Причини на болки в петата

Причини на болки в петата

20060
0

Обикновено краката и по-специално петите ни притесняват сравнително рядко, особено в достатъчно ранна или млада възраст. Повечето от нас възприема това като нещо логично и даденост. Като резултат много хора просто не обръщат внимание на здравето на своите крака и петите.

Въпреки това, струва си веднъж да се появи дори и минимален проблем, свързан с краката или петата, като повечето от нас веднага разбират колко сериозно и тясно свързан нашия живот, добро настроение със здравето на краката ни.

Причини на болки в петата
Болкови усещания в петата

В този случай, ако някои патологични проблеми със ставите ни сравнително разбираеми и дори познати, защо тогава започва да се разболява петата знаят не много. Освен това, подобни болки са изключително неприятни, досадни и почти плътно избиващи нас от спокойно познатия живот и работа. А такава ситуация дори минимален туризъм може да стане невероятно изпитание за издръжливост.

Така всъщност, защо могат да се появяват с една или друга интензивност болки в петата? На първо място искам да отбележа, че основните причини, поради които се развива остра болки в петите могат да бъдат повече разнообразна. При това в най-прости и банални случаи проблемите могат да се дължат на силна умора, не достатъчно качествени и не твърде удобни обувки, а може и просто травми на стъпалото.

Имайте предвид, че твърде резки промени на общата маса на тялото на жената също оказва изключително неблагоприятно влияние върху състоянието на здравето на стъпалата и петите, в частност. Няколко по-трудно в случаите, когато краката започват да болят в резултат на едни или други нарушения на работата на организма, както локален, така и системен характер.

Например, някои инфекциозни заболявания могат да бъдат придружени от достатъчно сериозни болкови усещания в определено място на поражението, повишаването температурата на тялото и др. въпреки това, именно инфекциозни заболявания, свързани с болкови усещания в петата, обикновено имат най-благоприятни прогнози. А, ето, някои автоимунни заболявания, които се проявяват с болка в петата могат да бъдат нелечими и след време могат да доведат до някои деформации на стъпалото или пълно унищожаване на ставно шарнирно рамо.

Сред основните причини, поради които може да се развие болка в петите лекарите наричат следните групи фактори:

  • Тези или други наранявания на долните крайници и по-специално на стъпалото.
  • Някои системни заболявания, които засягат целия организъм.
  • Някои възпалителни процеси, протичащи в ставите и някои инфекции.

Защо нараняване на стъпалото може да доведе до болки в петата?

Важно да се разбере, че наранявания на долните крайници може да бъде от различни видове и разбира се всеки вид травма може да се придружава от съвсем различна симптоматика, в това число и болка в петите. Така че, причините за достатъчно силни болки директно в петата може да се окажат следните патологични нарушения:

  • Силно разтягане или дори скъсване сухожилията на глезена.
  • Различна степен на тежестта наранявания или дори фрактури на костите на стъпалото и по-специално на петна кост.
  • Такова опасно заболяване като епифиза.

Имайте предвид, че разтягане сухожилията на стъпалото или дори пълно разкъсване, което води до значителни болки в петата, може да се случи като резултат от директна или скрита травма. Когато говорим за директна травма, става въпрос за директни удари по сухожилията на стъпалото с някак твърд тъп предмет, а скритите травми могат да се появят при прекалено рязко намаляване на едни или други мускули на глезена.

Защо нараняване на стъпалото може да доведе до болки в петата?

Този тип увреждания обикновено е лесно да се определят на допир, а се характеризират с такива наранявания с остро възникнала болка, придружена с подуване както от страна на ахилесово сухожилие, така и по целия крак. Освен това, при такива травми елементарна флексия и разгъване крайника в глезена е изключително трудно или по принцип е невъзможно.

Втората травматична причина за появата на болки в петата – различни видове синини в петната кост. Този вид травма обикновено може да се появи при спортисти (бегач или скачач) когато човека извършва не съвсем успешно кацане на петите, да речем, скачайки с определена височина.

Обикновено в такива случаи, проблемът е придружен от чувство на остра пареща болка директно на мястото под формата на синини на петна кост, в такива случаи болезнените усещания почти винаги се засилват при настъпването на петата, при ходене. Между другото да кажа, в следствие на нараняване на петните кости може да доведе до развитието на остро възпаление на съседните тъкани.

нараняване на петните кости
В следствие на нараняване на петните кости може да доведе до развитието на остро възпаление на съседните тъкани

И разбира се, след фрактури на петна кост почти всяко дори и минимално натоварване на петата или на цялото ходило може да стане реална причина за появата на най-остра болка в петата. При фрактури на петна кост стъпалото може няколко да се изкривява както навътре, така и навън, сводове на стъпалото могат да се изравняват, могат да се появят болезнени наранявания.

Силен оток на травмирани меки тъкани след фрактура и някакво опъване на увреденото петно сухожилие могат не само да причинят значителни болки в петата, но и доста рязко да ограничи подвижността на глезена.

Също причина за силни болки в петата, може да бъде болест на Север, която се нарича още епифиза. Патологията е достатъчно болезнено разкъсване на тъканите, който се образува между самото тяло на долните кости и ги апофиза. Подобен тип нарушение има възможност да се развие при деца, които достигат до възраст от девет, четиринадесет години. Именно този период се характеризира с формирането на петна кост, което може да се извършва по-бавно или по-бързо.

епифиза в петната кост
При епифиза болки в петата значително се увеличават

Обикновено при развитието на епифиза болка в петата може да е значително разширена при активни движения на прасеца, да речем, по време на обичайните бързо ходене или дори при бягане. В този случай зона на разкъсване също може често да се подува, както и местните температурни стойности могат значително да нарастват.

Познавателна статия:  От какво има болки в сухожилията?

Някои системни заболявания, водещи до болки в петата

Трябва да се каже, че много сериозни автоимунни процеси могат да възникнат като резултат на внезапни сривове в работата на имунната ни система, всъщност от такива сривове имунната система просто започва да атакува абсолютно здрави тъкани на организма. Например, понякога причина за появата на достатъчно силни стрелящи болки в петата може да бъде броят на артрит – подобни заболявания.

Това могат да бъдат:

При това болест на Бехтерев – това не е нищо повече като хронично възпаление на нашия гръбначен стълб и определени стави. И силна болка в петите често може да се оказва като първият симптом на такова заболяване като анкилозиращ спондилит. Развитие на заболяването обикновено води до загуба гъвкавостта на ставите, последващо постепенно стесняване и дори срастване на гръбначните дискове. Като резултат на този процес може да се случи пълно „вкостеняване“ на гръбначния стълб.

Болест на Бехтерев
Болест на Бехтерев

Заболяване, наречено в медицинските среди ревматоиден артрит обикновено протича с огромно количество най-различни усложнения. Всъщност, това заболяване признато едно от най-тежките и трудно се поддава на стандартното лечение на ставни заболявания. Известно ограничение на физиологично нормална подвижност на ставните шарнири присъщи на ревматоиден артрит, често се придружава от силна подпухналост на крака и ярко изразени болки.

Тези ревматоидни болки в ранните стадии на заболяването могат да се усещат единствено при натоварване (например, при ходене или бягане) и може да се усети само в петата, но с течение на времето, такива болки могат да растат и да стават постоянни.

Ние всички трябва да помним, че подагрозен артрит най-често може да бъде локализиран в ставните шарнири на големия пръст на долния крайник, но също така може активно да се разпространява в цялото стъпало, на глезена и дори на коленете. Остри пристъпи на подагрозен артрит могат да бъдат описани с появата на доста остра болка, някакво зачервяване на кожната покрива и с отоци на патологично засегнатите стави. В някои случаи заболяването се допълва от остро възпаление на сухожилията.

Познавателна статия:  Ревматоиден артрит - нов начин за диагностика

Как да се справя с болки в петите, свързани с автоимунни нарушения?

В тези неприятни случаи, когато даден автоимунен процес се оказва истинска причина за появата на болки в петата, пълноценно лечение на дадено състояние може да се свежда към лечение на основното заболяване до овладяване на остър болков синдром. За съжаление, не мога да не призная, че по-често, дори и такъв професионален медицински подход не може да позволи на пациента окончателно и безвъзвратно да се отърве от автоимунни болести.

Освен това, определяне на лекарства, които могат по един или друг начин да възпрепятстват дейността на нашата имунна система, може в крайна сметка да доведе до частична или дори пълна неспособност на човешкия организъм сам да се бори с различни видове инфекции.

Ако болката в петите се дължи от развитието на инфекцията или остро възпаление?

Основната разлика болки в петата, основната причина за които се считат инфекции или възпалителни процеси, от проблеми, провокирани от системните нарушения, е, че това не са реалните тенденции за разпространението на други кости или ставни шарнири. Инфекциозни проблеми, които предизвикват болки в петата винаги достатъчно ясно локализирани непосредствено в областта на огнището на поражение. Още една важна разлика на подобни проблеми е, че те в повечето случаи бързо и лесно лечими.

Статистика гласи, че стъпалата могат да се смятат за типично място, където могат да се появят и такива инфекциозни болести, като:

Ще напомня, че остеомиелит на петата се нарича някои гнойно-некротични процеси, причинени от строго определена патогенна микрофлора (да речем, от патогенни бактерии, вируси или гъбички). Това заболяване може да се развива както в самата кост, така и в костния мозък, понякога заболяването може да се разпространи дори и към околните началното огнище поражението на меките тъкани.

Клинична картина началото на болестта – в развитието на слабост, пробиваща и стреляща болки в петата, в рязко повишаване показателите на телесната температура (най-често до 39 или дори до 40 °С). При това петата може да е достатъчно силно да се подува и да пулсира, а кожните покривки около мястото на поражението придобиват ален цвят.

Ако говорим за туберкулоза на петна кост, то това инфекциозно заболяване може да се дължи на поминъка на специфични туберкулозни микроорганизми. При туберкулоза петата обикновено рязко се удебелява, максимално се подува и естествено силно боли, както при ходене, така и в покой. Доста бързо инфектиране на съседните меки тъкани, както и последващото им некроза може да доведе до опасно образуване на фистули или скрит гноен абсцес.

Още една възможно най-честата причина за появата на болки в петата може да се счита така наречената петна шпора. Петна шпора се нарича остро възпаление на така наречената плантарната фасция – специфично влакнесто сухожилие, което се намира директно в подметката на връзката, която отговаря за поддържане свода на стъпалото.

Петни шпори възникват при доста силен постоянен характер натоварвания, идващи на стъпалото или при прекомерно разтягане на основните връзки на стъпалото.

Тази патология лесно може да се диагностицира с помощта на стандартни рентгенографични изследвания. А ето, водещи симптоми на тази патология се считат за доста силна интензивност на болезнените усещания, които се случват точно в областта на петна област, а болезнените усещания значително се увеличават дори и при минимално натоварване.

Това заболяване като бурсит може да се характеризира с наличието на всички класически признаци на остър възпалителен процес. При тази болест в задната част повърхността на засегнатата от инфекция петата, на първо място може да се яви разумна възпаление, известно зачервяване и, разбира се, отоци.

Логично е да се предположи, че при тази патология местната температура ще се увеличава, самите кожни воалите могат да стават топли на пипане. Ако патологията преминава в хронична форма подуване, създадената зад петата, в крайна сметка, може значително да се уплътни.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР