Проблеми на сакроилиачна става

Проблеми на сакроилиачна става

220
0

Болката в гърба често се причинява от проблеми със сакроилиачна става. Често тези болки се предават в краката и подобни на неприятни симптоми, причинени от проблеми с междупрешленните дискове, както и със седалищния нерв.

Болка в сакроилиачната област се остава една от най-честите хронични болкови синдроми. Честота на болката в долната част на гърба е от 24% до 56,7% от всички болки, които човек изпитва. Пълно възстановяване на пациенти с хронична болка в гърба се отбелязва рядко във връзка с ограничена ефективност на съществуващите методи на лечение, което, от своя страна, зависи от недостатъчно проучени механизми за формиране на хронични болезнени синдроми и недиференциран подход към развитието на болки в долната част на гърба.

Проблеми на сакроилиачна става

Смята се, че най-честата причина за болки в долната част на гърба са скелетно-мускулни промени, свързани с разтягане, микротравматизация, излишно претоварване на мускулите, сухожилия или стави на гръбначния стълб. Увеличаване активността на паравертебралните мускули в отговор на болката има за цел да увеличи стабилността на гръбначния стълб и таза. Веселовски В.П. (1977) разви теория на „миоадаптивни“ синдроми, придружаващи като компресионни, така и рефлексни болкови синдроми.

Причини и лечение на сакроилиачната става

В нормалния живот сакрумът променя позицията си по отношение на таза при ходене, но в по–голяма степен при промяна на седнало положение до изправено положение. Сакралните връзки са много силни, но понякога могат да се разтягат прекомерно и да загубят стабилността си поради хормонални промени, поради навика на асиметрично стоене, поради редовно асиметрично натоварване при спорт, както и при йога. По никакъв начин не казваме, че няма нужда да спортувате или да се ограничавате в натоварвания. Въпреки това, винаги е необходимо да се спазва правилната форма на позицията на тялото, независимо от натоварването, което имате.

Мануални манипулации на лекар-хиропрактор ще намалят подпухналостта, ще ускорят възстановяването на биомеханиката, ще намалят болковите синдроми и ще върнат обема на движенията в костите, като същевременно ще подобрят мускулния тонус.

Анатомична позиция на сакроилиачната става е следната. Сакрумът е основа на гръбначния стълб и свързва двете половини на таза със сакроиличната става. Тези стави преди се считаха като неподвижни и не се вземаха предвид при диагностицирането. Сега на тази става се обръща голямо внимание, тъй като е доказано, че тя е подвижна и като всички подвижни стави е заобиколена от връзки (еластични тъкани). Връзки са своеобразна капсула на става, изобилно инервирани, така че всяка промяна взаимоположението костите на става причинява болка.

Терминът „дисфунция на сакроилиачната връзка (става)“ идва от мануалната терапия. Той определя нарушаване на биомеханиката, поява на болка и хипомобилността на става.

Един от признаците дисфункцията на сакралната става е болка, която се проявява по два начина:

  1. болката се усеща в долната част на гърба и/или бедрата и може да отдава в областта на слабините;
  2. болка от двете или от едната страна на кръста или седалището, която отдава в краката обикновено не под коляното.

Болката обикновено се влошава при определени движения, като накланяне напред, завъртане на таза и въртене на торса когато се опитвате да вдигнете нещо от пода.

С възрастта вероятността от проблеми с сакроилиачната става се увеличава, докато при мъжете поради разликата в анатомията мобилността на става е по-ограничена, отколкото при жените, въпреки че последните се обръщат към лекарите с този проблем по-често.

Познавателна статия:  Видове и симптоми на сакроилеит

За съжаление, съвременната медицина има много ограничени методи за въздействие върху сакралната болест. Един от най-честите методи на лечение е лекарствена блокада на става, което, за съжаление, води до много краткотрайно облекчаване на болкови усещания. В допълнение, тази процедура, уви, не е безопасна и има своите странични ефекти, докато е противопоказана за хора с определени заболявания, тъй като повишава захара в кръвта и т. н.

Някой използва безмедикаментозно лечение на сакроилиачната става и чрез мануална манипулация на ставите връща нормалното им движение, което води до намаляване или дори пълно изчезване на болката.

Игнорирането на патолого-биологичните промени в сакроилиачната става при липса на терапевтични мерки води до хронизиране на процеса, засилване болката и по-дълго лечение.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР