Прищипан нерв – симптоми, причини и лечение

Прищипан нерв – симптоми, причини и лечение

2039
0

Какво е прищипан нерв?

Прищипване на нерв се появява когато нервните коренчета, които се отклоняват от гръбначния мозък, се притискат от съседните прешлени или други „прегради“, сред които: херния, спазми на мускулите, сухожилията, хрущялите, тумори, протрузия.

Прищипан нерв винаги е придружен от силна болка (ударна, пареща, стреляща). Има много форми на прищипване, но най-разпространените са прищипване на шийния и седалищния нерв.

В зависимост от мястото на прищипан нерв и локализация на болката, отделят ишиалгия (болка в бедрото, задната част на крака), лумбоишиалгия (болки в кръста, бедрото, задната част на крака), лумбалгия (болки в кръста и гърба), цервикобрахиалгия (болка в шията и ръката) и цервикалгия (болка в шията).

Прищипан седалищен нервВажно да се има предвид, че човек, който изпитва остра болка може допълнително да страда от скованост на определена група мускули, от нарушение работата на органите. На това влияе кой от нерви е прищипан. Трябва да се прави разлика от прищипване на чувствителни, вегетативни и двигателни нерви. Когато страда първият от тях, тогава човек се обръща към доктор заради силен пристъп на болка, която невъзможно да се претърпи. При прищипване последните две разновидности на нервите медицинска помощ често се оказва отсрочена, което изпълнено с развитието на сериозни усложнения.

Симптоми на прищипан нерв

Симптоми на прищипан нерв пряко зависят от локализацията прищипването. Влияе на проявата на болестта и възпалителен процес, причините прищипването и неговата продължителност (степента).

Основният симптом е остра болка в мястото на прищипването (долната част на гърба, шията, гърба, ръката или крака) и ограниченост движенията. Тежки случаи прищипването на шийния, седалищния или гръбначния нерв може да доведе до компресия на гръбначния мозък, да наруши двигателните функции и чувствителността на крайниците, да стане причина за пареза или парализа.

Признаци прищипването на нерв и неговите окончания ще се варират в зависимост от това, какво причинило това състояние. Също така на изразеност и характера на симптомите влияе това, за какви функции отговаря нерв и къде е разположен.

Така че може да се разграничат следните признаци на прищипване:

 • Прищипване на седалищен нерв или на нерв в кръста (ишиас) се проявява с усещане за парене и изтръпване, отдаващо в крака. Той от своя страна, става малоподвижен, а в изправено положение човек чувства стреляща болка. При наличието на херния или пролапс болката става по-интензивна и рязка. Ако прищпан нерв се възпалява, говорим за радикулит. Често прищипване на нерв в долната част на гърба може да се дължи от наднормено тегло, защото именно на лумбалния отдел пада основната тежест на тялото. Когато причина на прищипването става междупрешленна херния или изостряне на остеохондроза, се препоръчва фитотерапия и лечебна гимнастика, а мануална терапия е изключена.
 • При прищипване на шийния нерв характерно напрежение мускулите на врата. Болката се усилва, ако човек се опитва да завърти главата или пък, напротив, дълго време я държи в една и съща позиция (по време на сън, при продължително седене и др.) Да прищипне шиен нерв могат междупрешленните дискове или шийни прешлени в случай на остеохондроза, сублуксация или пролапс (изпъквания). За лечение на такова прищипване най-подходящи масаж и мануална терапия, които могат да избавят човека от болка и да възстановят нормалното анатомично положение на междупрешленните дискове.
 • Ако е наранен чувствен нерв, то човек изпитва болка с различна интензивност. Тя може да носи лют, стрелящ, пронизващ характер. Може да се появява пристъпообразно, а може да присъства постоянно.
 • Когато нерв се притиска в гръдния отдел, човек страда от междуребрена невралгия. Ако на същото място на компресия изложена вегетативна област на нервната система, то пациентите често се оплакват от сърдечни болки. За да се разграничи прищипване на нерв от сърдечни заболявания трябва да се обърне вниманието на характера на болката. Като правило, при междуребрена невралгии те се намират в постоянна основа, не гаснат нито по време на почивка, нито по време на активно прекарване на времето. Засилване симптомите се случва при опит да се почувства пространството между ребрата и да се изпълни движенията на тялото.
 • В този случай, ако прищипан се оказва седалищен нерв, пациентите се оплакват от болки в долната част на гърба, които отдават в долните крайници, седалището и могат да достигат до петите.
 • Когато страда лъчев нерв, тогава човек не в състояние да разгъне ръката, пръстите на ръцете са в свито състояние, а китката безсилно виси. Симптомите се варират от определено място на прищипването.
 • При компресия на лакътния нерв се нарушава чувствителност на пръстите и китката на ръката. Страда кръвообращението, болките отдават в кутрето.
 • Често, независимо от това кой нерв страда, място на компресиятя става подуто, червено и болезнено.
 • Мускулни спазми и слабост в мястото локализацията на прищипването. Се появява чувство за изтръпване.

Симптоми, характеризиращи прищипан нерв, имат свойство да се засилват по време на нощен отдих. Същото се случва и при силна кашлица, смях, кихане и дори при високо вълнение. При изтръпване на крайниците, болката може да изчезва. Преохлаждане, напротив, води до засилване на болезнените усещания.

Причини прищипването на нерв

Прищипан нерв на гръбначния нерв
Основна причина на прищипан нерв – остеохондроза

Най-често притискане на нерв се дължи по причина влошаване на остеохондроза: фуга между прешлените се стеснява и нервни издънки се прищипват. Хипертонус (спазмиране) на мускулите само влошава болестния процес, доставлява на човека още по-голям дискомфорт.

Когато спазмирани мускули притискат нервите, страдат също и кръвоносните съдове. Това не само причинява болка, но и влошава циркулацията на кръвта, работата на вътрешните органи и мозъка. Ако прищипване трае дълго време, нервните тъкани могат да умират и чувствителността на отделните части на тялото и части на кожата могат да бъдат безвъзвратно загубени. Понякога прищипан нерв може да се възпали. По-специално, това се случва при радикулит.

Други причини, които причиняват прищипване на нерва могат да се разпределят така:

 • Неловко движение, извършено с прекалено висока скорост и острота.
 • Рязко натоварване на всеки отдел на гръбначния стълб след дълго негово местоположение в състояние на покой.
 • Всяка разновидност на травми – синини, падане, луксация, фрактури, сублуксация и др.
 • Дефекти на гръбначния стълб с вроден и придобит характер.
 • Възстановителен период след всяка операция.
 • Нарушение в хормоналната сфера.
 • Заболявания, носещи инфекциозна природа.
 • Остеохондроза на гръбначния стълб и усложнения на тази болест, като херния и протрузия на диска.
 • Спазми на мускулите в следствие на множество причини.
 • Изместване на прешлените.
 • Наднормено тегло.
 • Нарастващ тумор, който може да бъде локализиран навсякъде.

Има допълнителни рискови фактори, които водят до това, че прищипване на нерва се случва у човека по-често, отколкото при останалите хора: това е генетично предразположение, усилени физически натоварвания, лоша стойка, женски пол, период носене на плода.

Познавателна статия:  Лечение и профилактика на седалищен нерв

Какво да правя при прищипване на нерв?

При възникване подозрения на притискане на някакъв нерв трябва да се обърнете за помощ в медицинско заведение. Самостоятелно лечение с помощта на народни средства за защита може само да влоши ситуацията и да доведе до развитието на усложнения. Лекарят ще може да се разбере в причините, които довели до появата на компресия, да определи тактиката на лечението. Важно строго да се придържате към препоръките, данни от доктор.

Познаване как произхожда диагностиката прищипването на нерва, ще помогне да се чувствате по-уверено в кабинета на лекаря.

Лечение на прищипан нерв

На първо място лекарят трябва да установи диагноза. За това най-често се използва ядрено-магнитен резонанс на областта, в която човек има оплаквания. Понякога се провежда рентгеново изследване, което дава възможност за визуализация на прищипан нерв на всеки отдел на гръбначния стълб. Рентгеновите лъчи се използват при подозрение затягане на нервите с кости, а ядрено-магнитен резонанс при подозрение за това, че нерв е изложен на компресия от меки тъкани. Освен това то позволява да се определи състоянието на вътрешните органи и наличието на усложнения, които могат да се появяват при прищипване на нерв.

Най-често лечение на прищипан нерв не представлява трудности, а резултатите се проявяват след първия лечебен сеанс. За лечение се използват акупунктура, мануална терапия и точков тибетски масаж. Благодарение на това успява бързо да се снемат мускулни спазми, да се възстанови правилното положение на междупрешленните дискове, да се освободят прищипани нервни окончания и да се премахне болковият синдром.

Общи принципи лечение на нерви, подложени на притискане, се свеждат до това, че човек трябва да снеми болезнени усещания, а след това да се извършва отстраняване причини появата на подобно състояние. При нужда човека оперират.

Що се отнася към облекчаване на болката, то се използва както медикаментозно, така и немедикаментозно лечение. Най-често срещана група лекарствени средства за облекчаване на болки при прищипани нерви – това е НСПВС. Те позволяват не само да се намали прага за болкова чувствителност, но и да се намали наличното възпаление. Въпреки това, НСПВС имат сериозни странични ефекти, и на първо място – това е способността да се разразнява лигавицата на стомаха. Затова важно да се използват лекарства от тази група при приема навътре след хранене. Освен това НСПВС не трябва да се прилагат продължително време и да превишавате дозата, тъй като това води до увеличаване на всички странични ефекти. За НСПВС включват волтарен, аспирин, ибупрофен, нимесулид, мовалис, бутадион и др.

Ако лекар диагностицира, че прищипване на нерв е причинено от спазъм на мускулите, то за да го снемете трябва да използвате други лекарства, например, мидокалм. Помагат за премахване на болката такива физиопроцедури, като УВЧ, електрофореза, преминаването на курса акупунктура, новокаинова блокада, масаж.

Най-ефективни помощни методи са магнитотерапия, електрофореза, парафинови апликации.

Не забравяме за лечебна гимнастика, комплекси са подбрират в съответствие с причината, доведаща до компресия на нерв.

За нормализиране на обменните процеси в организма ще помогне прием на витаминни комплекси, в частност витамини от група B.

След като снехте болковият синдром, трябва да се пристъпи към премахване на причините, доведали до прищипан нерв. Когато притискане възниква в резултат на заболяване, трябва да го отстраните с подходящи средства:

 • Ако причината за притискане и прищипване на нерв се крие в травма, то се предписва като консервативна терапия, така и оперативна намеса.
 • Когато нервите се притискат от тумор, то се назначава подходящо лечение при онколог.
 • Освен терапевтично въздействие на пациента необходим покой и почивка. Често болките са свързани с това, че човек дълго време провежда в неподходяща за него поза. Така стреляща болка в гърба може да се премахне, ако ще замените мястото за спане на по-твърдо.
 • Важно да се придържаме към определен режим на хранене. От всекидневното меню струва да се изключи всичката жарени, солени и пикантни храни.
 • Ако склонност към прищипване на нерви причинена от повишена маса на тялото, то човек трябва да се консултира с диетолог, който ще помогне за намаляване на теглото и да се избегне появата на подобни проблеми в бъдеще.

Резултат от компетентно лечение ще стане:

 • Премахване на болков синдром.
 • Освобождаване на нерва и възстановяване предаване на нервни импулси.
 • Премахване на възпалителния процес, ако има такъв.
 • Възстановяване на нормално кръвообращение в повредената област.
 • Липса на рецидив на прищипан нерв.
 • Профилактика развитието на заболявания.
 • Подобряване състоянието, увеличаване работоспособността, възстановяване качеството на живот.
 • Повишаване на двигателната активност.

Ако не можете веднага да отидете на среща с доктор, то при подозрение на прищипан нерв, струва да се вземе обезболяващо средство и да се поставе човека на равна твърда повърхност. След трябва да извикате медицински специалист или да доставете пострадалия в болницата самостоятелно.

Трябва да се разбере, че прищипване на нерв – това не е временно състояние на организма, което може да премине самостоятелно. Дори след като болката ще бъде отстранена, причината на прищипване трябва да бъде изяснена. При липса на терапевтичен ефект, притискане на нервите може да доведе до сериозни усложнения и необходимост на хирургическа намеса.

Структура на нервната система много сложна, затова самолечение неприемливо. Терапията трябва да извършва само лекар-невролог.

Профилактика прищипване на нерв

Към превантивни дейности на прищипан нерв може да се отнесе следното:

 • Нормализиране на теглото. Именно от неговия излишък на първо място страда гръбначният стълб, се развива херния, се случва уплътняване на междупрешлените дискове и като резултат – настъпва прищипване на нервите.
 • Корекция стойката на тялото. От това, на колко правилна у човека поза, зависи не само честотата възникване на прищипване, но и здраве на гръбначния стълб и на всички вътрешни органи като цяло. Да се грижите за стойката трябва от детството.
 • Повишаване на двигателната активност. Това е особено вярно за хората, водещи заседнал начин на живот с предимно заседнала работа.
 • Избавление от едностранен натиск върху гръбначния стълб, например, носене на чанти през рамото. Струва да се помни, че притискане на нерв може да настъпи не само на фона липса на движения, но и при едностранно въздействие.
 • Избягването на травмоопасни ситуации и спазване техниката на безопасността на работното място.
 • Необходимо да се опитате да не извършвате резки движения след дълъг престой в състояние на покой.
 • Правилното подобрение на леглото, придобиване на ортопедични принадлежности за отдих (матраци и възглавници).
 • Навременно обръщане към лекар, не само при възникнал прищипан нерв, но и при появили на болки в гръбначния стълб.

Спазване на тези превантивни мерки, могат няколко да намалят риска от възникване прищипване на нерв.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР