Признаци и симптоми на херния

Признаци и симптоми на херния

2091
0

Ако знаете симптомите на херния, то след това можете да предприемате подходящи мерки, насочени към нейното лечение. Има много видове херния и не у всички хора симптомите са едни и същи. Симптоми на херния могат да се появят внезапно или да се развиват постепенно. Те са придружени от чувство на дискомфорт и болка с различна интензивност.

Потенциални симптоми на херния включват:

Болка в корема при херния
Болка в областта на корема
  • слабост, чувство на тежест, парене или болки в корема, слабините или скротума;
  • поява на подуване или изпъкване в корема, слабините или скротума, което особено забележимо при кашлица, но изчезва, когато лягате;
  • болка при напъване, повдигане на товари или кашляне;
  • усещане, като в корема нещо „се скъса“.

Първо, тези симптоми могат да носят лек характер, но с течение на времето се влошават и предизвикват нарастващ дискомфорт. Болката може да се усети директно в зоната на херния, но тя може да се даде в областта на бедрото, гръба, крака или дори полови органи. Подобно усещане се нарича ирадиираща болка и понякога може да бъде много силна. Болка и дискомфорт често се засилват при продължителна физическа активност, но след това по време на почивка частично или напълно изчезват.

Ако имате някой от тези симптоми, консултирайте се с лекара. Вашият лекар може да потвърди диагноза и да предложи варианти за лечение. Дори малка болка в слабините или безпричинен „бум“ или подуване на корема, които се продължават повече от седмица – това е причина за посещение при лекар. Лекарят ще даде оценка на вашето състояние с оглед на по-ранни заболявания и съответните изследвания и ще реши кога и по какъв начин трябва да се отнасяте към вашата херния. Ранното диагностициране и правилното лечение — най-добрият начин да се избегнат сериозни усложнения.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР