Сарком на Юинг симптоми и лечение

Сарком на Юинг симптоми и лечение

3973
0

Сарком на Юинг – онкологично заболяване, което засяга костите на скелета. В повечето случаи туморът се развива в долните части на тръбни кости, костите на таза и гръбначния стълб. По-рядко той може да се образува на ребрата, плешките, ключицата.

Този тумор се счита за най-опасната и тежка патология, тъй като той се развива много бързо и вече към момента на откриване често се диагностицира 3 или 4 етап, който се характеризира с разпространението на метастази в далечните органи. Най-често болестта засяга деца на възраст от 10-15 години, но тя се среща и при млади хора до 30 годишна възраст, като предимно се разболяват със сарком на Юинг момчета и млади мъже. На възраст до 5 години и след 30 години заболяването се среща изключително рядко.

Причини и лечение сарком на Юинг
Сарком на Юинг се развива много бързо и към момента на откриване често се диагностицира 3 или 4 етап

Сарком на Юинг е открит от известният учен Джеймс Юинг през далечната 1921 година. Според учения, това е тумор, който предимно наранява дългите тръбни кости в човешкото тяло. Въпреки това, през втората половина на ХХ век, когато медицинската наука направи крачка напред, описанието на патологията е разширено и като разбраха учените, туморът може да засегне и други органи, по-специално белите дробове, а също и централната нервна система.

От това, че метастазите се разпространяват чрез кръвта, терапевтично лечение на патологията е неефективно, тъй като повече от 70% пациентите още преди да започнат лечението на заболяването се отбелязва метастазиране на тумора в близки и далечни органи. Ето защо процесът на лечение е изключително труден и не дава съществени резултати.

Преживяемост при такава патология, като сарком на Юинг, е много ниска, но при подходящо лечение медицина е в състояние да удължи живота на пациента от няколко месеца до няколко години. По-специално, в 50% от случаите пациентите се настаняват след поставяне на диагноза за още 5 години, но все пак прогнозата се определя индивидуално, в зависимост от формата, стадията и локализацията на процеса.

Причини индуциращи сарком на Юинг

Причините на това онкологично заболяване до края не са проучени. Изследователите предполагат, че основна роля в развитието на патология играят наследствени фактори. Това се потвърждава от факта, че много често сарком на Юинг се диагностицира в родните братя и сестри.

Често фактор, който провокира развитието на болестта, е травма – при над 30% от пациентите в миналото са били фрактури на тръбни кости, а често те са получени много преди появата на тумори.

Съществуват и други фактори, които повишават риска от развитие на тази патология при човека. Към тях могат да бъдат отнесени:

 • смущения във функционирането на пикочо-половата система и вродени аномалии на развитието я;
 • аномалии на костната система, включително енхондрома, костна киста;
 • наличието на доброкачествени новообразувания на костите.

Имайте предвид, че сред всички костни заболявания с онкологичен характер, сарком на Юинг заема 2 място по разпространението.

Класификация

Модерна медицина отделя две форми на тази патология. Локализирана форма се определя рядко — при проверката и анализа на пациента при други заболявания. Тя се характеризира с местна загуба на костна тъкан, а понякога в процеса могат да участват съседните тъкани и мускулите.

При това локализирана форма има също няколко вида:

 • когато засегната само външната обвивка на костите;
 • когато пораженията засягат и външна и вътрешна част;
 • когато в процеса участват околните тъкани.

Втората форма – метастатичен сарком на Юинг. Както става ясно от заглавието, в тази форма метастазите се разпространяват в целия организъм. И метастатична форма и е разделена на два вида: едро метастатична и ситно метастатична.

Основни симптоми

Най-първите симптоми, които може да изпита човек с такъв тумор, като сарком на Юинг, са симптоми от общ характер. Това главоболие и слабост, повишаване на температурата до субфебрилни цифри и намаляване на телесното тегло.

Обикновено тази симптоматика не свързват лекарите със сарком на Юинг, затова с данните оплаквания на пациента насочват към цялостното проучване по повод на други заболявания. На случаен принцип при такова проучване може да се установи правилната диагноза – и това щастлив случай, когато заболяването се определя в ранен етап – тогава човек има шанс за излекуване.

Симптоми, които са присъщи именно на тази патология са:

 • болка в засегнатата област на кост – тя не замира в покой, за разлика от болка с възпалителен характер. При прогресиране на заболяването в болезнен процес участва близка става, а също така се нарушава неговата мобилност;
 • зачервяване на кожата на засегнатата област;
 • развитието на оток на меките тъкани в областта на лезието;
 • локално повишаване на температурата – засегнатия участък се усеща като горещ на допир.

Показателен симптом, който може да диагностицира сарком на Юинг, е твърде голяма крехкост на костите. В резултат на това пациентът често се сблъсква с фрактури, които се случват дори без прекомерното излагане на костите. Освен това налице ясно изразен лимфаденит, причинен в близост до локализацията на туморен процес.

При определени видове локализиране на тумори, също могат да се отбелязват индивидуални симптоми. Например, ако сарком се намира в костите или меките тъкани на гръдния кош, пациентът ще се оплаква от затруднено дишане, а също може да се развие хемоптизис и да се появи излив в плевралната кухина. Когато туморът е разположен на крака, това може да предизвика куцане. А в случаите, когато сарком засяга гръбначния стълб, се отбелязва параплегия (намаляване на рефлексите и слабост в мускулите), парализа на крайниците, както и нарушение работата на органите на малкия таз, например, инконтиненция на урината.

Метастази

Както вече беше посочено по-горе, основният начин за разпространението на метастази при сарком на Юинг – хематогенен, т.е. по кръвта. Но не се изключват и други възможности. Така че, понякога метастази се разпространяват по лимфотока или по ретроперитонеалното пространство. В някои случаи, пътят на разпространяването е медиастинален.

На първо място метастази засягат белите дробове, след това костната тъкан и костния мозък. Ако пациентът се диагностицира 3 или 4 стадия на заболяването, то освен първоначалния източник на тумор, се развива сарком на Юинг на меките тъкани.

Диагностика сарком на Юинг

Съществено значение за диагностиката на болестта играе диференциация на патологията от други костни тумори и тумори на меките тъкани.

С тази цел се назначава радиография, която може да покаже точното място локализацията на туморния процес и настъпили промени в костите. Също дава добри резултати компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. С помощта на данни изследвания могат да се разкрият всички метастази в организма, включително и съвсем малки.

Биопсия на тумора също ви позволява да диференцирате патологията и се определи на какъв етап. Помощни методи за диагностика са Ехография, ангиография, позитрон-емисионна томография и други съвременни методи.

Лечебни дейности

Лечение сарком на Юинг се състои от два етапа:

 • терапевтичен;
 • хирургичен.

При терапевтично лечение на пациентите се назначава химиотерапия, с прилагането на няколко мощни лекарства. Освен това, им показана лъчева терапия.

При хирургичното лечение се случва ексцизия на засегнатите райони на костите и около локализирани тъкани. Или частична ексцизия, ако да се премахне целия тумор изцяло не е възможно.

Но дори и такива сериозни методи за борба с патология не гарантират оцеляване на пациента. Така че в случай на ранно откриване и ефективно лечение, пациентът става на доживотна запис, която позволява на лекарите във всеки момент да се идентифицират възможни рецидиви на заболяването или навреме да се разпознаят странични ефекти от тежка форма терапия на тази патология.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР