Рискове и усложнения след херния

Рискове и усложнения след херния

5151
0

Всяка, дори и най-простата операция – това е стрес за организма на човека и затова трябва да се опитаме винаги да спазваме препоръките на лекуващия лекар, за да след хирургична намеса не възникват никакви усложнения и да се елиминира риска от евентуални рецидиви.

Лекарите винаги препоръчват умерена подвижността, балансирано (понякога диетично) хранене, спазването режима на ден и само положителни емоции.

Подобни препоръки трябва да се придържаме след всички операции и операция за отстраняване на херния не се отнася до изключване.

Рискове и усложнения след операция на херния
Болкови усещания след операция на херния

Възможни усложнения при херния

Както е известно, единственият начин за лечение на дадено заболяване е хирургична операция. Да, това ще отнеме някакво време, тъй като трябва да се извърши операцията и да мине необходимия период за възстановяване, а това от своя страна отвлича вниманието от обичайния ритъм на живот.

Ако не се извършва операция, то съществува риск от усложнения, които ще пречат на нормалната жизнена дейност и могат да бъдат опасни за здравето:

 • херния ще предизвика дискомфорт при движение и активни действия;
 • могат да се появят болезнени усещания;
 • херниева издутина изглежда доста не естетично.

И накрая, ако не се извърши операцията навреме, може да възникне прищипване на херния, което представлява значителна опасност за здравето на човека.

Прищипване – това е когато хериевите врата притискат фрагменти от органи, които са попаднаха в херниевата торбичка, и по този начин, това може да наруши циркулацията на кръвта, а това е много, много опасно.

Така че трябва да заминете в клиниката и да се съгласите на операция,тъй като това е единственият начин за лечение на херния от всякакъв вид.

Познавателна статия:  Пазете гръбначния стълб как да се избегне херния

Усложнения след херния

Тази операция не е сложна, се извършва бързо, а периода на възстановяване не отнема много време и пациентът в много скоро време ще може да се върне към нормален, пълноценен живот – да ходи на работа, да се занимава с физкултура и да се върне към обичайното хранене.

Но усложнения след операция на херния, все пак могат да възникнат. И въпреки че те не са сложни за медицина в съвременното ниво, но по-добре да се опитаме да не ги е имало.

Причини за усложнения могат да бъдат:

 • Нарушение на пациента графика за възстановяване (преждевременно натоварване, преяждане, алкохол и т.н.) и неспазване препоръките на д-р (отказ от скоба, прекомерна активност);
 • Грешки на доктори, които провеждали операцията;
 • Използване на некачествено платно за отстраняване на херния.

Точно на посочените по-горе причини могат да възникнат усложнения след операцията.

До основните причини специалисти включват:

 • Болки след операция на херния;
 • Повторно образуването на херния (рецидив);
 • В областта на следоперативен белег може да се появи гной;
 • Изтръпване в областта на раната, което остава след хирургическа интервенция;
 • Отделяне на кръв от следоперативния белег;
 • Може да се увеличи температурата след операция на херния;
 • Също така може да се появи подуване след операцията, в резултат на която, херния е била премахната.

Не си струва, при проява на изброените усложнения да изпадате в паника и да се бие тревога, трябва да се консултирате с лекар и той ще предприеме необходимите действия, за да колкото може по-бързо да се отървете от всякакви усложнения.

Ако ви боли херния след операцията или се проявяват други (изброени по-горе) усложнения – тогава най-правилното решение е колкото може по-бързо да се обърнете към лекаря.

Познавателна статия:  Дискова протрузия лечение, симптоми и видове

Предотвратяване на усложнения

Да не възникват усложнения, трябва винаги безупречно да спазвате препоръките на лекаря по време на възстановяването след операцията, да отдавате предпочитание на модерни методи на лечение, тъй като те са по-малко „травматични” и напълно изключват възможността за рецидив. Използвайте само качествено хирургично платно за херния, което не се отхвърля от организма, и надеждно предпазва от повторна поява на заболяването.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР