Принципи на лечение на ревматоиден артрит

Принципи на лечение на ревматоиден артрит

2555
1

Лечение на ревматоиден артрит не е лесно. Всъщност, да се постигне пълно излекуване на тази болест успява в много редки случаи, тъй като повечето от прилаганите в днешно време лекарства имат само симптоматично действие. Тези лекарства елиминират симптоми на заболяването (болка, възпаление на ставите), но не влияят на причината за нея.

Принципи на лечение на ревматоиден артритНапример, като средство за първа помощ при ставни болки се използват нестероидни противовъзпалителни средства (НПВП): флексен, диклофенак, индометацин, пироксикам, бруфен и други нестероидни противовъзпалителни средства са в състояние значително да облекчат живота на болния, въпреки че да се излекува ревматоиден артрит с помощта на някои нестероидни противовъзпалителни лекарства невъзможно.

Нестероидни противовъзпалителни средства действат именно в периода на прилагането им, без ясен поглед в бъдещето. А тъй като при ревматоиден артрит трябва да се вземат лекарства за дълго време, „класически“ нестероидни противовъзпалителни средства могат да доведат до различни странични ефекти. Най-често те негативно влияят върху работа на стомаха, което провокира в някои случаи развитието на гастрит или дори на пептична язва.

За щастие, развитие на фармакологията не стои на едно място, и от учени разработена нова група на нестероидни противовъзпалителни средства – се появиха така наречените „селективни“ противовъзпалителни средства. Селективни НПВП (лекарство мовалис) действат значително по-меко от „класически“ и много по-рядко дават някакви усложнения. Мовалис при ревматоиден артрит в повечето случаи може да се прилага дълго време, в продължение на няколко месеца, а понякога дори години, с минимален риск от развитие на странични ефекти.

Освен нестероидни противовъзпалителни средства, за оказване на бърза помощ на страдащи от ревматоиден артрит много лекари, особено в чужбина, не се замислят, предписват противовъзпалителни кортикостероидни хормони (преднизолон, метилпред, хидрокортизон и др).

Прилагането на тези хормони, почти винаги насърчава едно очевидно подобряване състоянието на пациента. Веднага намалява болката в ставите, изчезва сутрешната скованост, слабост и втрисане. Естествено, за такъв бърз резултат, всеки пациент готов да плати пари, които не са малки – това е основният стимул на западната медицина.

За съжаление, приемащи кортикостероидни хормони болните често са представа, че те получават достатъчно мощен удар по всички системи на организма. В края кортикостероиди – хормони на стреса и докато пациентът приема тези хормони, той се чуства добре. Но си заслужава да ги отмени или да намали дозата болестта ще се възтанови буквално с пълна или тройна сила. Освен това, тези хормони имат огромно количество противопоказания, а също те намаляват имунитета.

Така че, преди да назначи на пациента хормонотерапия, лекарят трябва три пъти да оцени това, което ще бъде повече от тези лекарства – вреда или полза.

Можете да ме питате: ако противовъзпалителни и хормонални средства за облекчаване на болка и възпаление само в периода на прилагането им, действат точно „сега“, тогава какво трябва да се опита да излекува болния?

Познавателна статия:  Калолечение от артрит и артроза

Принципи на лечение на ревматоиден артритОсновното средство за лечение на ревматоиден артрит са така наречени базисни лекарства. Те въздействат върху почвата, пораждаща заболяването. Се прилагат тези средства с поглед към бъдещето, въз основа на тяхната способност да влияят на причините на болестта и прекъсват развитието му. Но трябва да има предвид, че за разлика от хормони и нестероидни противовъзпалителни средства базисни лекарства, които не дават моментен положителен ефект, т.е. те не отстраняват симптоми на заболяването в първите дни и седмици прилагането на лекарства. Като правило, те са в състояние да действат не по-рано от един месец, в това и съществен недостатък на базисни лекарства.

В тази статия

  1. Ревматоиден артрит – причини и симптоми
  2. Принципи на лечение на ревматоиден артрит
  3. Средства за лечение на ревматоиден артрит

В момента тъй като в базисна терапия се използват най-често лекарства от пет групи: сол на златото, антималарийни средства, антимикробно лекарство сулфасалазин, имунопотискащи средства и пеницилламин.

Препарати за лечение на ревматоиден артрит

Препарати на златото (кризанол, ауранофин) – най-популярна при ревматолог група на базисни лекарства за лечение на ревматоиден артрит. Препарати на златото донеса значително облекчение на повече от 70% от пациентите, но при една трета от пациентите могат да се наблюдават усложнения в хода на лечение на ревматоиден артрит: алергични кожни обриви, възпаление на лигавицата на устата, депресия на кръвообразуване и влошаване на дейност на бъбреците.

Д-пеницилламин (купренил) обикновено се назначава в случаите, когато золототерапия не носи на страдащия улесняване или когато лекарства злато трябва да се отменят поради странични реакции. Въпреки това Д-пеницилламин за ефективността не отстъпва от медикаменти злато, е доста токсичен медикамент, който значително по-често води до усложнения. Те обикновено се проявяват в първите два месеца на прилагане на лекарства, но, за щастие, бързо изчезват след прекратяване на препарата.

Познавателна статия:  Артрит на глезена: симптоми, причини и лечение

Усложнения могат да се появат с кожен обрив, разстройство на дейността на стомаха и червата, възпаление на бъбреците, жълтеница, възникнали поради застой на жлъчката, както и промяна на състава на кръвта. Така че при използване на Д-пеницилламина като „базово“ средство, пациентът трябва на първо време, един път в седмицата да дарят кръв и веднъж на две седмици – анализ на урината. Важно е да се помисли, че Д-пеницилламин противопоказан при бременни жени и на тези пациенти, при които има болести на кръвта и бъбреците.

Сулфасалазин (салазопиридазин) – антимикробен препарат, по-малко ефективен, отколкото лекарства злато, но успешно се конкурират с Д-пеницилламин, още повече, че се понася много по-добре, отколкото тези лекарства. Странични ефекти от сульфасалазин се развиват само при 10 – 20% от пациентите, и тези усложнения никога не са тежки. Явно те са в основата на разстройство на стола и кожен обрив.

Накърнява достойнството на препарата само бавно развитие на неговия терапевтичен ефект. Подобряване на състоянието при лечение на ревматоиден артрит с сульфасалазин обикновено се празнува само след три месеца лечение, а „върхова форма“ се постига по-късно от шест месеца, в течение на които лечението на ревматоиден артрит с сульфасалазин се довърша.

Антималарийни лекарства делагил и плаквенил когато си използвани с инфекционисти за лечение на тропическа треска (малария). Въпреки това, през ХХ век върху тях се обърна внимание и ревматологи. Те забелязали, че при много продължителна употреба на делагил и плаквенил в състояние да влияят на активността на ревматоидния процес.

Въпреки че ефективността на тези лекарства, не е много голяма и те действат бавно, ние сме принудени да ги използвами и днес, тъй като се чувстваме относителен недостиг на антиревматоидни средства. В края, понякога възникват ситуации, когато други основни средства безуспешно опитани и отменени поради неефективност или изразено от странични ефекти. Тогава и се налага да се използват нека слаби, но все пак притежаващи специфични антиартритни действия на делагил и плаквенил.

Познавателна статия:  Болки в коляното причини и мощно лечение

Цитостатически препарати, или така наречените имунодепресанти (метотрексант, азатиоприн, циклофосфан, хлорбутин, лейкеран) привлечени с ревматологи при онколози. Цитостатика се прилага в онкологията за потискане на имунната система и спиране на делене на клетките, включително и раковите. Като на онко болните тези средства се предписват в големи дози, което води до по-голям брой усложнения. Във връзка с това и лекари, и пациенти са много предпазливи и за прилагането на цитостатики, страх от тежки странични ефекти.

Въпреки това, когато става въпрос за прилагането на тези медикаменти в лечението на ревматоиден артрит, опасност е явно преувеличена, защото в артрология на цитостатика се използват в много по-малки дози, отколкото в онкология, – на около 3 – 10 пъти по-малко! Такива малки количества имуносупресори рядко да предизвика страничен ефект, а по този терапевтичен ефект е най-често значителна. Използването на цитостатики помага за поне 70% от пациентите, като най-голяма полза лекарства носят страдащи от бързо прогресираща тежка форма на ревматоиден артрит.

Странични явления са възможни при 15 – 20% от пациентите, и рядко са тежки. Най-често това са алергични обриви, усещането за „тръпки“ на кожата, разстройство на стола и умерени нарушения при уриниране. Всички тези прояви обикновено изчезват веднага след отмяната на лекарства.

Ако всичко е в ред и пациентът лесно понася цитостатическа терапия, може да се очаква изрично подобряване на благосъстоянието вече след 2 – 4 седмици след началото на лечението на ревматоиден артрит.

1 коментар

  1. Благодаря за много подробна информация за ревматоиден артрит и препоръки за лечение и диета)

НАПИШИ КОМЕНТАР