Рахит, причини за рахит у детето

Рахит, причини за рахит у детето

1415
0

Рахит – болест на децата в гръден и в ранен детски възраст, свързана с нарушение на нормалното формиране на костите в периода на интензивен растеж. За първи път медицинско описание на рахит даде английски ортопед Ф. Глиссон през 1650 година. Името на заболяването идва от гръцката дума rhachitis, което означава, гръбначния стълб. Това не е случайно, защото изкривяване на гръбначния стълб е много характерен израз на рахит. Рахит, причини за рахит у детето

Причини за рахит

Детето заболява с рахит при недостатъчно постъпление в организма на витамин Д в периода на активен растеж. Това се случва под влияние на редица причини:

  • Дефицит на слънчева радиация. Установено е, че до 90% от витамин Д се образува в кожата под влияние на слънчевата светлина. Освен това, тази способност притежават само лъчи с дължина на вълната 290-315 нм. В големите градове с високо ниво на замърсяване и създаващи повърхността на земята достига само една малка част от тези лъчи. Установено е, че пребиваване на улицата в продължение на 1-2 часа с облъчване само дланите на ръцете и лицето предоставя на детето витамин Д за цяла седмица. Но, за съжаление, много деца и техните родители, особено жителите на големите градове, често не ходят по улицата, а предпочитат да си стоят в къщи.
  • Особености на храненето. Установено е, че най-често рахит се среща при деца на изкуствено хранене, получаване на смес с недостатъчно съдържание на витамин D. Освен това, децата с естествено хранене при късно въвеждането на прикорм риск от развитие на рахит у детето също се увеличава. Това се дължи на факта, че в 1 литър женското мляко съдържа 40-70 МЕ на витамин Д, докато в 1 г пилешки яйчен жълтък 140-390 МЕ, затова е много важно своевременно да въведете примамки по специален календар. За нормалното развитие на костната система, освен на витамин Д е важно поддържането на оптимално равновесие постъпване на калций и фосфор. В зърнените култури се съдържат някои вещества, които водят до намаляване на всмукването на калций в червата. Така че излишни каши в диетата на детето, могат да доведат до рахит. Освен това, в момента в зеленчуците поради голямо разпространение на фосфатни торове увеличено съдържание на фосфор. Това, от своя страна, пречи на нормалното навлизането на калций в организма и води до активиране на редица хормони, които влияят негативно на обмяната на витамин D.
  • Фактори на бременността. Известно е, че най-интензивен прием на калций и фосфор в организма на бебето се случва в последните месеци на бременността. Затова децата, родени предсрочно, по-предразположени към появата на рахит в сравнение с доносените деца. Но трябва да се помисли, че неправилното хранене на жената и липсата на двигателна активност по време на бременност повишава честотата на заболяването, дори и при деца, които са родени навреме.
Познавателна статия:  Как се приготвя сок и правилно да се приема

Под действието на тези причини в организма на детето се формира дефицит на витамин D. Това от своя страна води до намаляване усвояването на калций в червата. Калцият в недостатъчно количество постъпва в костите, са нарушават процесите на растеж на костна тъкан, костта се деформира. Освен това, калцият е важен елемент, участващ в свиването на мускулите. Така че при рахит мускулите на бебето стават летаргични, атонични.

Отделно разпределят също и семеен гипофосфатемичен рахит или фосфат-диабет, или витамин D-резистентен рахит, причината за който е генетична мутация, това заболяване се предава по наследство и лечението му е коренно различно от рахит у детето, причинено от посочените по-горе причини.

« Продължение на статията: Симптоми за рахит при бебета »

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР