Прищипан нерв на таза причини и симптоми

Прищипан нерв на таза причини и симптоми

783
0

Прищипване на нерв в таза е състояние, при което човек изпитва мъчителна болка в бедрото, която обикновено не се остава концентрирана в областта на бедрото, но бавно се излъчва навън. В тази статия ще получите кратък преглед на състоянието. Ако нерв е прищипан на кратко време, то не отстраними повреди не се случват.

Прищипан нерв на тазаСлед като притискане ще бъде отстранено, работта на нерв се възобновява. Но ако притискане на нерв в тазобедрената става се остава в продължение на дълго време, то има вероятност от увреждане на нерва. Притискане на нерв може да бъде дълго или временно и зависи от различни причини.

След като чувствате някакъв дискомфорт или болка в областта на бедрото, препоръчваме да проведете ранна диагностика, тогава време на лечението ще бъде по-кратко и с най-добър резултат . Понякога коригиране на ситуацията ще помогнат лекарства, а понякога операция е единственото средство.

Причини за прищипан нерв в таза

Причина прищипването на нерв в таза може и притискане на тканите: костите, връзките, сухожилията. Продължителни статични пози могат да станат причина за прищипване на нерва.

Ако някакъв нерв е притиснат за дълго време и е бил повреден, то защитна течност може да започне да се натрупва около нерва и да създаде допълнително напрежение. Костна царевица също може да доведе до нараняване и прищипване на нерв.

При лумбална стеноза отвори в спинномозговом канал, чрез който излиза нерв на гръбначния стълб са стеснени и компресия, предизвикана с тази причина причинява болка. Компресия на гръбначния диск се нарича херния и също може да предизвика болка в бедрото заради притискане на гръбначния нерв.

Симптоми

В случай, ако нерв в таза е прищипан, на това говори не само остра болка, но и изтръпване в района на притискането на нерв, скованост и слабост на става.

Парестезия – чувство на изтръпване и парене в засегнатата област. Понякога болка в долната част на гърба се отдава в краката и причинява болка. Това е известно като ишиас. Заради междупрешленна херния седалищния нерв също може да бъде прищипан. Симптомите могат да се засилват при различни натоварвания или при продължително неприемане мерки.

Лечение прищипването на нерв на таза

За да разберете причината на прищипан нерв трябва да се направи изследване, като рентгенография или ЯМР(ядрено-магнитен резонанс). В лечението има два варианта: намаляване възпалението и болката с помощта на НСПВС-нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, лекарства и иньекции на стероиди. В случай на неефективност на тези мерки и проблемът сериозен, то с оперативна намеса се отстраняват тъкани, които притискат нерв, разтоварвайки го.

Физиотерапия, масаж, налагане на гуми, укрепване на пириформис, който се намира в долната част на гърба може да се засили със специални физически упражнения.

Познавателна статия:  Прищипване, възпаление на седалищен нерв — как да се справим с лумбаго в крака

Профилактика

За да се предотврати притискане на нерв в тазобедрената става, не трябва да правите следното: не седнете и не стойте в едно положение дълго време. В случай на заседнала работа правете задължителни почивки с упражнения или разходка. Следете за теглото ви – наднорменото тегло може да бъде една от причините на прищипан нерв.

Ако при вас се появили симптоми прищипването на нерв в таза, не се забавяйте с посещението на лекар, тъй като заболяването може да стане хронично и да доведе до периферна невропатия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР