Препателарен бурсит

Препателарен бурсит

2020
0

Препателарен бурсит – заболяване на опорно-двигателния апарат, причинено от възпаление на препателарната торбичка. Заболяването се проявява с подуване на предната повърхност на колянната става, болезненост при разгъване и сгъване на колянната става, при подкрепата на колянната става.

Препателарен бурсит - заболяване на опорно-двигателния апарат

Препателарен бурсит може да бъде:

  • остър препателарен бурсит;
  • хроничен препателарен бурсит.

Причини за появата на препателарен бурсит

Възпаление на торбичката (бурсит) може да предизвика различни причини. В някои случаи това е директен удар или падане върху коляното си. Това причинява увреждане и кръвоизлив в бурса, вследствие на което се развива възпалителна реакция.

Бурсит на препателарната торбичка понякога се развива в продължение на дълъг период от време. Например, при извършване на работа, когато човек непрекъснато става с коленете си върху твърда повърхност. Начална точка на възникване на бурсита може да стане дори незначителна травма вече повредената бурса.

Бурсит на препателарната торбичка също може да се развие и без видима причина.

Симптоми на препателарен бурсит

За бурсита на препателарната торбичка характерна появата на ставни болки, натъртване в областта на колянната става. При проверка и обглеждане препателарната торбичка болезнена – невъзможно докосване до патела, да се опре коляното си върху твърда повърхност. При продължително протичане на възпалението преминава в хронично. Препателарната торбичка може в няколко пъти да се увеличи в размера. Това се случва чрез удебеляване на стените на торбичката, пълнене на препателарната торбичка с възпалителна течност.

препателарен бурсит

Ако възниква инжектиране на препателарната торбичка, коляното става подуто, топло на допир, много болезнено. В този случай, освен местни признаци на възпаление (болка, зачервяване, повишена местна температура, отоци) се появяват и общи симптоми – повишаване на телесната температура, втрисане, главоболие, слабост.

Познавателна статия:  Бурсит на тазобедрената става

Диагностика

Диагностика на препателарния бурсит обикновено не представлява трудност. Диагноза поставя хирург след определяне и изясняване на жалби, в медицинската история, общо разглеждане. В случаите, когато отокът се появява веднага след нараняване, трябва да се изпълни рентген на коляното за изключване на костни увреждания.

При наличие на инфекция в препателарната торбичка се препоръчва да се изпълни пункция и последващото проучване на получената течност.

При поява на признаци на заболяване трябва да се обърнете към хирург, ортопед.

Лечение на препателарен бурсит

В случай на възникване на травматичен бурсит на препателарната торбичка може би консервативно лечение. Ако вследствие на травма се натрупа значително количество на кръв, се изпълнява пункция с дебела игла за да премахнете натрупаната кръв. На въпроса за целесъобразността от извършване на пункция се решава от лекуващия лекар, тъй като има малък риск от заразяване при извършване на дадена манипулация. След извършване на пункция на бусата се наслагва стерилна превръзка.

Лечение на препателарен бурсит

Лечение на препателарен бурсит при хроничната форма се използват противовъзпалителни средства (диклофенак на натрий, ибупрофен, целекоксиб, найз, рофекоксиб, нимесил). Ако в една торбичка се натрупва възпалителен ексудат, може да се извърши пункция. В тежки случаи локално се използват стероидни лекарства.

Освен това, показани физиотерапевтични процедури, съобразени с всички особености на процеса и противопоказания. Използването на студ, топлина, ултразвук, UHF помага за намаляване на болката, тежестта на отоци. Студ показан веднага след нараняване, а топлинни процедури – по време на ремисия.

Ако бурсит инфекциозен, препателарната торбичка трябва да бъде изцедена (премахната възпалителна течност). Задължително е лечение в този случай да се осигури покой на колянната става, определяне на антибактериални лекарства.

Познавателна статия:  Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

Ако консервативното лечение е безуспешно, а възпалитедната торбичка значително влошава качеството на живота на болния, може да бъде предложено премахване на бурсата. За по-добро зарастване на следоперативна рана се препоръчва ограничение на движенията в колянната става, носене на заключващия механизъм в рамките на няколко дни. Ако заздравяване на раните минават без никакви усложнения, след 3-5 дни започва процеса на рехабилитация с помощта на лечебна физкултура.

Възможни инфекциозни усложнения (присъединяване на вторична инфекция). Също така при заболяване нарушена работоспособността на човека.

Профилактика на препателарен бурсит

За предпазване от развитие на заболяването необходимо:

  • да се избегне нараняване на коляното, физическо пренапрежение;
  • своевременно да се консултира с лекар при заболявания на коляното, да се изпълнява препоръки относно лечението;
  • да водите активен начин на живот (да се занимавате с физкултура);
  • рационално и балансирано хранене
  • да се откажете от лошите навици.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР