Ревматоиден артрит – нов начин за диагностика

Ревматоиден артрит – нов начин за диагностика

2975
1

Нова диагностика на артрит, според учените, ще допринесе ранна диагностика на болестта, и следователно началото на навременно лечение, което ще бъде профилактика на разрушаване на ставния апарат на пациентите.

Ревматоиден артрит - причини и симптоми
Диагностика на ревматоиден артрит

Ревизираната класификация обнародована неотдавна от Американски колеж по ревматология на Лига Европа срещу ревматизъм. Нови критерии публикувани в печатен вариант на специализирано медицинско списание „Артрит и ревматизъм“.

Процеса диагностика на ревматоиден артрит е доста трудна задача. Лекарят трябва да вземе предвид не само на клиничните и лабораторни признаци на заболяването, но и от редица рискови фактори за неговото развитие, както и на други обстоятелства. В момента в САЩ повече от 1,3 милиона души страдат от ревматоиден артрит. Заболеваемост им е в два пъти по-голяма сред жените, отколкото сред мъжете.

Ранна диагностика на ревматоиден артрит се затруднява от факта, че необходимо да се извършва сложна диференциална диагноза с други заболявания на ставите (остеоартроза, подагра, системен лупус, артрит с различна етиология).

Минаха почти 25 години оттогава като критерии за класификации на ревматоиден артрит били обновени. От това време били получени много нови данни за заболяването и за новите методи за лечение, позволяващи да се предотврати разрушаването на засегнатите стави.

При старата система за класифициране много от пациентите не са предмет на определяне на ревматоиден артрит, докато при тях не настъпва значително разрушаване на ставния апарат, което става очевидно.

В рамките на новата система за всички болни с възпалителни заболявания на ставите, без други видими причини ще бъдат оценени като страдащи от ревматоиден артрит. За улесняване на диагностика създадена 10-бална скала, която отчита не само такива фактори, като продължителност на изразеност симптомите, но и броят, и размерът на засегнатите стави. Ако пациентите набират по тази скала повече от 5 бала, то след това те попадат под класификация на ревматоиден артрит.

Новата система за класификация включва анализ на кръвта за антитела РA ACPA. Подобни проучвания днес се изпълняват широко в клиничната практика. Но старата класификация не взема под внимание тези данни, тъй като в миналото този анализ не са правили лабораториите на лечебните заведения.

В нова класификация премахнат такъв критерий, като сутрешна скованост на ставите, която трае по-малко от един час. Автор на новата класификация пише: „Сутрешната скованост на ставите характерно за възпалителни заболявания, но не е специфична за ревматоиден артрит“.

Новата система за класификация ще помогне на практични лекари да започнат ефективна терапия на ревматоиден артрит в най-ранните стадии на болестта, още преди да настъпят тежки последици за двигателния апарат на пациента.

Познавателна статия:  Принципи на лечение на ревматоиден артрит

1 коментар

  1. Наистина диагностика на ревматоиден артрит, както и на други заболявания, е най – важното. Защото при неправилна диагноза лечението ще бъде напразно

НАПИШИ КОМЕНТАР