оперативен метод има няколко големи предимства в сравнение с консервативен. Прогнозата обикновено е благоприятна. Подобни процедури се провеждат под вътрешнокостна или обща анестезия, а техните функции зависят от индивидуалния характер на травмата.

При лечение на деца по-голямо предимство предпочитат консервативните методи, чрез прилагане на операцията само в много напреднали случаи.

Възможни усложнения на травми Монтеджия

Основната маса травматоли са единодушни в едно: важно е да се осигури стабилна и максимално стабилна фиксация на лакътната кост и стабилно вправляване главичката на лъчевата кост. Разбира се, тук не е последната роля играе квалификация и опит на хирург, защото има няколко техники за фиксиране на костите, както и избор на най-подходящия винаги се остава за специалист.

При това са възможни усложнения след травми Монтеджия, водящи до нарушаване на функции, сред които:

  • синостози (непрекъсната връзка на костната тъкан) между лакътната и лъчевата кост;
  • несрастване или задържано срастване на лакътната кост;
  • луксация и сублуксация на лакътната кост в зоната на лучекитката става;
  • ъглово изкривяване на лакътната кост при неправилно срастване;
  • изместване на главичката на лъчевата кост.
Познавателна статия:  Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

Въпреки това, доподлинно известно е само едно: за предотвратяване на сериозни усложнения и да се подобри вашите шансове за пълно възстановяване, лечение на травма трябва да започне колкото е възможно по-рано.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР