Причини, симптоми и лечение остеофити на гръдния отдел на гръбначния стълб

Причини, симптоми и лечение остеофити на гръдния отдел на гръбначния стълб

2362
0

Болки в гърба — доста често срещано явление. Понякога причини за болезнени усещания са остеофити на гръдния отдел на гръбначния стълб. Това е преди всичко увреждания в гръбначния стълб, приемащи формата на костни обраствания телата или отломки на прешлените.

Обикновено остеофити на гръбначния стълб – възрастно заболяване. Проявите му могат да се открият при хора, които са придвижили възрастова граница от 60 години. Но лекари забелязват, че формирането на остеофити на гръдния отдел е с тенденция към подмладяване. Тази патология сега може да се диагностицира и при хора от по-ранна трудоспособна възраст.

Остеофити на гръдния отдел на гръбначния стълб
Остеофити на гръбначния стълб – възрастно заболяване, обикновено след 60 г.

Какво е остеофити?

Медицината приема за определяне остеофити следното понятие. Остеофити — това са отломки на костните тъкани в прешлените или ставите. Подобни отломки могат да приимат напълно различни форми:

 • шипове;
 • куки;
 • тепета.

Как те се образуват? Това се улеснява предимно с вкостеняване периостата или сухожилията. Останалите без хрущялно покриване стави започват да се трият помежду си, това се отразява на това, че се случва прераждане на специфични костни отломки. Остеофити при това действат като защитен щит, който предотвратява деформация на ставите.

Най-податливи на това явление се считат шийни прешлени, гръден отдел на гръбначния стълб и ставите на крайниците. Появата на остеофити могат да допринесат за съвсем различни причини, симптоматика тяхното образуване също във всеки отделен случай може да има собствени индивидуални прояви.

По-специално, остеофити на гръбнака могат да станат следствие от опасна патология на гръбначния стълб, наречена спондилоза.

Разбира се, най-големите трудности с гръбначния стълб се фиксира при хора над 40 години. И колкото по-възрастен човек, толкова по-висок риск образуването у него остеофитни отломки.

Причината за това са естествени възрастни промени с дегенеративен характер в тъканите на човешкото тяло, включително и в костната. Но съвременните реалности са такива, че подобни промени могат да възникнат и при сравнително млади хора, които по естеството на своята дейност водят малоактивен, заседнал начин на живот.

Причини за развитие могат да бъдат:

 • продължително ходене на високи токчета;
 • дълго в положения стоя;
 • наранявания;
 • значителни натоварвания на ставите и връзките;
 • наследствени предпоставки;
 • плоскостъпие;
 • болки в кръста.

За да се намалят рисковете от образуване на остеофити, необходимо да се следи за здравето на гърба.

Остеофити на гръдния отдел на гръбнака
Костни израстъци – остеофити

Симптоми и видове

Симптоми проявяващи се при формирането остеофити на гръбначния стълб, могат да се различават един от друг в зависимост от това, къде те са локализирани. В някои случаи появата им може да се продължи изобщо без никакви видими признаци. Симптоматична картина зависи от причините за образуване на остеофити.

Локализация на остеофити и, съответно, ги симптоматика позволява да се разграничат няколко вида:

 1. Предни — се характеризират с увреждане на предните части на прешлените. Се формират в гръдния отдел на гръбначния стълб, те доста рядко предизвикват болка или свиване на нервни и съдови греди.
 2. Задни, съответно, се формират на задните повърхности, особено на шийните прешлени. Им е присъщ силен болков синдром и свиване на нервните корени и артерии.
 3. Предно странични остеофити способни на натрупване и силно налягане на прешлените.
 4. Задно странични — разположени в шийния отдел, притискат гръбначния мозък.

Освен това, в зависимост от причините за развитие на остеофити отделят още няколко групи:

 1. Посттравматични. Такива остеофити се образуват в следствие на счупване, пукнатини.
 2. Дегенеративно-дистрофични – тяхно образуване свързано с развитието  спондилоза, остеохондроза, нарушен обменен процес.
 3. Периостални — резултат на излишни натоварвания върху ставите и прешлени.
 4. Масивни (предели остеофити) — възникват в резултат от образуването на злокачествени тумори на гръбначния стълб или метастазиране от млечна или простатна жлези.
 5. Неврогенни и ендокринни — възникват поради нарушаване на хормоналния фон или поражение на нервната система.

Спирайки повече на разглеждане остеофити на гръдния отдел, може да се каже, че тъй като този отдел на гръбначния стълб се отличава с малка подвижност, често човек просто не подозира за наличието у него на подобна патология. Но понякога, разрастване на остеофити оказва натиск върху нервните окончания и по този начин предизвикват болкови усещания, подобни на тези, които се откриват при междупрешленна херния, по-специално е скованост, свиване гърдите и сърцето, дискомфорт в областта на гръдната част на гръбначния стълб.

Познавателна статия:  Лечение на шипове на гръбначния стълб и симптоми на остеофити

Диагностика и лечение

Без съмнение, при откриване у себе си някои признаци или дори подозрения към тяхното присъствие необходимо да се обадите към лекар за получаване на консултация и провеждане на съответна диагностика.

На първо място лекарят трябва да извърши неврологично изследване за адекватна оценка състоянието на нервните корени и гръбначния мозък. Но това е само първият етап, който позволява да се разкрие само големи по размер остеофити.

Получено първоначално диагностициране на информация ще послужи като основа за последващо проучване, което може да включва в себе си електроневрография, рентгенография, компютърна и магнитно-резонансна терапия.

Първият от представените методи за диагностика определя степента на проводимост или увреждане на нервните влакна. Рентгенография открива остеофити в гръбначния стълб. Компютърна и магнитно-резонансна терапия оценява състоянието тъканите на гръбначния стълб, показват възможна компрессия на коренчета и гръбначния мозък. Данните, получени в резултат на проучване, като цяло, са в основата на лечението.

Лечение при остеофити на гръдния отдел на гръбнака предполага комплексен подход:

 • лекарствена терапия;
 • мануална терапия;
 • лечебна физкултура;
 • въведение на епидурални инжекционни стероиди;
 • физиотерапия.
Лечение на остеофити на гръдния отдел
Комплексен подход за лечение и диагностика на остеофити

При умерено течение на заболяването възможно лечение с лекарствени средства с противовъзпалително и болкоуспокояваща насоченост. Към групата на тези лекарства може да се дължи Диклофенак, Аналгин, Ортофен, Баралгин, Волтарен и др. Малко да се свали болковият синдром, но не да се отървете от него напълно, могат да помогнат затоплящи мазила като Випросал.

Наравно с медикаментозно лечение широко се прилага лечебна физкултура и манипулативна терапия.

Тези методи на лечение намаляват натоварването върху ставите и прешлените, подобряват притока на кръв и снимат спазъм от мускулите.

Освен това, често се предписват епидурални инжекции и физиотерапевтични методи.

Ако описани по-горе методи за консервативно лечение не доведоха до положителни ефекти, лекарите трябва да се прибегнат до бърза оперативна намеса: само лекар може да проведе декомпресия на нервните коренчета. Решение за необходимостта от операция се налага поотделно.

За облекчаване на болков синдром и облекчаване на състоянието може да се прилагат народни средства.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР