Реактивен артрит: причини, диагноза, лечение

Реактивен артрит: причини, диагноза, лечение

2855
2

Какво е реактивен артрит, какви са причините за появата на заболяването, как се определя диагноза и се провежда лечението? Ние ще се опитаме да разгледаме всички тези въпроси в тази статия.

Реактивен артрит на ставите

Реактивен артрит – хронична форма на артрит с три характерни особености:

 1. възпаление на ставите,
 2. възпаление на очите (конюнктивит),
 3. възпаление на пикочо-половата система или на стомашно-чревния тракт.

Тази форма възпаление на ставите получи име „реактивен артрит“, се дължи на факта, че наведнъж няколко системи на организма „отговарят“ за наличие на бактериална инфекция, която причинява артрит. Имунната система на някои хора генетично предрасположена да отговоря аберантно на въздействието на определени бактерии. Аберантни реакции на имунната система водят до спонтанно паралелно възпаление в ставите и на други системи на организма.

Реактивен артрит се счита за системно ревматично заболяване. Това означава, че той може да засегне и други органи, което води до възпаление в тъканите на очите, устата, кожата, бъбреците, сърцето и белите дробове.

Реактивен артрит най-често се среща при пациенти на възраст 30 – 40 години, но на практика може да възникне във всяка възраст. Формата на реактивен артрит, който възниква след полова инфекция се среща по-често при мъжете – венерическа форма. Форма, която се развива след инфекция на червата се случва с еднаква честота и при мъжете, и при жените – дизентерия.

Какво причинява реактивен артрит?

Както вече бе споменато, реактивен артрит частично генетично обусловено заболяване. Има определени генетични маркери, които се срещат много по-често при пациенти с реактивен артрит, отколкото при тези, които никога не са страдали от болестта. Например, при пациенти с реактивен артрит често се наблюдава HLA-B27 гена. Но дори и при пациенти с генетична предразположеност, реактивен артрит се развива само в случай на заразяване.

Реактивен артрит може да възникне след полово предавани инфекции. Най-често срещаната инфекция, която свързана с тази пост-венерическа форма на реактивен артрит се счита за хламидийна инфекция. Реактивен артрит възниква и след инфекциозна дизентерия, при заразяване с такива бактерии като Салмонела, Шигелла, Иерсиния, Кампилобактер. Обикновено, артрит се развива в рамките на 1-3 седмици след появата на бактериална инфекция.

Симптомите на реактивния артрит

Симптоми на реактивен артрит
Остра болка при реактивен артрит

Заболяването се характеризира с остра форма на началото, около две седмици след претърпела инфекция.

 • Подуване на коляното или глезенна ставите, с умерена болка
 • Болезненост при ходене
 • Повишаване на температурата на тялото

А също така:

 • Възпаление на очите
 • Пикочно-полова инфекция
 • Носоглъточна инфекция

Чревна инфекция

Как реактивен артрит се диагностицира?

Реактивен артрит се диагностицира въз основа на наличието на комбинация от симптоми на артрит с възпаление на очите и пикочо-половата системи и/или системи, стомашно-чревния тракт. Лекарят изследва медицинска история на пациента, за да се отбележи разпространение на евентуална инфекция в областта на половите органи и пикочните пътища или червата. Кръвни тестове на СОЕ също може да потвърдят наличието на възпалителен процес в организма. Ревматоиден фактор, който обикновено присъства при ревматоиден артрит обикновено отрицателен при реактивен артрит. HLA-B27 ген-маркер на кръвта също може да бъде полезен, особено при диагностицирането на пациенти със заболявания на гръбначния стълб.

Причини и симптоми на реактивен артрит
Вероятността за рецидив на реактивен артрит много голяма

Рентгенография на гръбначния стълб и други стави може да разкрие типични промени, причинени от възпалителни процеси. Понякога се откриват калцификати в точки, където се захващат сухожилията към костите, което показва на миналите възпаления в тези области. Пациенти с възпаление на очите може да се наложи консултация офталмолог за определяне на степента на възпаление и назначаване на лечение. При пациенти с чревна инфекция за откриване на бактериална инфекция се приема анализ на кал, както и при пациенти с инфекция на пикочно-полови пътища – урина.

Познавателна статия:  Средства за лечение на ревматоиден артрит

Реактивен артрит лечение

Лечение на реактивен артрит се основава на това, в каква именно част от тялото той се яви. За лечение на възпаление на ставите, пациентите обикновено получават нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Към тези медикаменти включват аспирин, индометацин, толметин, сулиндак, пироксикам, нимесулид и други. Сред потенциалните странични ефекти на тези медикаменти стомашно-чревно разстройство, включително язви и кървене. Лекарства трябва да се приемат по време на хранене, за да се намали този риск. Кортикостероиди, като преднизон, могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението и се използват в краткосрочен лечение на възпалението при реактивен артрит. Те се приемат орално или се въвеждат чрез местни инжекции директно в ставата. Те също се използват за намаляване на възпалението на сухожилието при някои форми на тендинита.

Антибиотици могат да бъдат назначени, ако пациентът има инфекции, които предизвикват реактивен артрит.

Сулфасалазин се назначава на пациенти с устойчив реактивен артрит. Потенциалните странични ефекти на това лекарство могат да включват обрив и потискане на костния мозък. По този начин, при прием на това лекарство в дългосрочен план показан постоянен анализ на кръвта.

Възпаление на очите може да бъде улеснено с противовъзпалителни капки. Някои пациенти с тежка форма на възпаление необходима местна инжекция на кортизон за да се предотврати увреждане на очите, което може да доведе до слепота. Възпаление около пениса може да се лекува с кортизонови кремове. Когато бактериите открити в червата или в урината, предписват антибиотици, специфични за тези бактерии.

2 коментара

 1. Здравейте, жена ми 26 години, била извършена операция за отстраняване киста на яйчниците, след около две седмици започнаха да болат пръстите на краката,се наблюдава зачервяване, подуване, пръстете са като наденички. приемаме метотрексат 12мг в седмицата плаквенил 1 път на ден сулфасалозин 1 път на ден, при изтичането на 5 месеца резултатът малко забележим оток се намали след ваксини блоквиум б12,пръстите на ръцете почти не се движат и на другия ден подуване отново се появява едва сега в зона порожения на 4 и 5 пръсти. Помогнете, дайте съвет,тя много силно отслабна ходи с трудност.

  • Здравейте Viki, ако лечението не помогна, значи поставена неточна диагноза. Необходим комплексен преглед при специалист.

НАПИШИ КОМЕНТАР