Ретролистеза на прешлена — симптоми, причини, лечение

Ретролистеза на прешлена — симптоми, причини, лечение

3436
4

В повечето случаи болка в гръбначния стълб пациентите не смятат за достатъчно основание за навременно посещение на лекар – често за съвет към квалифициран ортопед болните се обръщат само тогава, когато те не могат да извършват обичайните натоварвания или се появят признаци на поражение на вътрешните органи.

Много хора не се замислят за това, че травми или заболявания на гръбначния стълб, които възникват още в юношеска или достатъчно ранна възраст, „стартират“ дегенеративно-дистрофични процеси в тъканите на гръбначния стълб – и в резултат на тези процеси в зряла възраст става остеохондроза, херния и протрузия на междупрешленните дискове или ретролистеза на прешлена.

Какво е ретролистеза на гръбначния стълб

Ретролистеза на гръбначния стълб – заболяване на гръбначния стълб, при което се компенсира един или няколко съседни прешлени отзад от нормалното анатомично положение, присъщо на тялото на прешлените в този отдел на гръбначния стълб. Трябва да се разбере, че критериите за оценка на това болестно състояние до голяма степен зависят от това, кой сегмент на гръбначния стълб участва в процеса.

Ретролистеза на гръбначния стълб
Възникване ретролистеза на гръбначния стълб

Биомеханика на движенията и анатомични особености, наложени от директно ходене човека, обясняват защо ретролистеза по-често се разкрива в тези отдели, където има лордоза на гръбначния стълб (физиологично отклонение на оста напред) – шиен или лумбален. У възрастен човек кифоза на гръбначния стълб се открива в гръдния и сакро-опашен сегмент, но задницата на възрастни представлява единна срасната кост, в която смесването на отделните прешлени невъзможно, след като прешлени на гръдния отдел имат по-малка подвижност един спрямо друг.

Причини за възникване на заболяването

Най-често ретролистеза на гръбначния стълб възниква при пациенти, които вече станаха тийнейджъри и по-големи възрастови групи – в по-ранна възраст случаи на заболяването са описани само при деца, професионално занимаващи се с травмоопасни спортове, или станали жертва на случайно нараняване (пътно-транспортно произшествие, нещастно плуване, каране на люлка).

Най-често ретролистеза възниква:

 • след травматично увреждане дисковете на гръбначния стълб или дегенеративно-дистрофични процеси в тях, като между момента на травми и появата на характерните оплаквания може да е достатъчно дълъг „тих“ период;
 • на фона на травматично увреждане и претоварване на отделни сегменти, особено с няколко възможни посоки на движение (шиен и лумбален);
 • в резултат на травматични увреждания и разкъсвания на свързващия апарат и мускулите на скелета на гръбначния стълб;
 • при възникване на компресионни фрактури на телата на прешлените, включително и възникнали на фона на възрастови промени и  остеопороза.

Многогодишни данни от статистически наблюдения доказват, че има някои професионални групи, у които доста често се открива ретролистеза – лечение най-често провеждат у:

 • спортисти, гръбначния стълб на които изпитва кратковременно, но постоянно повтарящи се натоварвания – борците, щангистите, гимнастички, акробати, артисти на цирк;
 • строители;
 • хора, чиято професионална дейност свързана с постоянно вдигане на тежестта или тежки физически усилия.
Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Клинична картина на заболяването

Най-често ретролистеза на гръбначния стълб се разкрива в лумбалната част и ретролистеза l5 прешлена на рентгенологични снимки или томограми (компютърни или магнитно-резонансни) е най-често диагностично откритие. Това може да се обясни с факта, че тялото на последния кръстен прешлен има най-голямата площ, а самият този прешлен изпитва най-голямо натоварване при движение, в края на краищата, веднага след него се започва сакралния отдел на гръбначния стълб, подвижността на който е минимална и той има физиологично отклонение назад (кифоза).

Ретролистеза l5 може да се появи със силна болка в лумбалната част на гръбначния стълб и рязко ограничение на движението в този отдел. В допълнение, изместване на този прешлен назад доста често придружено от протрузия на гръбначния диск, която, в зависимост от степента на изразената патология, може да се прояви с разнообразна неврологична симптоматика чак до развитие на компресия на гръбначния мозък с развитие на пареза или парализа на долната половина на тялото и тазови разстройства. В някои случаи при пациенти се появява нарушение на работата на вътрешните органи.

Ретролистеза l4 в повечето случаи се провокира с директна травма на гръбначния стълб или възниква с ретролистеза l5. В този случай за изясняване на диагнозата и определяне на местоположението на преместването трябва да се проведе щателно неврологично и рентгенологично проучване. Трябва да се помни и за това, че при пациенти, които страдат от различни заболявания на гръбначния стълб, ярка болнична картина на ретролистеза може да възникне при вдигане сравнително малки товари (до 5 кг) или най-малко травматично въздействие.

Познавателна статия:  Дискова протрузия лечение, симптоми и видове

Лечение на ретролистеза на прешлена

При назначаването на лечение на ретролистеза трябва да се помни за това, че ретролистеза представлява травматично изкривяване на гръбначния стълб – упражнения, свързани с допълнително натоварване на повреден сегмент, могат да провокират влошаване състоянието на пациента. Ето защо необходимо внимателно проучване на пациента и създаване на истински характера на повредата и изясняване на степента на изместването, след което се препоръчва ортопедична корекция и ограничаване на товари на засегнатия сегмент на гръбначния стълб, назначаването на медикаментозна терапия за купиране на неврологични нарушения и премахване на болков синдром, лечебен масаж.

лечебен масаж, лечение ретролистеза
Лечебен масаж при ретролистеза

При откриване на ретролистеза на шийния отдел на гръбначния стълб у пациента достатъчно често се появяват признаци на хронични нарушения на мозъчното кръвообращение или при изследването случайно се открива хипертонична болест на сърцето, която слабо се поддава на стандартните схеми на терапия – нивото на кръвното налягане под влиянието на определено лечение се намалява, докато състоянието на пациента на фона на това само се влошава. Положителен резултат може да се постигне само при назначаването на комплексно лечение със задължителна корекция с ортопедична яка или скелетно разтягане.

4 коментара

 1. Здравеите. Искам дави попитам колко време трябва дасе носии яката ортопедичната

 2. Здравеите колко време трябва дасе носи ортопедичната яка на вратаа? И някакви други методи освен носене на яка друго лечение имали моля отговорете ми благодаря

  • Колко трябва да носи яка може да каже само лекар. Методи на лечение зависят от степента развитието на заболяването.

 3. ас имам ретролистеза на шиини прешлени 4.5 прешлен . 1 степен и от болките мисе подува врата. Вазможнолие това да е от изместването на прешлените ?

НАПИШИ КОМЕНТАР