Причини и лечение болки във врата и раменете

Причини и лечение болки във врата и раменете

4121
0

Болки във врата и раменете са запознати на хора от всеки възраст, водещ активен или пасивен начин на живот. Причини защо ви болят раменете и врата много. Някои са малки, други изискват бърза лекарска намеса, затова трябва да узнаете навреме за източника и да се отървете от възможните негативни последици.

Болки във врата и раменете
Трябва да узнаете навреме за източника и да се отървете от възможните негативни последици

Симптоми

Заболяването се проявява с една от страните на шията, постепенно преминавайки в раменната област. Човек лишен от възможността за безболезнено завъртане главата, движения на ръцете. С течение на времето силна болка във врата и раменете блокира ставите, нараства и се усилва. Усилване на болезнени усещания при движение, преминаване на горния крайник означава, че болестта прогресира.

Най-често проблемите се започват с такива симптоми:

 • Се вцепенява рамото или врата;
 • Неприятни, теглящи усещания в областта на шията или горните крайници;
 • Схрускване или щракване на ставите;
 • Мускулите са силно напрегнати;
 • Болезнени усещания ограничават движението;
 • Мускулна болка, се възпаляват;
 • Се усеща тежест и парене в областта на шията;
 • Боли шийната и раменната област, както от лявата, така и от дясната страна;
 • Болка при намиране на студено;
 • Остра болка, когато се обръща или се издига главата;
 • Дискомфорт в областта на ставните връзки, се усеща болка.

Причини за появата на болки

Има два варианта, защо се появява болка в областта на шията и рамото: промяна анатомията на структура и проникваща по-нататък болка от заболяването на различни органи.

 1. В първия вариант към болкови усещания изложена шийната област на гръбначния стълб, раменната става, мускулната тъкан на скелета, нервните влакна, кръвоносните съдове. Патологията се отразява на органи, въвличайки останалите, показвайки стандартната клинична схема.
 2. Втори вариант – сърдечни проблеми и заболявания на жлъчния мехур, отдаващи в ръката, рамото или около врата.

Идентифициране причините за появата на болезнени усещания във врата, отдаващи в раменете, се доверява на специалист, а не на пациента. Част от заболявания изискват незабавен превод в стационар към лекари и терапевти, понякога необходима реанимация.

Патология на раменете и врата

Шийна област на гръбначния стълб, включваща канали на гръбначния мозък, кости на колан на горните крайници, раменните шарнири, много мускулни тъкани – това е зона на яката. Главния и най-големият мускул – трапецовиден, чиито разклонения се разпростират по целия регион отдела на врата и на близките органи. Областта около гръбначния стълб съдържа множество кръвоносни съдове, шийни сплити на нервната тъкан.

Артерия, доставляваща кръвни клетки в мозъка, се намира в канала с вдлъбнатини на напречни издънки прешлените на врата, се нарича гръьначна артерия (лява или дясна).

патологии на реманете и врата
Различни патологии на реманете и врата

Мускулни отдели

Болки на мускулите в областта на шията, свързани с рамото, възникват от дълго прекарване в едно положение неудобна поза. Врата и раменете болят у хора с седнала работа, програмисти, художници и учени. Избрали този вид занимания, водят пасивен начин на живот, малко се разходят, много часове седят за масата, компютъра и друго. Ако боли рамото, отдава във врата или обратно след дълго седене на едно място, помага лесна разходка, нито за каквито сериозни методи на лечение не става дума.

Познавателна статия:  Артроза на раменната става: лечение с народни средства за защита

Междупрешленни хрущяли

Болки в шийната част на гръбнака се появяват поради остеохондроза. Лечение на това заболяване представлява не само на хората на зряла възраст, но и младежта. Процесът е дегенеративен, се развива в структурата на съединителната тъкан на гръбначния стълб. Промяна на хрущялното покритие води до изместване на прешлените един спрямо друг, което се нарича спондилолистеза.

Болки във врата стават следствие на рушения хрущяла между прешлените, херния или блокиране на прешлените, разрастване тъканите на костите, образуваща шипове – остеофити. Процеси, при които при които се притискат нервните коренчета, се възпалява тъкан, появява се болка в областта на шията и раменете, успешно се лекуват.

Раменна става

Болка в раменете и врата – резултат на артрит на раменната става или периартрит – възпаление на тъканите около става без поражение капсулата. Когато възпалена раменната става, може да отдава в областта на шията при засегната става. Рядко се среща при ревматоиден артрит, където се случва ангажиране в болестния процес ставите между прешлените. Възниква тумор, кожната покривка се зачервява, става гореща, се появява силна ограниченост в движенията.

Когато има болки в областта на шията, но не възниква желание да се обърнете към специалисти, а искате самостоятелно да се лекувате, важно да запомните, че ставите на рамото при възпален ревматоиден артрит в тежка форма на последната стадия не се лекува, а болният става не способен да се погрижи за себе си, придобивайки увреждане.

Раменни сплитове на нервите участват в въздействието на периартрит, преминават върху шийната зона и отдават в задната част на главата. Подостро протичане на заболяването слабо изразено, се усеща пищялна болка между врата и рамото.

Ставни движения са ограничени, както и във вариант с артрит, но възпалението не ярко изразено, патологията се лекува добре. За определяне на проблем на става използват ултразвукови устройства. В специални случаи се извършва артроскопия. Тя ви позволява да проведете допълнителни лечебни действия, като например въвеждане на лекарствени средства за облекчаване възпалението в ставите.

Артерия на гръбначния стълб

Когато да разберете причината за болки във врата трудно, това е показателно за синдром на гръбначна артерия. Придружен от едва изразена болка, но боли главата, шуми в ушите, се намалява качеството на зрението, се случват припадъци.

Лекарите се объркват с съдова дистония, предписват дълги курсове на лечение, но състояние на здравето продължава бързо да се влошава. Настъпват нарушения, свързани с мозъчна циркулация на кръвта. За да разкрие причината, правят ЯМР, определят точната причина и степен на опасност.

Познавателна статия:  Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит) лечение и диагностика

Болести на вътрешните органи

Когато мислем, че всичките проблеми е остеохондроза, хората се приемат за неговото лечение самостоятелно или пренебрегват със собственото си здраве, без да се обръщат към лекарите. Патология прогресира, а болка, причината на която се крие в заболяване на вътрешния орган, отдава под раменете или врата.

Стенокардия се проявява под формата на стискащи болезнени усещания за гръдния кош в областта на сърцето. Недостиг на въздух, появяващ при физически натоварвания, преминава в състояние на покой. Лекарите се сблъскват със случаи, когато пациентът усеща болка в лявото рамо и шията при стенокардия и нищо друго. Тя не се усеща в горния крайник, няма сърдечни изтръпвания, ЕКГ разкрива исхемични промени. Когато при използването на нитроглицерина болката преминава, се потвърждава наличието на заболяване.

Инфаркт на миокарда

Опасна патология – инфаркт на миокарда, се проявява у човека с внезапно затруднено дишане при пълен покой, област за гръдния кош придружена от непоносимо парене. Пациентът описва усещане за парене в областта на шията, рамото от лявата стърна. Безпокойство, потните разпределения на челото, затруднено дишане – сателити на патологията. Ако увреждания на сърдечния мускул обширни, възниква и се увеличава болезнен шок. Помощ трябва да бъде своевременна и адекватна, за да не се влоши ситуацията.

Жлъчна колика

Болката в шийната част и правото рамо говори за жлъчна колика, присъща на хората, изпитващи върху себе си всички несгоди на камъни в жлъчката. При възпаление на жлъчния мехур, диафрагменталния нерв проявява реакция, това се нарича френикус-симптом.

При нарушаване на менюто и режим на хранене, употреба на пушено месо, пържени храни или продукти с повишена масленост, на пациента се повръща, пожълтяване на склерата и кожата, това е механична жълтеница. При възникване симптомите необходимо лечение в болница, помощ на хирурзи в „студен период“. Подозирайки жлъчен перитонит, операцията се назначава и се провежда спешно.

Тумор на белия дроб и синдром на Панкост

Ракови тумори в тази област се срещат рядко, но да забравяте за нея не трябва, защото основната проява – болка в рамото около шията. Началната фаза растежа на ракови тумори не се усеща, да се разкрие без помощта на специалист не е възможно. По-късно време, израствайки и вземайки околните тъкани, дохожда до раменния сплит, нервните влакна, намиращи се в интервала от началния сегмент на шията и завършвайки с шийните ганглии.

Възникват симптоми като западнала очна ябълка – енофталма, стесняване на зеницата – миоза, спускане на клепачите – птоза. Синдром на Горнер разпространен при поразени тъкани на нервните тъкани на шията. Човек ослабва по-бързо, отколкото преди, отслабва на очите, усеща обща слабост в цялото тяло. Лечение на рак е трудно, изисква много време и сили, но успехът зависи от това, на какъв етап развитието тумор. Лекарите предписват лечение като химио- и лъчетерапия, допринасящи премахването на ракови клетки.

Познавателна статия:  Лечение гонартроза на коляното

Усложнения

Когато ви боли шията, може да изглежда, че причината за това е разпънат мускул или застуден нерв. Обръщане към лекар мнозина отлагат за по-късно, като се има предвид, „всичко това ще мине“. Както показва практиката, несериозни повреди често са скрити с опасни болести, проявяващи се по-късно в тежка форма.

В областта на шията се съдържа множество съдове, осигуряващи мозъка с кръв, а също така нервни окончания, които лесно се притискат и се повредят, обездвижвайки човека. Притискане нанасят непоправими щети на вашия централен мозък поради липса на храна.

Запусната форма на остеохондроза води до пулсиращи болкови усещания, защото кръвоносните съдове са сгъстени и се появява хипертонична болест на сърцето, се влошава ефективността на кръвоносните съдове, сърцето, пада зрението, човек не е в състояние да координира собствени движения на крайниците и тялото като цяло.

Следствие притисната артерия на гръбначния стълб води до исхемия на мозъка, гръбначен инсулт, често срещан в медицинската практика. Ишиас – още едно заболяване, на което предшестват проблеми на кръвоносните съдове и артериите на гръбначния стълб. Се появява херния, а при притискане гръбначния мозък възниква парализа и дори смъртоносен резултат.

Методи за лечение

За избор на лечебна терапия се отразява състоянието на пациента и вид на заболяването. Основна задача – премахване на възпалението и премахване на болка. За да се избегне неправилно диагностициране, влошаване на състоянието важно да се откажете от самолечение, народни средства за защита.

Медикаменти

Се използват консервативни методи, използващи лекарства:

 • Хондропротектори подобряват кръвообращението („Артрацин“, „Терафлекс“);
 • Лекарства, устраняващи възпалителен процес, намаляващи подпухналостта („Индеметацин“, „Метоксикам“, „Диклофенак“);
 • Аналгетици, намаляващи нивото на болката („Кеторол“, „Аналгин“, „Барангин“);
 • Спазмолитици, подобряващи ток кръвта („Мидокалм“, „Трентал“);
 • Мехлем и гел срещу възпалителен процес („Диклогел“, „Волтарен“, „Никофлекс“).

Физиотерапия

Провеждат процедури: лечение с кал, лечебни води, занимават се с акупунктура, магнитотерапия, използват електрофореза.

 • Артроза и артрит се лекува с помощта на лекарства от възпалителни процеси, използват хондропротектори. При запусната степен на заболяването предписват аналгетици и хормони, облекчавайки болезнените усещания. Лекарствата се инжектират интравенозно или интрамускулно. Ако резултатът липсва, се заменя става на рамото.
 • За облекчаване болката от синини се прилагат кубчета лед, увити в кърпа, а ако болката е непоносима, използват аналгетици.
 • Лекарства от възпаление се използват при периартрит. Лекарите предписват мазила с локално приложение.
 • Шийна остеохондроза се лекува, правят масаж, занимават се с физкултура и провеждат физиотерапевтични процедури. Хронична форма задължава към повтаряне на курсове.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР