Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

1173
0

Профилактика

В основата на предотвратяване получаването луксация на лакътната кост е да се избегнат травми и падане върху ръката. Струва си да се запознаете по-подробно с причините, които са в състояние да предизвикат образуването на този вид луксация.

Лечение луксация на лакътната кост

В случай на получаване на луксация лакътя трябва като може по-бързо да се достави потърпевшия в клиниката. В никакъв случай не трябва да се опита самостоятелно изправяне на луксация, тъй като в резултат това може да доведе до по-сериозни проблеми.

лечение на луксация на лакътната кост

Днес има няколко различни методики за изправяне на изкълчена става, но в същото време разликите, които между тях съществуват, са незначителни. Да изправя луксация трябва само опитен лекар, след извършването на оглед на потърпевшия и диагностициране вида на луксация.

Независимо от това, какъв точно метод изправяне ще избере лекар, така или иначе той извършва максимално възможна гънка на повреденият крайник директно в лакътната става. По-нататък трябва да се простират мускулите, при това главите на костите трябва да се отделят един от друг, след което върху тях се осъществява натиск с пръстите. Именно по време на налягане лекарят трябва да помогне на изкълчените кости да се върнат на предишното им място.

В тази статия

  1. Луксация на лакътната става – обща концепция
  2. Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става
  3. Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

лечение на луксация на лакътната ставаВ някои случаи, при по-сериозни травми, има вероятност, че може да се наложи провеждане на малка пронация, това е завъртане навътя или супинация, по време на която се провежда обрат навън на самата предмишница.

Познавателна статия:  Какво да правите, ако ви болят коленните стави?

Не само изолирано изкълчване, но и тези видове изкълчвания, които ще се съчетават с получаване на сериозни фрактури, а също и увреждане на ставните връзки, почти във всички случаи се нуждаят от провеждането на оперативно лечение. Колкото по-рано пострадалият ще получи помощ, толкова по-добре.

Не само при получаване на изолирана луксация или луксация, придружаващ с разкъсване на ставните връзки и фрактура, но и при всеки друг формат на луксация най-важно значение в лечението има точно време! Най-голям брой шанси на изправяне на луксация се пада именно на първите три дни, обратното броене на които започва да тече от получаване на травми.

Трябва да се вземе този факт, че луксация, давност на която от около месец или повече, изправяне е много трудно. Най-често старо изкълчване се изправя само с помощта на оперативно лечение. Въпреки това, и в този случай няма шанс това, че ще се проведе успешно изправяне на луксация. Именно затова е необходимо спешно да се потърси помощ в болницата, след получаване на луксация.

И така, след като ще се проведе изправяне на луксация, уврежданата ръка трябва да бъде в свито положение в областта лакъта, след което върху нея се наслагва специална определяна превръзка. Ръката в това положение, намалена до гърдите си, трябва да остане в продължение на три или четири седмици.

Лечение луксация на лакътната ставаСлед като се изправя луксация, обязателно на пациента се извършва рентгеново изследване, с помощта на което става възможно да се определи дали беше проведено изправяне и има ли някакви усложнения.

Задължително трябва да се извършва обездвижване на повреденият крайник в лакътната става. За да бъде на пациента значително по-лесно да се поддържа повреденият крайник, ръката се подвръзва до рамото с помощта на обикновен бинт. По този начин крайник през няколко дни ще бъде на едно ниво и в правилната позиция.

Познавателна статия:  Коксартроза лечение, симптоми и профилактика

Има шанс, че може да се развие доста опасно усложнение, след получаване на луксация – например, може би това, че ще се случи увреждане не само на нервните стволове, но и кръвоносните съдове, които преминават в лакътната яма. Доста често образуване на луксация придружено с счупване, което може да се случи не само в лакътната става, но и раменната, както и лъчево-киткова.

Луксация може да бъде придружена и с механично отделяне на свързващия апарат от кост, а понякога и отделяне бугристости, т.е. тези участци на костите, към които се прикрепят самите струни от лъчева или лакътната кост.

Съществува вероятност от образуване на обичайна луксация в лакътната кост. Разбира се, този вид луксация се среща изключително рядко, тъй като почти във всички случаи този вид луксация ще бъде последван от характерните съпътстващи заболявания на съединителната тъкан.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР