Псориазис причини, симптоми и лечение

Псориазис причини, симптоми и лечение

11451
4

Какво е псориазис: обща информация за заболяването

Псориазис (люспест лишей) – това е неинфекциозно хронично заболяване на кожата, което се проявява под формата на лющене и обриви по кожата. Характеризира се с вълнообразно течение, с периоди на ремисии (подобряване) и периоди на изостряне. Болестта може да се развие във всяка възраст, но най-често псориазисът засяга хората млада възраст.

Псориазис, хронично заболяване на кожата
Псориазис – неинфекциозно хронично заболяване на кожата

Интензивността на псориазис може да варира в различните му фази. Заболяването може да засегне само незначителни петна на кожната покривка или да покрива цялото тяло. Често заболяването прогресира, пациентите отбелязват, че с течение на времето (в следващия период на обостряне) псориазисът засяга по-голяма площ на кожната покривка. Освен кожата, също отделят псориазис на ноктите, който може да протича в изолирана форма.

Псориазис – причини за появата на болестта

Причина за появата на псориазиса неизвестна, но да се провокира заболяването могат имунологични промени в организма (автоимунна агресия), неврологични нарушения, нарушения на обмяната на веществата. Допринасят за появата на псориазис наследственост, намаляване на имунитета след заболявания, стрес.

Днес сред причините и факторите за развитие на псориазис отделят следните:

 • Генетично предразположение (генетична теория за развитието на псориазис). Вероятността от развитие на псориазис по-горе, ако роднини също страдат от това заболяване. Може би някои от групата гени отговорни за изпълнението на псориазис.
 • Нервно-психическо пренапрежение (нейрогенна теория за развитието на псориазис). Известно е, че псориазисът може да бъде причинен от силни емоционални сътресения. Стреси се отнасят до сериозни фактори за развитие на тази болест. При хората с псориазис стрес може да стане причина за влошаване на заболяването.
 • Хормонални нарушения. Промени в работата на ендокринни жлези с вътрешна секреция може да задейства механизъм в развитието на псориазис.
 • Нарушение на метаболизъма (обмянна теория за развитието на псориазис). Проблеми с обмяна на вещества, на някои витамини и микроелементи (особено силиций), може би, допринасят вноска за появата на псориатични плаки.
 • Паразити. Се счита паразитна теория за развитието на псориазис, според която заболяването се причинява от някои чревни паразити. Многобройни проучвания показват, че сред хората, страдащи от псориазис, много носители на различни паразитни инфекции. Както смятат учените, специална роля в развитието на болестта могат да играят аскарис, ламблии и други. Смята се, че токсичните продукти, които отделят тези паразити са мощни алергени, което и става причина за дисбаланс в работата на имунната система.
 • Вирусни инфекции.

Ако причината за развитие на псориазис не до край изяснена, днес на медицината известен механизмът на появата на тази патология. В основата на появата на псориатичен обрив лежи нарушаване на работата на имунната система. Имунни клетки стават агресивни към собствените клетки на кожата, което води до появата на псориатични плаки.

Псориазис на кожата
Разлика между здара кожа и болна с псориазис
Познавателна статия:  Причини за развитие на псориазис

Симптоми на псориазис

Псориазисът се проявява в появата на лющещи се петна, плаки червен цвят, които са силно сърбят. Петна по-често са по кожата на скалпа, локътните стави, коленете, на места кожни гънки. С течение на времето, повърхностните люспи лесно се лющят, на тяхно място остават по-плътни люспи, разположени в дълбочина. При прогресиране псориазис се наблюдава така нареченият феномен на Кебнера: поява на псориатични плаки в места, драскотини или наранявания на кожата.

Това са симптоми, характерни за различни видове псориазис:

 • Плакатен псориазис изглежда като издигнати над повърхността на здрава кожа участъци от зачервена, възпалена, суха, удебелена, гореща на допир кожа, покрита с сребристо-бели люспи (псориатични плаки). Кожата на тези места склонна към лющене. На място лющена кожа остават червени огнища, които лесно са нараняват и кървят. Псориатични плаки обикновено се сливат помежду си, се увеличава в размера и формира плоча плаки („парафиново езеро“). При псориазис на огъвателни повърхности лющене слабо изразено. При това се появяват червени петна, които се намират в гънките на кожата (слабини, област на външните полови органи, вътрешната повърхност на бедрата, гънки на корема, подмишници).
 • Капков псориазис се характеризира с много сухи, малки, червени или лилави лезии, повдигнати над повърхността на кожата, по форма наподобяващи сълзинки или филийки. Тези елементи засягат големи участъци от кожата. Капков псориазис често се развива след претърпели стрептококова инфекция (например, фарингит или ангина).
 • Пустулозен псориазис изглежда като издигнати над повърхността на непроменена кожа мехури, пълни с прозрачно съдържание. Пустули са заобиколени от червена оточна кожа, която лесно се бели. Псориазис на ноктите се характеризира с промяна на цвета на ноктите, ноктите подава, появата на точки, петна, напречен начертания на ноктите, удебеляване кожата около ноктите подава, удебеляване и вързоп ноктите, пълна загуба на ноктите.
 • Псориатичен артрит придружен от възпаление на процесите в ставите и съединителната тъкан. Псориатичен артрит най-често засяга малките стави на дистални фаланги пръстите на ръцете, на краката, което води до псориатичен дактилит. Псориатична еритродермия се проявява с разпространено лющене и възпаление, отлепване кожата на голяма повърхност на тялото, подуване, болезненост на кожата, интензивен кожен сърбеж.

До други симптоми на псориазис включват:

 • кървене области на кожата.
 • поява на ерозии и трапчинки на ноктите;
 • силен сърбеж;
 • възможно болка в ставите и подуване.

Класификация на псориазис

Има следните видове псориазис:

 • вулгарен (или обикновен) псориазис;
 • ексудативен псориазис;
 • артропатичен псориазис;
 • псориатична еритродермия;
 • псориазис на дланите и стъпалата;
 • пустулозен псориазис.

Псориазисът протича в три етапа:

 • Напредващ етап на псориазис. Това е първият етап на заболяването, който се характеризира с влошаването на състоянието, при който се наблюдава увеличаване размера на пресни обриви.
 • Стационарнен етап на псориазис. Този период се характеризира с запазване на съществуваща картина на болестта. Обриви и други симптоми на псориазис не става нито повече, нито по-малко.
 • Регресиращ етап на псориазис. Това е последната фаза на заболяването, при която обриви липсват.

В зависимост от разпространението на патологичния процес псориазис е:

 • ограничен – засяга малки участъци на тялото;
 • разпространен – засяга значителни участъци на тялото;
 • генерализиран – засяга почти цялото тяло.

В зависимост от сезона, когато болестта ескалира, псориазис е:

 • зимен – влошаване на псориазис, обикновено, се случва през студения сезон;
 • летен – влошаване на псориазис възниква през летния период;
 • неопределен – когато периодите на обостряне на псориазис не са свързани с някакъв сезон на годината.

Диагноза псориазис

Диагностицирана псориазис провежда лекар-дерматолог въз основа на типична клинична картина. За уточняване на диагноза се използва биопсия на кожата.

Действия на пациента

Можете да правите слънчеви бани в продължение на 15 минути дневно. Следва да се въздържате от употреба на алкохол, по възможност избягвате на стреса, следите за теглото си, да водите здравословен начин на живот, правилно да се грижи за кожата.

Лечение на псориазис

За терапия на псориазиса се използват омекотители, кератопластични лекарства, местни лекарства (мазила, лосиони, кремове) със съдържание глюкокортикоиди (хидрокортизон, преднизолон, дексаметазон), лекарства със съдържание на цинк пиритионат, мехлем със съдържание на аналози на витамин D3, катран, нафталан, гидроксиантрони. При тежки форми на псориазис, неефективността на външната терапия, поражение на повече от 20% от повърхността на кожата предписват системна медикаментозна терапия, която включва цитостатици (метотрексат), синтетични ретиноиди (ретинол ацетат, ретинол палмитат, третиноин), глюкокортикоиди, мултивитамини (аевит и др.).

Специална роля в лечението на псориазис трябва да се вземат някои биологично активни вещества, сред които трябва да отбележим:

 • Силиций. За последните години, лекарите все по-често се говори за ролята на силиция в развитието на псориазис. Един от компонентите за лечение на псориазис са препарати и витаминно-минерални комплекси, които съдържат силиций. От една страна силиций подобрява състоянието на кожата, а от друга – действа в ролята на сорбента, който засмуква в себе си антигени, които играят роля в развитието на псориазис.
 • Витамин D. Известно, един от най-важните минерали, необходим за успешна борба с псориазис е калций. Обаче за нормалното усвояване на калций, необходим витамин D. Най-добре препарати с витамин D включвайте след превод на активната фаза на псориазис в стационарна.
 • Рибено масло и омега-3 киселини. За отстраняване на възпалителния процес при псориазис трябва постъпването в организма полиненаситени омега-3 мастни киселини, които в голямо количество се съдържат в рибеното масло.
 • Лецитин. Това вещество необходимо за бързото възстановяване на епителните клетки, които умират при псориазис. Лекарства с лецитин позволяват по-бързо да се справят с възпалителен процес и възстановяване целостта на кожната покрива.

Немедикаментозна терапия състои в системна фотохимиотерапии: облъчване с ултрафиолет с дължина на вълната 320-400 НМ на фона на прием на фотосенсибилизатори (ПУВА-терапия). Също така използват криотерапия, плазмафереза.

Болния трябва да се придържа към специална диета. Диета при псориазис трябва да бъде сбалансирана. Пациента трябва да изключи от храна рафинирани продукти, пикантни ястия и сладкиши. Трябва внимателно да следите за здравето си и по всякакъв начин да избягвате настинки, тъй като всяко нарушение на имунитета може да предизвика развитието на болестта.

Сред възможните усложнения – артрит, депресия, дължаща се на ниско самочувствие.

Профилактика на псориазис

Предотвратяване на болестта невъзможно, но има методи, които позволяват да отслабват проявите на псориазис и намаляване на броя на изостряне. Трябва да се пази кожата от изсушаване, да се избягва продължително излагане на слънце, опитайте да не се допуска нараняване на кожата. Трябва да се избягва стресови ситуации, и, прием на лекарства, усилващи проява на псориазис (например, β-блокери, литий), да се откажете от пушенето, ограничаване на употребата на алкохол. И не забравяйте, че лечение на псориазис трябва да се повери на професионалисти.

Лечение на псориазис в домашни условия и всички видове самостоятелно лечение на това заболяване са недопустими.

4 коментара

 1. От псориазис помага Акрустал, това нехормонален крем. Дълго време страдах, никакви средства други не помагаха, а болея вече много отдавна… Акрустал, разбира се, помага не за един ден, трябва да следвате инструкциите, правилно да се храняте здравословно, но ефект истински, кошмарни плаки минават за дълго!

 2. В своето си време аз подцених псориазис и лечение се забави много дълго време. Не повтаряйте чуждите грешки!

 3. За лечение на псориазис ме предписаха медикаментозна терапия, но всяка степен на псориазис се лекува, разбира се, по различен начин.

НАПИШИ КОМЕНТАР