Дискова протрузия лечение, симптоми и видове

Дискова протрузия лечение, симптоми и видове

36976
3

Дискова протрузия – това е издутина на междупрешленния диск без прекъсване на фиброзен пръстен, по същество, това е херния на диска в началната степен. Междупрешленна протрузия наричат изпъкнал диск с размер до 5-6 мм. Дискова протрузия може да се излекува без хирургическа намеса, а на следващия етап (екструдиране), може да се наложи операция на гръбначния стълб. Протрузия лечение необходимо да се провежда с не един някакъв начин, а комплексен подход към проблема.

Дискова протрузия в лумбалния отдел
Главен признак на дискова протрузия — болков синдром

Съдържание на статията

Протрузия на диска по-често възниква в лумбалната част на гръбначния стълб, по-рядко – в шийния и много по-рядко – в гръдния отдел на гръбначния стълб. В зависимост от това къде се локализира протрузия, у пациента се появяват характерни болкови нарушения.

Местоположение и симптоми на протрузия

Протрузия в лумбалния отдел на гръбначния стълб (най-често L4-L5, L5-S1)

Протрузия в лумбалния отдел на гръбначния стълб
Поражение на лумбалния отдел

Протрузия на диска l4-l5 в лумбалния отдел може да възникне вече в 18-годишна възраст. Симптомите започват да се проявяват с пищялни болки в гърба, възникнали при продължително седене, лежане, по време на ходене, разходки. Теглеща болка в кръста се усилва при навеждане на главата напред или вдигане на прави крака пред себе си. След болки в гърба възниква теглеща болка в крака, постепенно намаляваща от седалището си до стъпалото, възниква изтръпване на стъпалото, памучни крака, изтръпване на краката.

По цялото продължение на протрузия на диска l4-l5 пациента тежко да извършва движения в долната част на гърба, могат да се появят лумбаго в кръста, болки в краката, главоболие.

Познавателна статия:  Хирургично платно за херния, особености след операцията

При протрузия МПД в шийния отдел на гръбначния стълб

Протрузия в шийния отдел на гръбначния стълб
Протрузия в шийния отдел

При изпъкване на междупрешленния диск в шийната част симптомите са доста характерни. Нарушения се развиват в 3 етапа:

 1. Болката се появява в областта на шията, пациентът тежко да обръща главата, може да се случи „лумбаго“ (синдром цервикалгия).
 2. За втория етап болката започва да отдава в ръката, се появява теглеща болка, пациентът тежко да изпълнява движения с ръката, се появяват усещания „тръпки“, изтръпване, се нарушава чувствителност, се появява обилно изпотяване на няколко пръста (цервикобрахиалгия).
 3. На трети етап болката се локализира предимно в ръката. Болката се проявява в движенията на лакътя и китката, може би скованост, незначителна загуба на обем, при сравняване със здрава ръка се намалява и броя на космените фоликули от страна на засегнатата част.

На всички етапи при пациенти се нарушава мобилността в шийния отдел, може да се придружава от главоболие, при сондиране шийните прешлени шийна лордоза загладен, отслабват мускулите на врата. За да се избегне влиянието протрузия на шийния отдел трябва своевременно провеждане лечение.

Протрузия диска в гръдния отдел

Протрузия в гръдния отдел се среща доста рядко, при диагностиката важно да се изключат други възможни заболявания. Основният симптом – болка в гръдния отдел в района на плешките, торакалгия.

Лечение на протрузия

Лечението на протрузия трябва да се извършва комплексно, обръщайки внимание на съпътстващи болести, като остеохондроза, кифоза, лордоза, сколиоза и други. Навреме започнато лечение на протрузия – гаранция на добри резултати. Протрузия на междупрешленните дискове в повечето случаи се лекуват без хирургическа намеса, но ако навреме не се спре напредъка на заболяването, увеличава риска от необходимостта от оперативно лечение.

Познавателна статия:  Стеноза на спиналния канал и гръбначни артерии
Дискова протрузия на гръбначния стълб лечение
Манипулации на гръбначния стълб при протрузия

Едно от най-трудните – това е лечение на дискова протрузия на шийния отдел на гръбначния стълб, тъй като шиен отдел най-тънкия и сложен участък на гърба. На пациентите се провежда курсът на лечение, назначен от упражнения, лечебна гимнастика, се провеждат редовни наблюдения в продължение на няколко години.

„В 90% от случаите с междупрешленните хернии и протрузия, при навременно обращение може да се избегне хирургическа намеса“

Има следните видове на дискова протрузия:

 1. Дискова протрузия – това изпъкване под формата на разширяване на част на междупрешленния диск. Има следните типове на дискова протрузия: равномерни, кръгово-дорсални, кръгово-фораминална протрузия.
 2. Дорзална протрузия (от лат. Dorsum – гръб) – дисковете изпъкват в посока на гръбначномозъчен отвор, междупрешленния канал. Дорзални хернии са: медианни, парамедианни, фораминални, екстрафораминални.
 3. Дифузна протрузия на диска (син.: дорзална-дифузна, задна дифузна) – е неравномерно, множествено изпъкване на междупрешленния диск.
 4. Латерална дискова протрузия (син.: странични) – изпъкване, което може да бъде произведено в страничните отдели на междупрешленния диск. Се образуват също доста рядко, много по-рядко притеснява болните. Общата картина на болестта е същия, както и при дорзални хернии. Основен критерий за страничната протрузии – деформация на диск в страничните отдели, при това в непосредствена близост се намират предните клонове на гръбначни нерви.
 5. Вентрална протрузия (син.: предна, от лат. Venter – корем) – изключително рядка и почти не притеснява болните. Данни хернии не представляват особен интерес за лекарите, тъй като не въздействат върху нервните структури.
 6. Равномерно-кръгообразна протрузия (син.: кръгообразна, равномерна кръгообразна) – това е най-често срещаният тип на протрузия, за които характерно равномерно изпъкване на междупрешленния диск.
 7. Кръгово-дорзална протрузия (син.: задна кръгообразна) – това е втората по честота на поява херния сред кръгообразните, след равномерно кръгообразна. При този вид се случва максимално разширяване на междупрешленните дискове в задната част. На ядрено-магнитен резонанс често се вижда близостта до гръбначните коренчета.
 8. Кръгово-фораминална протрузия – равномерно изпъкнали междупрешленни дискове, предимно в посока на междупрешленния канал. Това изпъкване по-често се случва наляво, по-рядко – надясно и много по-рядко може да бъде двупосочна. На ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография могат да се открие неравномерно изпъкване диска в цялата секция.
 9. Задно латерална протрузия(син.: задно-странична, парамедианна) – една от най-честите протрузия. При този режим има вероятност за експозиция протрузията на корени и други структури на гръбначния мозък.
 10. Медианна дискова протрузия (син.: централна, средна, задно-средна, задна средна) – обозначава посоката на протрузията в посока към центъра на гръбначномозъчен канал. Този тип на протрузии може директно да въздейства върху гръбначния мозък.
 11. Фораминална протрузия (син.: дорзално-фораминална) – изпъкване на междупрешленния диск в посока на междупрешленния канал, гръбначномозъчно коренче. Отделят екстрафораминални, интрафораминални.
 12. Физиологична протрузия – това е изпъкване диска, което не надхвърля няколко милиметра и не може по никакъв начин да повлияе на здравето на пациента. Такава протрузия може да се развие нормално след определена възраст, са естествен процес и не изискват лечение.

3 коментара

 1. Аз съм съгласен, чен най-често се среща протрузия на диска L4-L5 и много жалко, че младите хора за засегнати към това заболяване

 2. В моите 53 години се започнаха проблеми с гръбначния стълб и вече бях започнала да се занимавам с това. Сигурна съм, че всичко ще се оправи, още повече, че имам начална фаза протрузия на диска l4-l5. Здраве на вас и много ви благодаря за статията.

НАПИШИ КОМЕНТАР