Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

1969
0

Профилактика на артроза

Преди всичко, за да профилактираме артроза трябва да се нормализира и в бъдеще да се контролира телесното тегло.

Също толкова важно, че физическите упражнения са били умерени, храна – правилно (балансирана диета), извършва попълване на организма с липсващи микроелементи и витамини. Важно е воденето на здравословен начин на живота и да се откаже от малоподвижен начин на живота.

Усложнения на артроза (остеоартроза)

Без правилно лечение изложен към артроза став не само унищожава себе си, но и нарушава биомеханика на гръбначния стълб и други стави; оттук херния на междупрешлените дискове и артроза на други стави.

Лечение на артроза (остеоартроза)

Лечение на пациенти с дегенеративни заболявания на ставите трябва да бъде ранно, патогенетично и комплексно. Основните принципи лечение на артроза: отстраняване на причините, които допринасят развитието на болестта, премахване на възпалителни промени и възстановяване на изгубена функция. Комплексно лечение състои в прилагане на лекарствени средства, които притежават противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, провеждане на физиотерапевтични процедури, които предоставят съдоразширяващо и болкоуспокояващо действие, в санаторно-курортно лечение и използване на благоприятните климатични условия, минерални води и лечебна кал.

Лечение на артроза (остеоартроза)

С цел потискане на реактивен синовит предписват хормонални противовъзпалителни лекарства. В отделни случаи възможно вътреставно въвеждане на кортикостероиди (кеналог, хидрокортизон).

В тази статия
  1. Артроза (остеоартроза) причини и симптоми
  2. Профилактика и лечение на артроза (остеоартроза)

Поливинилпирролидон — високомолекулярна връзка, много стабилно по отношение към ферментите, което води до разделяне на глюкозаминогликан в ставния хрущял. Това средство има и слаби имунодепресивни свойства.

При остеоартроза се случва деструкция на ставния хрущял със загуба на глюкозаминогликани. Във връзка с това ценно използването на артепарона, в основата на който са гликозаминогликани. Лекарството се инжектира в ставата.

Познавателна статия:  Диета, хранене при артрит

В случай развитие на синовита се препоръчва да се прилага прасинол.

Хирургично лечение на артроза се извършва по показания в случаи на тежко протичане на заболяването, особено на коляното и тазобедрените стави.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР