Причини за развитие на псориазис

Причини за развитие на псориазис

1940
0

Псориазис – хронично кожно заболяване, причините за възникване на който все още са неизвестни. Дълго време се е смятало, че псориазисът е заразен, така че болните изолировали и назначавали им анти микробна терапия. Обаче през 19-ти век стана ясно, че псориазиса не е заразен. В момента учените обмислят псориазис като заболяване, което възниква вследствие на срив на имунната система.

Причини за развитие на псориазис
Стоп псориазис

Най-често срещани причини за псориазис

Днес се счита за приета автоимунна теория на псориазис. Най-вероятно заболяване възниква в резултат на агресията на имунната система против собствените клетки на кожата. Но с тази позиция съгласни не всички учени и лекари.

Най-често срещаните причини за развитие на псориазис към днешна дата остават:

  • Имунна теория за развитието на псориазис, при която псориазис има алергична или аутоимунна природа. Може би, нашата имунна система реагира агресивно на присъствието на някои чужди елементи (например, микроби), които науката все още не идентифицира.
  • Генетична теория за развитието на псориазис. Предполага се, че псориазисът възниква в резултат на нарушение обмяната на веществата, причина за което може да се крие в гените. Косвено тази теория потвърждава факта, че честотата на заболеваемостта сред близки роднини може да бъде до 40%.
  • Инфекциозна (вирусна) теория за развитието на псориазис. Науката идентифицира само 3-5% от всички вируси, които съществуват на планетата. Може би, псориазис възниква в отговор на действието на специфичния патоген – вирус, който все още не е известен на медицината.
Псориазис на кожата
Разлика между здара кожа и болна с псориазис

Роля на имунната система в развитието на псориазис

При псориазис се случва усилен растеж на кожната покрива, поради което кожата в проблемните места става сгъстена, в нея се появяват характерни за псориазис люспи. Дълго време усилията на медици са насочени към решаване именно на тази проблема. Въпреки това, през 1979 г. медиците случайно открили, че при пациенти, приемащи имунодепресанти (лекарства, които потискат активността на имунната система), псориазис премина в устойчива ремисия. След това бе установено, че причина за псориазис се крие в имунната система, по-специално, в нарушение на функциониране на Т-клетки (бели кръвни клетки).

При псориазис Т-клетките на имунната система активно се размножават и атакуват засегнатата кожа. По този начин, белите кръвни клетки вместо защита организма от чужди агенти (вируси, бактерии, гъбички), провокират развитието на възпалителния процес, което води до повишаването на растежа на клетките на кожата в засегнатите от псориазис места.

Познавателна статия:  Псориазис причини, симптоми и лечение

Негативни причини, които допринасят развитието на псориазис

За съжаление в момента все още не е достатъчно добре проучено и действието на различни причини, допринасящи появата на срив в работата на Т-клетките. Лекарите предполагат, че тригерите в развитието на псориазис могат да действат:

  • Инфекциозни патогени (например, кожни инфекции, респираторни вируси).
  • Нараняване на кожната покривка (ожулвания, порязвания, ухапвания, изгаряния).
  • Стрес, който още по-силно нарушава балансът на имунната система.
  • Преохлаждане на организма може да доведе до влошаване и засилване на симптоми на псориазис.
  • Вредни навици (пушене и злоупотреба с алкохол).
  • Прием на някои лекарства.

Струва си да се има предвид, че изброените по-горе негативни причини не са универсални. Тоест, ако у един човек те допринасят развитието на псориазис, а на друг човек, те могат да не повлияят.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР