Причини, симптоми и лечение на остеопороза, профилактика

Причини, симптоми и лечение на остеопороза, профилактика

2652
1

Остеопороза – това е заболяване на костната тъкан, повишена крехкост на костите поради недостиг на калций. За болни с остеопороза дори незначителни наранявания могат да се превърнат в фрактура. Появата на остеопороза, като цяло, се дължи на метаболитни нарушения.

Остеопороза – това е заболяване на костната тъкан

Да речем, се спъна човека, неуспешно отвори тежка врата или изтървахте на пода тежка книга. За болен с остеопороза всяка ситуация, очевидно лесна, може да се свърши много жалко – фрактура. Към това заболяване са по-податливи жените, особено в периода на хормонален срив, при менопауза, мъжете страдат от това заболяване много по-рядко.

Най-често се среща именно при жени, които са преживели настъпване климакса и се намират в периода на менопаузата. Именно те, които са в „група на риска“, трябва особено внимателно да се отнасят към здравето си и да вземат предвид всички прояви на заболяването.

Симптоми на остеопороза

Симптоми на остеопороза
Основни симптоми на остеопороза

Симптоми на остеопороза най-често не се проявяват, хората могат да живеят дълги години, без да подозират за това, че в организма им вървят такива процеси. Но все пак, като основните симптоми на остеопороза учените отбелязват намаляване на костната тъкан, понякога може да се притеснява болка в долната част на гърба, чести фрактури.

Обикновени лекари най-често не могат да определят причината за чести фрактури, само такива тесни специалисти като ортопеди или хирурзи могат да предположат болестта, след което се изпраща за рентгенови снимки на костите и т.н., жените изпращат при гинеколога. При остеопороза пациентът може да се намалее в размера, поради намалена костна тъкан, дори да стане по-долу за растежа на 10-15 см.

Към симптомите на остеопороза включват:

 • значителна умора (показва към общото отслабване на организма, влошаване на метаболизма и на по-бавната компенсация за всички функции);
 • спазми в долните крайници, които се проявяват основно през нощта;
 • наднормено потъмняване на зъбния емайл;
 • пародонтит;
 • болезнени усещания в областта на костите или долната част на гърба;
 • очевидна крехкост и предразположение ноктите към разслояване;
 • преждевременно побеляване (появява се рядко);
 • междупрешленна херния;
 • проблеми, свързани с функционирането на стомашно-чревния тракт (провокирани от сериозни деформации на гръбначния стълб, който буквално смачква вътрешните органи на жената. Включително и на стомаха);
 • начало на захарен диабет (остеопороза – това е също и ендокринно нарушение, така че необходима консултация при специалист);
 • алергия;
 • други заболявания, които свързани с дисфункция на метаболизма и на солен обмен;
 • излишно чест ритъм на сърцето.

Не може да не се обърне внимание на такива огромни симптоми, като:

 • фрактури на костните тъкани;
 • усещане за тежест в областта между плешките;
 • обща слабост в мускулите;
 • промяна растежа в по-малка страна;
 • изкривяване на гръбначния стълб.

Те, от своя страна, са доказателство за това, че болестта е в по-късен етап. Често остеопороза на този етап вече е необратима, може само да се забави прогресията на всичкото му влияние върху организма.

Причини за остеопороза

Причината за остеопороза може да бъде дълъг стаж на пушене, злоупотреба с алкохол, храносмилателни проблеми, смущения в работата на метаболитните вещества или болестта се предава по наследство. В напреднала възраст остеопороза често се случва по причина на лошо усвояване на калций, а също и полезни вещества в червото.

Но най-често причина за остеопороза е нарушаване на хормоналния баланс. Предимно остеопороза се случва при жените и е свързан с менопаузата. Не става дума за недостиг на калций в организма, а в нарушаване на строителни клетки на костните тъкани. Имаме в организма два вида клетки: строителни и разруващи. При менопауза се нарушава работата на строителни клетки. Трябва да отидете при гинеколог или да търсите средства, които ще възстановят тялото при менопауза.

Ако вие много време приемате лекарства вида синтетични кортикостероиди, след това тялото ви започва да страда. Липсата на хормони поради лекарства може да доведе до таково заболяване като остеопороза.

С напредване на възрастта у всички хора се наблюдава намаляване степен плътността на костите, значително се намалява тяхната издръжливост и тонус. Това е напълно обясними промени, които настъпват в организма, като следствие на стареене. Но при определени категории хора подобни промени се формират в много по-ранно време и протичат по-интензивно. Отделено значително количество от причините на тази болест.

Има и такива причини, които не може да се променят:

 • принадлежност към женския пол;
 • европеидна или монголоидна раса (доказано е, че при афроамериканци рискът от развитие на остеопороза равен почти на нула. Това е възможно поради факта, че те често и дълго са на слънцето, което укрепва костната структура);
 • отслабнали или изтънени костни тъкани на скелета;
 • възрастова група над 65-годишна възраст (в тази възраст се започва естествена загуба на калций от организма на човека. Да го запълним можем само частично);
 • генетичен фактор (при това степента на близост на родство няма особено значение).

Съществуват и рискови фактори, на които възможно да окажат въздействие:

 • ненаситена с калций и витамин D храна (трябва да се консумира колкото може повече калций и витамини, отнасящи към тази група);
 • прилагане на някои лекарства, например, кортикостероиди и противоконвулсивни средства (трябва да се сведе до минимум, ако е възможно. Ако това не е възможно, веднага след края на техния прием се препоръчва да се обърнете към мануален терапевт и в бъдеще да се помни за риск на образование заболяването);
 • честа употреба на хормонални лекарства;
 • хиподинамичен начин на живот (доказано, че колкото по-пъргав начин на живот води жената, толкова по-малко изложени на риск да се разболеят остеопороза);
 • всяка форма на пушене;
 • прекомерна употреба на алкохол (повече от три групи в един ден с различна степен на крепостта);
 • дисфункция на храносмилателната система, работата на ендокринната, а също и задстомашната жлези;
 • промяни на хормоналния фон, които се случват на всички през климакса;
 • нарушения функционирането на яйчниците или отстраняването им (води до хормоналния дисбаланс или началото настъплението на климакса. Това, от своя страна, може да стане катализатор за развитие на остеопороза);
 • проблеми в работата на надбъбречните жлези (само по себе си не е причина за формирането на заболяването, въпреки това приемът на лекарства може да го провокира);
 • всички останали заболявания на жлезите с вътрешна секреция (именно те най-често пряко свързани с хормонален дисбаланс).

По този начин появата на остеопороза ще бъде доста очаквана, ако знаете всички причини, които ще окажат влияние върху формирането на заболяването.

Сенилна остеопороза възниква поради недостиг на калций, свързан с възраст и загуба на баланс между форсиране унищожаване на костните тъкани, а също и скоростта образуването на нова тъкан, костен тип. Сенилна остеопороза предполага, че представеното състояние се образува в по-висока възраст, най-често при хора от 70 години и повече. Това заболяване в два пъти по-често се формира при жените, отколкото при представителите на мъжкия пол. При жените почти винаги се съчетава с постменопаузален етап.

Следва особено да се отбележи, че по-малко от 5% случаите заболяването се дължи на друго заболяване или прием на някои лекарствени средства. Това е форма на остеопороза, известна като вторична. Тя може да се формира при състояния, които са били маркирани по-горе. Да речем, проблеми с бъбреците или на ендокринната жлеза. Излишно активна употреба на алкохол и пристрастяване към пушенето само изострят представено заболяване.

Има също и идиопатична „младежка“ остеопороза. Това рядък вид на остеопороза, причина на който в този момент се остава неизвестна. Тя се формира при бебета, деца и хора в по-младата възраст, които имат напълно нормално ниво на хормони и витамини в кръвта. Освен това, при тях не се наблюдава някаква разбираема причина за намаляване степен на плътността на костните тъкани.

Познавателна статия:  Болка в таза: причини, какво да правим?

Степени на остеопороза

Определят такива степени тежестта на остеопороза като:

Степени на остеопороза
3 степени на остеопороза
 • начална степен, която се разкрива в намаляване плътността на костните тъкани. При рентгеновата диагностика се извършва откриване на голяма прозрачност на рентгенова сянка и силуети на прешлените. Тази степен на заболяването се определя единствено при провеждане на медицински изследвания;
 • вторична степен остеопороза или умерена — очевидно намаляване плътността на костната тъкан. При това тялата на прешлените придобиват специфична двойно вдлъбната форма, се формира деформация с клиновидна форма на един от прешлените. Тази степен на заболяването се проявява в силни болезнени чувства;
 • изразена остеопороза или третична степен — се случва откриване на рязка прозрачност на прешлените при рентгенологично изследване. В противен случай това се нарича остъкляване и присъствието на деформация с клиновиден тип еднократно в няколко прешлени. На този етап остеопороза вече е очевиден.

Остеопороза на тазобедрената става

Известна такава форма на дадено заболяване, като остеопороза на тазобедрената става. По своя генеза тя не се различава от остеопороза на останалата част на костите, освен локализацията в едноименната област. Най-уязвимо място при тази проява на заболяването е шийка на бедрената кост. Фрактура на представената област от възрастни хора достатъчно често се завършва фатално или невъзможността да се движите в обичайния нормален режим.

В по-голямата част единствено ендопротезиране дава възможност пълноценно да се възстанови функционирането на тазобедрените стави.

Остеопороза на представен тип може да има следните три типа локализация:

 • местна – при това се отбелязва намаляване на степен плътността на костните тъкани и върховете на бедрената кост в началния етап на такива заболявания, като специфична некроза на върховете на бедрената кост и болест на Пертес;
 • регионална – тя се формира единствено при артроза на тазобедрените стави;
 • разпространена – получава своето развитие във връзка с дисфункция органите на кръвообращението в долните крайници.

Остеопороза на тазобедрената става може да се формира като резултат на системна остеопороза, което много по-типично за дадена болест.

При представена форма заболяването костните тъкани губят възможността да се поддържа оптимално натоварване с физиологичен характер. Безогледно поражение на тазобедрената и колянната става в този случай предизвикана от факта, че предимно върху тях „пада“ най-голямото натоварване в процеса движението.

Остеопороза на тазобедрените стави започва да се развива по различни причини:

 • продължителна загуба на двигателните функции на долните крайници в процеса на дългосрочно лечение на счупвания, изкълчвания и други наранявания. Това предизвика атрофия на моторните функции, която на практика невъзможно да се доведе до нормално състояние;
 • значително натоварване на един крайник в този случай, ако е изтрита или нарушена работа на втория. Такъв вариант също отрицателно въздействува върху функционирането на определен крайник, в резултат на което той губи мускулната памет;
 • усложнение циркулацията на кръвта при някои специфични състояния. Става въпрос за изгаряния, измръзвания, флегмон (възпалително или гнойно разлагане на тъканите) и останалите, които също стават катализатори атрофия на мускулите и тъканите;
 • специална форма остеопороза на тазобедрените стави при жените трябва да се счита транзиторна остеопороза. Тя се формира при жените в по-късните етапи на бременността и при мъже на възраст от 30 до 40 години.

Да се открие тази форма на заболяването възможно на рентген или при палпация (в някои случаи). Много важно ранното откриване, защото това ще даде възможност на колкото се може по-рано да се започне адекватно лечение.

Независимо от причините за прояви на заболяването, задължителни компоненти процеса на лечението трябва да се счита, преди всичко, лечебна физкултура. Именно тя дава възможност да доведе „във форма“ процесите на обмен в костните тъкани, да се регулира степента на ставната подвижност и активност на мускулите. Такова възстановяване отнема много време и колкото по-възрастен е човек, толкова с по-голями усложнения това минава.

Много важен строг коригиран график на хранене и често намиране на пасивно и активно слънце. Второ дава възможност да направи производството на витамин D по-бързо и, съответно, да укрепва костните тъкани. Допуска се и прием на лекарства, но само по предписание на специалист. Това може да бъде като лекарствени средства със съдържание на калций и витамин D3 (или негови останали метаболити), така и бифосфонати. Не е желателно да се вземат никакви хормонални лекарства на жени, които достигнали възраст над 70 години. Но понякога това е единствена възможност да доведе структурата на костните тъкани в норма.

Познавателна статия:  Какво е асептична некроза на тазобедрената става?

Диагностика на остеопороза

Разработено достатъчно начини, с помощта на които се извършва диагностика на остеопороза. Радиография дава възможност да се открие изчерпване на костните тъкани само когато ги загуби постигнали над 30%. Така че този метод има смисъл да се прибягва единствено при вторична степен на заболяването.

Диагностика на остеопороза
Начини за диагностика на остеопороза

По-модерен метод, който почти винаги се извършва при остеопороза, е анализ височината на отделите на гръбначния стълб и броене на тяхното взаимоотношение. Оптимален начин се счита дензитометрия. Именно това дава възможност максимално точно да се определи степента плътността на костните тъкани, съотношение на калций в организма на човека, както и броя на мускулните и мастните натрупвания.

Този метод трябва да се счита за най-безопасен, защото само в него не се използват така наречените изотопни начини на облъчване, които недвусмислено са вредни за човека. Той се основава на определянето плътността на скелета и разкрива минерални и други активни съставки на костните тъкани. Неговото предимство в скоростта получаване на резултати и съвършенна безболезненост.

Също така не бива да се подценява стандартен анализ на кръв и урина, които дават възможност за реална оценка на това, в какво състояние пребивава фосфорно-калциев обмен.

В това помагат такива данни, като:

 1. Общ анализ на калций – един от основните специфични компоненти на костната тъкан, най-важен минерал, който участва в създаването на скелета, функционирането на сърдечния мускул, на нервната и мускулната дейност, както и съсирването на кръвта и всички останали процеси. Варианти на форми и фази на остеопороза намират своето проявление в различни промяни в степен концентрация на калций. Оптимални показатели на калций са следните: от 2.2 до 2,65 ммол на литър.
 2. Неорганичен фосфор – компонент на минералното вещество на костната тъкан, която има в организма на човека като сол (фосфати на калций, магнезий) и участва в процеса формирането на костни тъкани и енергийния обмен на клетъчен тип. 85% от общ фосфор се намира именно в костите. Промяни в плана съотношение на фосфор в кръвта могат да бъдат маркирани при различни форми на промени в костните тъкани, става дума не само за остеопороза. Оптимални показатели на фосфор следва да се счита от 0,85 до 1,45 ммол на литър.
 3. Вещество паратхормон, което се произвежда с паращитовидни жлези и отговаря за обмяната на калциев и фосфорен тип в организма. Идентификация концентрироваността на паратхормон е в състояние да даде важна информационна база за разкриване на различни форми на остеопороза. Оптимални показатели на паратхормон са от 9,5 до 75,0 пг на мл. Това е от 0,7 до 5,6 пмол на литър.
 4. Деоксипиридонолин, който е определен като ДПИД, представлява определянето степента разрушаването на костните тъкани. Това може да се открие в урината. Израз с урината се увеличава при остеопороза постменопаузалния тип, остеомаляция, тиреотоксикоза, в начална хиперпаратиреоза.Оптимални показатели ДПИД варират в зависимост от пола:
  • за представителите на мъжкия пол това от 2,3 до 5,4 нмол;
  • за жени от 3.0 до 7,4 нмол.
 5. Остеокалцин – централен специфичен протеин на костната тъкан, който взема активно участие в процеса възстановяването на костите и изработване на нова тъкан от подобен тип. Ненужно високи показатели на остеокалцин се поддържат в началния етап на хиперпаратиреоидизъм, тези, при които са болни на хипертиреоза и акромегалия. При остеопороза постменопаузалния тип той се намира в рамките на оптимални показатели или увеличен. При остеомиелация и бъбречна остиодистрофия стойност на остеокалцин се намалява. Представено изследване необходимо за откриване на остеопороза и контролиране лечението, при увеличаване съотношението на калций в човешката кръв.Оптимални показатели на остеокалцин са:
  • мъже – от 12,0 до 52,1 нг/мл;
  • жените в пременопаузален период – от 6,5 до 42,3 нг/мл;
  • жените в постменопаузален период – от 5,4 до 59,1 нг/мл.

По този начин, в процеса диагностициране на остеопороза при жените важно да се обърне внимание на всички колебания на данните и прилагане на всички възможни изследвания. Именно това ще даде възможност да се постави точна, навременна диагноза и, като следствие, да се получи оптимално лечение, което ще помогне в най-кратки срокове.

Лечение на остеопороза

Лечение на остеопороза
Хранителни добавки с богато съдържание на калций и витамин D

Се лекува остеопороза медикаментозно, хората с нарушения на ендокринната система предписват лекарства, които ще помогнат за възстановяване на хормоналния фон. На възрастните хора преприсват хранителни добавки са с богато съдържание на калций и витамин D. На жените в период на климакса предписват на хормонална терапия, а също бифосфонати.

За меко намаляване симптомите на менопауза използват нехормонални средства на базата на растителни компоненти, биологично активна добавка към храната ЕСТРОВЕЛ® (Estrovel) капсули – комплекс на фитоестрогени, витамини и микроелементи, компоненти на които действат върху основните прояви на климакса. Estrovel съдържа витамин К1 и бор, който допринася за намаляване риска от възникване на остеопороза.

Също на болните понякога могат да предписват лечебна физкултура, масаж, всичко това в малки дози – поради крехкост на костите. Могат при необходимост да предписват специални поддържащи корсети.

Напълно да се излекувате от остеопороза не е възможно, но възможно да се изучите да живеете с него и да се спре по-нататъшното развитие на заболяването. За това възниква необходимостта от разходки, бягане, танци. Всичко това е в състояние да предостави на костните тъкани необходим им здрав „стрес“ и да ги направи по-силни. Подобни занимания ще дадат възможност за укрепване на мускулите и ще модифицират координация и равновесие.

Още един идеален начин за лечение на остеопороза, който се препоръчва на всички жени, трябва да се счита „здравословна“ диета с индивидуално подбрани съотношение на калций и витамин D. Правилно да се сверяте с балансиран режим на хранене, който се основава на принципа на хранителната пирамида.

Особено необходимо в този случай да се уверим в това, че пациентът получава необходимия му брой не само калций, но и витамин D. Това може да се случи като в процеса на консумация на храна, така и при използване на добавки в храната.

Лечение с бифосфонати

Един от най-модерните начини за лечение на остеопороза при жените са бифосфонати. Те представляват най-стабилните аналози на пирофосфати, които се образуват по естествен път. Те функционират на женското тяло по следния начин: се вграждат в структурата на костната тъкан, се съхраняват в нея на продължителен период от време и забавят костното резервиране чрез намаляване активността на остеокластите.

В този момент бифосфонати трябва да се счита за признат начин за профилактика и лечение на остеопороза не само при жените, но и мъжете.

Изследвания, които са били успешно проведени на много хиляди пациенти показват, че бифосфонати:

 • абсолютно не са опасни;
 • отлично се пренасят на човешкото тяло;
 • имат по-малко странични ефекти;
 • угнетяват костното резервиране;
 • въздействат положително върху увеличаване на минерална плътност на костните тъкани (МПК);
 • намаляват вероятността от поява на фрактури.

Днес в активна практика се прилага само определен брой бифосфонати, а именно алендронат, ризендронат, ибондронат, золедринова киселина. Те се характеризират с най-различни пътища и начини на въвеждане в организма.

Най-известният и добре проучен бифосфонат трябва да се счита алиндронат. Неговата степен на ефективност доказана в множество обследования при тези, които са болни с остеопороза. Изследвания се извършваха и при наличието на фрактури в областта на прешлените.

Също този медикамент ефективен в процеса профилактика на остеопороза при жени в постменопаузалния период с остеопения. Средно алиндронат намалява вероятността образуването фрактури на най-различни локализации на 50%, а вероятността за по-специфични фрактури в областта на прешлените – на 90%.

Това лекарство предписват в доза 70 мг, това е една таблетка, един път седмично. При остеопороза постменопаузалния тип се използва ризендронат в доза 30 мг на седмица.

Лекарство „Миакалцик“

Освен представените по-рано начини на първична линия в лечението на остеопороза в някои случаи могат да бъдат използвани калцитонини на сьомга. Това лекарство представлява специфичен аналог на хормон на ендокринната жлеза калцитонин, който взема най-активно участие във възстановяването на калциева хомеостаза.

Особеност на лекарствени средства „Миакалцик“, който съдържа калцитонин на сьомга, трябва да се счита това, че той в пъти намалява риска от образуването на фрактури при изключение на очевидна динамиката на заболяването. Това е възможно благодарение на неговите положителни ефекти върху качеството на костните тъкани (техен микро и макроархитектоника).

Вероятността от образуването на нови счупвания в областта на гръбначния стълб в процеса на лечение с „Миакалцик“ се намалява с 36%. При това лечебно средство се характеризира с още един параметър, който активно се използва в активна медицинска практика: „Миакалцик“ произвежда очевиден аналгетичен ефект при тези чувства, които са провокирани от фрактури.

Заместителна хормонална терапия

Трябва също да се отбележи и заместителна хормонална терапия (ЗХТ). Именно тя може да се похвали с висока степен на ефективност от представители на женския пол в постменопаузалния период. Има сериозен страничен ефект от предоставена терапия – това е венозна тромбоза. В този случай в процеса на назначаването на това лечение жената задължително трябва да бъде информирана и за вероятните усложнения.

Но, въпреки това, именно ЗХТ се остава превантивна мярка на основната редица от представители на женския пол с менопаузата до 45-годишна възраст. Освен това, това е средство, което наистина ефикасно облекчава всички вегетативни симптоми с клиничен вид, които са характерни на менопауза.

Във всеки отделен случай, проблемът за предписване на жената ЗХТ се нуждае от внимателно гинекологичен и мамологичен преглед и мониторинга.

При постоянни болезнено усещане в областта на долната част на гърба могат да се окажат достатъчно ефективни някои упражнения, които засилват мускулите на гърба. Вдигане на тежести и падане може само да влоши проява на симптомите. Затова се препоръчва постоянно натоварване в физическия план.

Познавателна статия:  Физиотерапия, прогноза за дисплазия на тазобедрените стави

Профилактика на остеопороза

Да се предупреди появата на остеопороза в много пъти по-лесно, отколкото да го излекувате. Превантивните мерки се изразяват в това, да се поддържа или да се увеличи степента на плътността на костните тъкани чрез прилагане на калций. Възниква необходимост и в прилагане натоварване с физически характер с тегло и за определени категории, прием на активни лекарствени средства.

На увеличаване степента на плътността на костните тъкани положително въздействат и специални упражнения с натиск върху костите, да речем, разходки и бягане по стълбищни участъци. Същите упражнения, които не са свързани с подобно натоварване – плуване, не оказват никакво влияние върху степента на плътност на костите. Затова много важно да се консултирате със специалист и в никакъв случай не се отдавайте на собствено лечение. Това може да създаде още по-големи усложнения на остеопороза при жените.

Към кой лекар да се обърна при остеопороза?

С цел проучване за наличие на остеопороза желателно да се обръщаме към такива специалисти, като ендокринолог, ревматолог, гинеколог и травматолог-ортопед. Това впечатляващо количество на лекарите трябва, защото женското тяло е едно цяло и остеопороза може да се дължи на най-различни повреди в организма.

Към кой лекар да се обърна при остеопороза
Към кой лекар да се обърна при остеопороза?

Това означава, че ще трябва да се лекува не само представеното заболяване, но и това, което го предизвика. За откриване на по-дълбоки проблеми трябва да обследвате при значителен брой специалисти. Да се обследвате при всеки от представените лекари след 40-годишна възраст трябва не по-рядко от един път в годината. Този подход ще даде възможност да се предотврати появата на заболяването и ще помогне за смекчаване на неговите проявления, в частност, предотвратяване на фрактури.

На първо място трябва да минете прегледи при ендокринолога и гинеколога, които ще посочат за необходимостта от анализи на група хормони и ако възникне необходимост, ще изпратят към ревматолога или ортопеда. Именно тези специалисти определят адекватно лечение и ще помогнат за решаването на всички появени проблеми със здравето.

1 коментар

 1. За увеличаване степента на плътност на костните тъкани положително въздействат специални упражнения с натиск върху костите, да речем, ходене и тичане по стълбите. Същите упражнения, които не са свързани с подобно натоварване – плуване, не оказва никакво влияние върху степента на плътност на костите. Затова много важно да се консултирате със специалист и в никакъв случай не се отдавайте на собственото си лечение. Това може да се крие още по-големи усложнения при остеопороза при жените.

НАПИШИ КОМЕНТАР