Причини на болки в ръката

Причини на болки в ръката

6707
0

Болка в ръката може да бъде от различен характер — също както и причините, я причиняващи, могат да бъдат различни. Така, болки в ставите на ръцете могат да се появят по причина на възпалителни процеси или дегенеративно-дистрофични промени в ставите или в тъканите, които ги заобикалят. Болки в ръцете могат също да носят мускулен или неврогенен характер, и сами да определите причината, която ги предизвиква, рядко е възможно.

Причини и симптоми на болка в ръката
Основни причини и симптоми на болка в ръката

Ето защо в отговор на въпроси „Болят пръстите на ръцете, какво да правя?“ или „Боли ръката от рамото до лакътя, как да се лекува?“ звучи по следния начин: „Трябва да се потърси медицинска помощ!“. Само специалист може да определи всички необходими изследвания и правилно да се постави диагноза, в съответствие с която и да реши какво да се направи в конкретния случай.

Не си струва да се размахва и да се мисли, че болка в ръката ще премине сама по себе си, тъй като тя може да бъде знак за системен провал в организма, както и симптом на заболяване. Например, болка в лявата ръка може да бъде една от симптомите, показващи наличие заболяване на сърцето. Ето защо необходимо колкото възможно по-рано да се обърнете към специалисти!

Причини за болки в ръката

Както вече споменахме, причини за болки в ръцете могат да бъдат най-различни. Често те се появяват вследствие на наранявания: силни натъртвания, счупвания, навяхвания и разкъсвания на мускулите, сухожилията и ставните връзки. Често мускулите на ръцете болят поради прекомерно физическо натоварване, което доведи до пренапрежение мускулните влакна. Освен това, болката в ръцете възниква поради:

Остеохондроза на шийния отдел, междупрешленна херния

Шийна остеохондроза и неговите усложнения, включително и междупрешленна херния, може да доведе до прищипване на нерва, който се отдалечава от гръбначния мозък и осигурява инервация на ръцете. По този начин, в зависимост от мястото на тесни точки има болки в дясната или лявата ръка. Тя се проявява като прострел от рамото до пръстите. Методика на лечение в този случай насочена към отстраняване на основната причина на болестта.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

Възпаление на сухожилията и лакътя

Такива заболявания, като стилоидит (възпаление на сухожилията в областта на връзките му с кост) и тендинит (възпаление на самото сухожилие), се проявяват с болезнени симптоми.

Болката при стилоидит носи пищялен характер и се усилва при физически натоварвания. При тендинит, освен болезнени усещания се наблюдават ограничения в подвижността на ставите, локално подуване и зачервяване.

Епикондилит — възпаление на мястото на свързване на мускулите и костите в лакътната става се проявява с болка, която се локализира в областта на лакътя и се придружава от слабостта на ръката. Тя се усилва при разгъване пръстите и движения на четката.

Артрит

Възпалителни процеси в тъканите, причиняващи артрит, се проявяват нощни болки, които възникват в периода между 3 и 5 часа сутринта. Дори при престой в състояние на покой болката не се спира и се придружава от локално:

 • зачервяване;
 • подуване,
 • повишаване на температурата.

Остеоартроза

Остеоартроза (изтъняване и постепенна деструкция хрущялите на ставите) се характеризира с усилване на болкови симптоми при физически натоварвания. Болките придружени с трудно движение и схрускване.

Бурсит

При заболяване, като бурсит (възпалителни процеси на околоставна синовиална торбичка), болката възниква в лактите и се придружава с тяхно подуване. Освен силна болка в ръката, която ограничава движението, могат да се наблюдават локално зачервяване на кожата и повишаване на температурата над областта на става.

Ревматоиден артрит

Ревматиоден артит се проявява с болки, които имат симетричен характер и засягат малките стави. Първите клинични прояви на това заболяване е усещане за сутрешна скованост на ставите.

Диагностика болките в ръцете

Ако страдате от болки в ръцете, моля свържете се със специалист. Трябва да проведете всички необходими изследвания и точно да определете причината на заболяването.

Правилно поставена диагноза с помощта на:

 • радиография;
 • компютърна томография;
 • ядрено-магнитен резонанс;
 • разглеждане при невролог, провеждане на тестове;

Ако е необходимо могат да бъдат определени клинични методи на изследвания, насочени към идентифициране на инфекционно-възпалителни процеси в организма.

Лечение на болки в ръцете

Методи за лечение болка в ръцете на пряко зависят от причините, които предизвикват тяхно:

 • Лечение на шийна остеохондроза и междупрешленна херния насочено към отстраняване основната причина на заболяването и включва:
  • различни лечебно-диагностични блокади;
  • интравенозна инфузия на лекарства;
  • радиочестотна аблация на отделни нерви или стави.
 • Лечение възпалението на сухожилията и лакътя включва провеждане на ударно-вълнова терапия, насочена към стимулиране на кръвообращението, премахване на възпалителни процеси и болезнени симптоми.
 • Лечение на артрит изисква премахване на възпалението, което позволява да се сведе до минимум болезнените прояви.
 • Лечение артроза е в подобряване кръвоснабдяването на ставните тъкани и стимулиране синтеза на колаген, което в крайна сметка дава възможност да се намали или напълно да премахне болката.
 • Лечение на бурсит преди всичко насочено към фиксиране ставата в едно положение. То предвижда медикаментозно лечение, както и масажи и физиотерапия.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР