Ревматоиден артрит – причини и симптоми

Ревматоиден артрит – причини и симптоми

2255
1

Ревматоиден артрит – хронично заболяване с възпалителен характер, отнасяще се към категорията на автоимунни заболявания. Процесът на възпаление при ревматоиден артрит протича в съединителните тъкани. Причини за развитието на ревматоиден артрит все още не са монтирани.

Ревматоиден артрит поразява хора на най-различни възраст, но най-често тези, които за 30 години. Сред жените приблизително на 5 пъти повече страдат от ревматоиден артрит, отколкото сред мъжете. Като цяло, по данни на различни учени, това заболяване засяга 1 – 2 % от населението.

Причини за възникване на ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит - причини и симптоми

Причините за ревматоиден артрит до края не са проучени. Очевидно е обаче, че има определено генетично предразположение към това заболяване. Това са членове на семейството на болния ревматоиден артрит имат малко по-голям шанс да се разболеят им, отколкото на други жители на населеното място (страната или града). Но подобно твърдение не трябва да звучи като присъда. Ние говорим само за теоретична вероятност. Заболяват също лица само при съвкупност от няколко неблагоприятни обстоятелства.

Изглежда, да се насърчи развитието на ревматоиден артрит може някаква скрита инфекция. Доказателство служи факта, че в около половината от случаите болестта се предшества от остри респираторни заболявания (ОРЗ), грип, ангина или влошаване на хроничните заразни заболявания. Освен това, доста често ревматоиден артрит се развива като продължение на реактивен или инфекциозен артрит.

Друг съществен фактор, провокиращ развитието на болестта – силен емоционален стрес. Повече от една трета от пациентите с болестта започна след тежки удари на съдбата: развод, загуба на близки и роднини и т.н. А още при 10% от болните заболяването се появило след силна хипотермия.

Познавателна статия:  Причини, симптоми и лечение на псориатичен артрит

Симптоми на ревматоиден артрит

Клиника на „класически“ ревматоиден артрит трудно да се обърка със симптоми на други ставни заболявания. В повечето от случаи в началото заболяването се случва възпаление и подуване на пясно-фалангови стави на показалеца и средния пръст на ръцете (става дума за ставите, намиращи се в основата на тези отпечатъци, т.е. в областта на стърчащи кости на сгъстен юмрук). Такова възпаление на пясно-фалангови стави най-често се съчетава с възпаление и припухане на лучекиткови стави.

Характерно възпаление на ставите е симетрично, както и при ревматизъм – то ест, ако изумени ставите на дясната си ръка, почти задължително да са засегнати от същите стави на лявата си ръка. Но за разлика от ревматизъм при ревматоиден артрит, възпаление в тези стави трайно, подпухналост и болки в тях се държат от няколко месеца до няколко години.

Едновременно с възпаление на ставите на горните крайници при ревматоиден артрит почти винаги се случва поражение на малките стави на краката. Ставите се възпаляват, намиращи се в основата на пръстите, което се проявява с болки при натискане с „възглавничките“ на пръстите на краката. Показателно е, че ставите на краката се възпаляват и симетрично (десния и левия крайник), както и на ръцете.

Болките в ставите се засилват най-често през втората половина на нощта, сутрин. Около обяд болките са много силни; пациенти сравняват ги с зъбната болка. Въпреки това, след обяд болката става по-слаба, а довечера те обикновено са незначителни. Облекчение се продължава до средата на нощта, но около 3 – 4 часа пристъпи на болки в ставите се подновяват.

Освен интензивни болки за ревматоидния артрит характерен симптом „на сутрешната скованост“. Болните описват сутрешната скованост като чувство на „затекано тяло и стави“ или като усещане на опънати ръкавици на ръцете и твърд корсет на тялото“.

Познавателна статия:  Остеит на костите причини и симптоми

При мудни, меки рамки на ревматоиден артрит сутрешната скованост обикновено изчезват след половин час-час след като на болния се изправи от леглото. Но при по-тежко протичане на заболяването неприятно усещане може да продължи до час от деня и дори по-дълго.

Много често изброени симптоми са придружени при пациентите, чувство на слабост, влошаване на сън и апетит, умерено повишена температура (до 37,2 – 38°). Често пациентите губят теглото, понякога значително.

С напредването на болестта, в нейния разгънат етап в патологичен процес участват всички нови стави. Доста често се възпаляват коленете, лактите, голеностоп и раменните стави. При това заболяването носи вълнов характер: периоди на влошаване на благосъстоянието на пациента се сменят с периоди на спонтанни подобрения.

След стрес, простуда или хипотермия състоянието на пациента може да се влоши значително. Отгоре на това, с течение на времето до увреждане на ставите започват да се събират различни усложнения в дейността на вътрешните органи. Често се случва ревматоидно поражение на белите дробове, сърцето, черния дроб, бъбреците, кръвоносните съдове и червата. Подобни усложнения не само са способни сериозно да влошат и без това не е идеалното състояние на пациента, но дори могат да създадат заплаха за живота му.

Ето защо е важно да се лекува ревматоиден артрит като възможно най-рано, за да се прекъсне развитието на болестта в начален етап, без делото до усложнения и без да чака необратими последици.

1 коментар

  1. Ревматоиден артрит на първо място засяга китките и пръстите на краката. За лечение и като допълнителна мярка за превенция полезни упражнения за тези зони на костно-мускулната система.

НАПИШИ КОМЕНТАР