Прищипване, възпаление на седалищен нерв — как да се справим с лумбаго...

Прищипване, възпаление на седалищен нерв — как да се справим с лумбаго в крака

3293
0

Прищипване или възпаление на седалищен нерв носи силни болезнени усещания и може да предизвика затруднения в движението. Седалищен нерв минава през целия крак, се разминава на няколко клонки, така че чувството на дискомфорт може да се усети по целия крайник.

Възпален седалищен нерв, симптоми, признаци

Седалищен нерв е най–дебел нерв по цялото човешкото тяло. Той образован с всички коренчета на сакрален сплит. Два седалищна нерва се спускат надолу по задната страна на бедрата.

Възпален седалищен нерв
Възпален седалищен нерв носи силни болезнени усещания и може да предизвика смущение в движението

Симптоми възпалението на седалищен нерв

При прищипване и възпаление на седалищен нерв възниква силна остра болка там, където минава нерва. Според положението на нерва болката се разпространява върху цялия долния крайник. При прищипване на седалищен нерв трудно да ходите и да премествате крака докато болката няма да мине. Понякога може да възникне пълно изтръпване на крака. Също така при прищипване нерва възниква невралгия на седалищен нерв. Тя се характеризира с кратка остра, прострелваща болка по хода на нерв.

При възпаление на седалищния нерв се засяга гръбначния стълб. Това заболяване се нарича ишиас. Той е придружен от доста силни болезнени усещания и нарушаване чувствителността на крайниците. Болестта може да се появи след хипотермия, излишен стрес, възпаление на ставите и т.н.

Възпаление на седалищния нерв по време на бременност е често срещан проблем. При растежа на плода се увеличава натоварването на гърба. Особено често заболяването възниква във втория триместър на бременността и трудно се понася от бременни, поради факта, че всички органи на бременната особено чувствителни. Болките могат да бъдат продължителни и обикновено се спират точно така внезапно, както и се започнаха. Бременната жена трябва да спи на твърда повърхност, да се праве смилане (по-добре от медикаментите на билки) и масажи. Също така полезна и лечебна гимнастика, но за да я правите трябва внимателно, за да не пренапрегнете тялото, а упражнения и натоварване трябва да дава лекарят.

Прищипване на седалищнен нерв може да се появява не само при възрастни. Това заболяване може да възникне и при деца. Детето може да усеща болки в крака, стъпалото или големия седалищен мускул. Болката се проявява дори и при съвсем незначително натоварване.

Като правило прищипване на седалищния нерв едностранно. Ако болестта не се лекува, то при напреднали форми последствията ще бъдат много неприятни. Всяко движение ще бъде придружено от силни болки и се налага оперативна намеса. Обикновено заболяването на седалищен нерв се лекува с консервативни методи, но на всеки пациент не препоръчително да се запуща болестта.

Признаци възпалението на седалищния нерв

Прихнаци прищипването на седалищния нерв са с различна интензивност. Обикновено заболяването се проявява като болка с различна степен в един крак. Болката може да се засили при седене, може да възникне неприятно усещане на изтръпване и парене в долната част на крака, отдаващо в стъпалото. Също може да се появи изтръпване на крака в зоната, където минава нерв, движенията са болезнени и затруднени. Болката обикновено стреляща, рязка, с различна продължителност: от пристъпообразна и непродължителна, до постоянна. Болезнени усещания могат да се разпространяват не само върху седалищния нерв, но и в гърба или кръста.

Признаци възпалението на седалищния нерв има болки в крака при физическо натоварване, не преминаващи болки по хода на нерва. При силни болезнени чувства движението става много трудно, понякога невъзможно. При възпаление на седалищен нерв може да скочи температурата. Симптомите могат да възникнат не само след някоя от физическо натоварване, но и след емоционално напрежение. След болезнен пристъп болката може да се държи още няколко минути. Понякога притискане придружено от зачервяване на кожата или дори подуване. При тежко протичане на заболяването функция на седалищен нерв нарушена.

Причини възпалението

Най-честа причина прищипването на седалищен нерв, обикновено, е междупрешленна херния. Тя може да възникне като следствие от по-силните физически натоварвания или от възрастта. И прищипване на нерва може да се дължи на остеохондроза. Това заболяване се появява като следствие от нарушения на обменните процеси в тъканите на прешлените.

Причини възпалението на седалищен нерв може да бъде травма на гръбначния стълб, различни заболявания (като диабет или абсцес), тумор, който притиска нерв, хипотермия долната част на гърба, прекалено големи физически натоварвания. Това заболяване най-характерно за жените в напреднала възраст. Също така, то може да бъде причинено от химични вещества, които се изработват в организма.

Стрес една от причините възпалението на седалищен нерв
Постоянни стреси могат да станат причина за възпаление на седалищния нерв

Лекарите доста често се сблъскват с прищипване нервите след стрес. Дори моментно силно негативно преживяване запазва тъканите на тялото на пръсти в напрежение доста дълго време. А това най-вероятно може да доведе до нарушение на седалищния нерв, който всъщност е много чувствителен. Ако причината за болка е точно стрес, лечение тук не особено ще помогне. В този случай, пациентът трябва да реши проблемата, която предизвика емоционално напрежение, тогава и болестта ще мине.

Фактори, които провокират болестта са чести травми, хипотермия, инфекциозни заболявания, които засягат нервната система, отравяне, нарушения на кръвообращението, захарен диабет, алкохолизъм, отравяне с отрови.

Познавателна статия:  Лечение на лумбална спондилоза на гръбначния стълб

Диагностика

За да постави сигурна диагноза, лекар за начало трябва да разбере първопричината за болка в областта на седалищния нерв. Първо проверка провежда невролог. Той проверява рефлексите на крака, чувствителност на кожата. За точна диагноза обикновено е достатъчно да се направи рентгенова снимка. Тя ще покаже силни костни промени, ако има такива. Когато рентгена не е достатъчно, лекарят може да изпрати болния на МРТ (магнитно-резонансна томография) или КТ (компютърна томография).

ХИВ-позитивни пациенти също могат да определят диагностично сканиране на гръбначния стълб, за да я провери за наличието на тумор. Ето защо при поява на резки прострелящи болки в място преминаване на седалищния нерв трябва да се отиде на среща с невролог.

Възпаление на седалищен нерв лечение

За лечение на възпален седалищен нерв невролога насочва болния към съответната терапия. За облекчаване на болката прекарват физиотерапия. За лечение на седалищен нерв се извършва масаж: точков, вакуум, обикновен масаж. Също така за лечение може да се използва акупунктура. Това ще помогне за облекчаване напрежението в мускулите.

лечение на възпален седалищен нерв
При лечение на възпален седалищен нерв се препоръчва обезболваща и противовъзпалителна терапия

За лечение възпалението на седалищен нерв подходящ и друг вариант на лечение – обезболваща и противовъзпалителна терапия. От противовъзпалителни лекарства лекарят може да предпише такива лекарства като ибупрофен, напроксен и т.н. От болки в гърба и кръста се прилагат мехлеми или правят убождане. Трябва да се помни, че болка не елиминира първоначална причина на заболяването. Лекарят предписва и витамини особено от група В, В12, E, минерални комплекси, лекарства за подобряване кръвообращението и релаксиращи мускули. Лекарства обикновено се предписват в таблетки.

При остър период на възпален седалищен нерв пациентът трябва да спазва режим на легло, да спи по-добре на твърд матрак. Някои пациенти по-добре да прилага студ до болезнена област, на други помага топло. Във всеки случай трябва да се ограничи двигателна дейност.

Когато болките отшумяват, полезна за лечение ще бъде гимнастика. Никакви сложни упражнения не се изисква. Разтягане, велосипед в легнало положение, ротация на таза ще бъдат ефективни. Но имайте предвид, че натоварването на неподготвен организм трябва да бъде минимално.

Извън екзацербация на заболяването лекарите препоръчват санаторно-курортно лечение на възпален седалищен нерв. Калолечение и водолечение имат благоприятен ефект върху тялото. Почивка също добре влияе на настроението и общото самочувствие, което е важно за възстановяване.

Ако консервативни методи на лечение не дават резултати, лечението се извършва оперативно, премахвайки причината прищипването на нерв, въпреки че тези случаи са сравнително редки.

Всяко лечение с медикаменти или масажи назначава лекар в зависимост от интензивността симптомите и небрежност заболяването. Ако болката настигна внезапно у дома, трябва да вземете обезболяващо лекарство, да се обвие болната област с нещо топло, да се легне на равна повърхност и да се обадите на лекаря.

Профилактика

За профилактика на заболяването също трябва да правите упражнения. Те не отнемат много време. Например, ставайки сутрин може да се направи „котка“ (стоя на четири крака огънете гърба), велосипед и отделете няколко минути за бавен клек. Тези упражнения ще ви помогнат да запазите гърба си в добра форма. Плуване полезно за целия организъм и особено за гърба. Във водата от гръбначния стълб се отстранява натоварване. Важно да не забравяме за умереността и редовността на натоварването, за да ефект от тях е бил само положителен.

Ако профилактика се провежда за да заболяването не се влошава по-добре първо да се консултирате с вашия лекар. Той ще ви помогне да настроите оптимално натоварване, ще ви разкаже най-ефективните упражнения. Можете периодично да ходите на масаж към специалист, за да се предотврати появата на болестта.

Също така важно да следите за своята стойка. Трябва да се опитаме постоянно да държите гърба изправен (това е особено важно за децата), а при заседнала работа трябва периодично да се правят паузи и да ходите по помещението. Жените с болки в гърба не препоръчително да носят обувки на токчета.

Народни методи на лечение

В народната медицина има ефективни средства за лечение на прищипнат и възпален седалищен нерв.

За да се подготви лекарствен екстракт от невен, необходимо две супени лъжици цветове на растенията да залейте с две чаши (400 мл) вряла вода. Обемът трябва да се покрива с капак и да се настоява в продължение на два часа. Трябва да приемате четири пъти на ден за половин час преди хранене.

Репей също ще помогне да се лекува възпаление на седалищен нерв. Трябва супена лъжица с нарязани корени от репей и чаша червено вино. След това необходимо да се вари на слаб огън в продължение на пет минути. Пийте по половин чаша два пъти на ден.

Сред народните методи на лечение има и рецепти на компреси. Чаша зародиши картофи залейте с половин литър водка и се поставя на две седмици на сухо и тъмно място. Всеки ден трябва хубаво да се разклаща инфузията. След две седмици настойката се втрива в засегнатата област, след което го обръщат с нещо топло.

Може да се направи билков балсам. Лъжица листа жълтурчета и лист от алое (трябва да бъде на възраст над 3 години) и нарязани на ситно люти чушки се поставят в един резервоар. Тези треви също се заливат с половин литър водка и се настояват около седем дни. След това настойка се втрива в болните участъци за лечение на прищипан нерв.

Добре помага пресен сок от ряпа, който също трябва да се втрива в болните места. Може да се смесва със същото количество мед (разбира се, ако пациентът не е алергичен).

Във ваната може да се добавят екстракт от дудник горски. Трябва 50 г от растението да се залее с половин литър вряща вода. Така той се настоява под капак за 2 часа, след което настойката трябва да се вари още около половин час. След това трябва да се филтрира и да се добавят във ваната в продължение на 14 дни (ежедневно) преди лягане.

Също във ваната се добавя отвара от кора на дъб и смърч. 1 кг кора се залива с 5 л и се вари. След това прецедете бульона и добавете във ваната. Температурата на водата във ваната трябва да бъде около 37 градуса.

За лечение на проблеми с седалищен нерв във ваната добавят отвара от такива билки: риган, бъз, репей, коприва, хвойна, вратига, трева житняк, листа на касис, теменужка, мащерка, борови пъпки, хмел и полев хвощ. Всички растения трябва да се смесват в равни количества. След това осем супени лъжици от сместа се заливат с два литра вряща вода и се вари в продължение на десет минути. След това отварата се охлажда до 37 градуса, прецедете и добавете във ваната.

За лечение на възпален седалищен нерв с народни средства ще подхожда восък. Той се загрява до еластично състояние, се прилага към възпалена област и се покрива с нещо топло. Отгоре се поставя полиетилен. С този компрес трябва да легнете.

Също така може да се направи домашно миро. Иглите от хвойна (1 част) и дафинов лист (6 части) разтрийте на прах и смесвайте с разтопено масло (12 части). Намазвайте болните места. Тази маз бързо и ефективно облекчава болката.

Въпреки, че притискане на седалищен нерв се лекува сравнително лесно, преди да предприемате някакво самолечение, трябва да се консултирате със специалист. Заболяването се поддава добре на лечение, така че да го запущате не трябва, защото по-лесно да се отървете от болестта докато то е в начален етап.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР