Признаци и терапия на лабиринтит

Признаци и терапия на лабиринтит

1947
0

Лабиринтит – това е един от видовете на отит, а именно вътрешен отит. Това гнойно или не гнойно възпаление на вътрешното ухо, така наречения ушния лабиринт в комбинация с ограничено или дифузно увреждане на вестибуларния и звуков участъци.

Класификация на заболяването

 • Тимпаногенен лабиринтит се причинява от инфекция, проникваща от средното ухо.
 • Менингогенен лабиринтит се причинява от разпространение на патогенни микроорганизми при менингит от черупките на мозъка.
 • Травматичен лабиринтит – това е усложнение след травма на черепа или на ухото.
 • Хематогенен лабиринтит възниква в резултат на въвеждане в съдов лабиринт причинителя, който се движи с тока на кръвта.
Лабиринтит
Лабиринтит – възпаление на вътрешното ухо

В зависимост от характера на причинителя възпалението може да бъде бактериално, вирусно, гъбично. По вид възпаление, възникнало в лабиринт, болест се класифицира като гноен, серозен и некротичен лабиринтит. За серозен са характерни ексудативни промени с повишен брой ендолимфи с фибрин и кръвни клетки. За гноен характерна лейкоцитарна инфилтрация. При гасене възпалението се образуват гранулации. Некротичен лабиринтит се появява при нарушаване на кръвоснабдяването на някакъв участък на лабиринт във връзка с тромбоза и притискане клоните на слухова артерия. Този вид заболяване по-често се наблюдава след травма, когато се повреди артерия или се нарушават съдовете поради силна подпухналост.

В зависимост от разпространението на възпаление, процесът е дифузен и ограничен. По характер протичането на лабиринтит разделят на остър и хроничен. За остър характерно достатъчно бързо течение и гасене в продължение на 2-3 седмици. Остър гноен процес обикновено е продължителен с трансформиране в хронична форма. При хроничен лабиринтит процесът на възпаление се развива постепенно, с апатични симптоми или без тях.

Познавателна статия:  Болест и синдром на Мениер

Причини за развитието

Във връзка с факта, че лабиринт се намира дълбоко вътре в ухото, инфекция, микроорганизми или токсини, попадат не отвън, а от други огнища на локализация на инфекцията. Почти винаги основната причина на лабиринтит е отит на средното ухо. Често патогени на отит на средното ухо стават стафилококи, пневмококи, менингококи, хемофилни пръчици и някои условно-патогенни микроорганизми род ацинетобактер, мораксела, синегнойна пръчица и клебсиела, които се активират при бактериално или вирусно възпаление лигавицата на носа.

При отит мембраните се подуват и стават пропускливи за токсини, които попадат от барабанна кухина, в резултат на което се образува серозно възпаление. За серозен лабиринтит характерно повишаване на вътрелабиринтния натиск и пробив на съединителните мембрани. През образувани отвори проникват патогенни микроорганизми във вътрешно ухо, което води до гноен лабиринтит. Инфекция и токсините във връзка с такива заболявания като херпес, епидемичен паротит, сифилис се разпространяват с хематогенен начин. При травми на ухото, инфекция прониква през дефект на тъпанчето.

Симптоми

Симптоматика зависи от разположението на възпалителния процес. Симптомите на заболяването се проявяват със световъртеж, обаче трябва да се отбележи, че този знак присъщ и за други заболявания. При възпаление на лабиринта виене на свят се започват през 1-2 седмици, след като са претърпели вирусна или бактериална инфекция. Внезапни световъртежи могат да бъдат придружени от гадене или повръщане. Постепенно тези симптоми изчезват, но понякога напомнят за себе си, ако рязко ще завъртете главата си. Още един симптом – намаляване на слуха и шум в ушите, както временно, така и постоянно, ако се яви причина бактериален причинител. Гноен лабиринтит придружен от повишаване температурата на тялото.

Познавателна статия:  Миринготомия - отвор в тъпанчето

Диагностика

Прилагат следните методи на диагностика:

Диагностика на лабиринтит
Диагностика на лабиринтит
 • изследване при отоларинголог, отоневролог, невролог, инфекционист, венеролог и травматолог;
 • се провежда микроотоскопия и отоскопия за откриване на травматична перфорация на тъпанчето на ухото;
 • прицелна рентгенография;
 • компютърна томография;
 • ядрено-магнитен резонанс;
 • лумбална пункция, когато е необходимо;
 • изследване на слуха с помощта на аудиометрия, камертона, прагова аудиометрия, акустична импедансометрия, електрокохлеография, отоакустично издаване:
 • изследване вестибуларната функция;
 • определят причинитела, причини на заболяването с помощта на ПЦР-диагностика, РИФ, ИФА.

Лечение на лабиринтит

Болните спешно са направляват в стационар за по-нататъшно лечение. Серозен и ограничен гноен вид лекуват с консервативни методи на лечение с помощта на антибиотикотерапия и спален режим. Пре не ефективността на консервативна терапия лабиринтит с фистулни симптоми прекарват общо кухинна трепанация.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР