Полиартрит на ставите симптоми и лечение с народни средства за защита

Полиартрит на ставите симптоми и лечение с народни средства за защита

5416
1

Съдържание на статията:

Полиартрит на ставите — сложно заболяване, при което възстановяването възможно, но самият процес на лечение обикновено е много дълъг и доста труден. Човека за това често трябва не само да се лекува, но и да промени много от своите навици, начин на живот, а в някои случаи необходимо да променя себе си.

Какви видове на полиартрит има?

Отличителна черта на това заболяване е, че се случва поражението на няколко стави. Това не е задължително едновременно поражение на различни стави (обикновено — симетрични), възможен и друг сценарий – ставите ще са „изготвят“ постепенно, почти на случаен принцип. Именно поради тази особеност на това заболяване и е получило името полиартрит, т.е. артрит, който се развива едновременно в няколко стави.

Видове на полиартрит
Видове на полиартрит, развитие едновременно в няколко стави

Артрит представлява заболяване на ставите c възпалителен характер, което води до увреждане на обвивките на става. Трябва да се отбележи, че причините за развитие на артрит могат да бъдат доста много, в зависимост от това те се отделят на някои видове на това заболяване. С полиартрит положението е подобно.

Инак признаци на полиартрита почти винаги са едни и същи, а причините за появата му могат да бъдат различни. При това именно от причините за развитие на болестта зависи това, как трябва да се лекува полиартрит.
Има следни видове на това заболяване:

 • ревматичен, при който най-често страдат средните и големите стави;
 • ревматоиден, при който причината за развитие на нарушения в хрущяла са имунни промени;
 • кристален, причина за развитие са нарушения на обмяната на веществата;
 • инфекциозен полиартрит се развива след пренесени на тежки инфекции, той има и инфекционно-алергичен подвид;
 • псориатичен — обикновено се развива при млади хора след известно време след кожни лезии от псориазис;
 • реактивен, причината за появата на които е хламидийна инфекция.

Какви са симптомите на тази болест?

Проявява на полиартрита до голяма степен зависи от това, какъв вид на това заболяване. Например, при ревматична форма на заболяването често се наблюдава бързо „прехвърляне“ на възпалителния процес от една на друга става. Защото неофициалното име на това заболяване се превърна в израз на „летящият ревматизъм“, а много по-рано от официалното име на тази болест е „летяща подагра“. Развитието на заболяването обикновено е съпроводено с остри болки, ставите подути и започват да се деформират, подвижността им силно ограничена. В този случай ставите най-често са засегнати симетрично.

При ревматоидна форма на заболяването в ранен етап болката е много по-слаба и подуване на ставите почти незабележимо. Също така при пациенти често се появява метеозависимост. При прогресиране на заболяването болката се усилва, се появяват неврологични симптоми — парене, изтръпване, хладност. Също се появява скованост в ставата сутрин, а движения водят до нейното увеличаване. Заболяването може да се отрази на работата на целия организъм, което води до развитие на болести и някои други вътрешни органи. Този вид на полиартрит се характеризира с симетричност.

Познавателна статия:  Арахнодактилия: причини, симптоми, лечение
Ревматоиден полиартрит
Ревматоидна форма на полиартрит

Инфекциозен полиартрит на колянната и раменната става — често следствие на някои тежки заболявания — бруцелоза, сифилис, гонорея, туберкулоза, скарлатина, дизентерия и дори сложни форми на грип. В този случай ставите се подуват и стават болезнени, се ограничава подвижността. Но при отстраняване на основното заболяване такъв артрит минава бързо.

Кристален или обменен вид на полиартрита се характеризира с появата в ставните хрущяли физиологични натрупвания, поради което вътрешната повърхност на ставата става грапава, а с течение на времето се покрива с пукнатини. Това „отлагане на сол“ (което в действителност е просто унищожаване на хрущялни обвивки) в първо време неусетно, но по-късно този артрит води до жестоко и много силни болки. Тази форма на полиартрита засяга предимно малките стави, които се изчервяват и се подуват. И върху кожата се появяват „тофуси“ — малки подагрични възли, затова някои наричат тази форма на болестта „възелков полиартрит“, въпреки че това е погрешно.

Кристален или обменен полиартрит
Кристален или обменен вид на полиартрита

Какви мерки за профилактика има?

Полиартрит е много сложно заболяване, което трябва да се лекува много дълго време, при това се отразява на комфорта на живот на човека много лошо, в края на краищата, движението в някои стави сериозно се ограничава. Възстановяване до голяма степен зависи от самия болен, който трябва да разбере, че тялото му има свои граници, които трябва да се знаят и да се счита с тях. Появата на симптомите на заболяването е сериозна причина за това, да преразгледат и променят някои от своите навици.

Основата на развитие на болестта — неправилно хранене. Захар, мазна храна, подправки, пушене, алкохол, храни, богати на нишесте, физическо претоварване — всичко това води до натрупване на вредни и токсични вещества. При това трае такова натрупване в продължение на години.

Поради тази причина диета при артрит е един от най-добрите методи за профилактика развитието на заболяването. Също така тя е необходима и в процеса на лечение, тъй като само по този начин успява напълно да насити организма с всички необходими витамини и микроелементи.

Познавателна статия:  Лордоза физиологична и патологична

Как се лекува това заболяване?

Полиартрит на ставите се различава по това, че той зависи изцяло от причините за негова поява, защото лечението с народни средства за защита в домашни условия рядко (да не кажа почти никога) се оказва ефективно. Проблемата е в това, че на първо място трябва да се премахне причината за появата на болестта, а обикновен човек почти никога не може да се оправи, с каква форма на болестта той е изправен и как правилно да се справи с нея. В това отношение най-добрият вариант незабавно да се отправя на среща с лекар, да се подложи на пълно проучване и в бъдеще да следва всички препоръки от специалисти. А тези препоръки обикновено нормализирани не само на прием на лекарствата, но и ограничат вредните навици, се предписва определена диета и т.н.

Полиартрит на големия пръст на крака
Полиартрит на големия пръст на крака

Лечението на полиартрита предполага на първо място отстраняване на причините за неговото развитие. Така, например, реактивен и инфекциозен полиартрити предполагат включването в курс на лечение антибиотици, които трябва да се справят с огнище на инфекция. Заболявания на такъв вид след отстраняване на причината за тяхното развитие обикновено доста бързо преминава с минимално лечение. Кристален (обменен) тип на това заболяване включва възстановяване на нормалния обмен на веществата, затова в курс на лечение голяма роля играят диета, витамини и лечебна физкултура.

Първите лекарства, с които се започва медикаментозно лечение — нестероидни противовъзпалителни средства. Някои погрешно смятат, че това е и лекарство от полиартрит, но това съвсем не е така — нестероидни противовъзпалителни средства са предназначени само за намаляване на възпалителния процес и облекчаване на болковият синдром. Тези лекарства са добри, че те действат много бързо и достатъчно ефективно, но ефектът им е временен и завършва с приключването на приема на лекарството.

Има у нестероидни противовъзпалителни средства и сериозни недостатъци — дълготраен прием води до появата на крайно неприятни странични ефекти от страна на храносмилателната система. Освен това, доказано е, че тези медикаменти действат негативно и допринасят разрушаването на хрущялната тъкан в ставите.

При тези форми на полиартрита, които са причинени от автоимунни нарушения (системен лупус, например), се прилагат кортикостероиди. Те облекчават болката и други симптоми на заболяването по-ефективно, отколкото нестероидни противовъзпалителни средства, но също така причиняват значителни вреди на организма.

При ревматичен артрит предписват противоревматични лекарства, които позволяват промяна на време течението на повечето заболявания от този вид. Обикновено те се предписват едновременно с нестероидни противовъзпалителни средства и с кортикостероиди, тъй като ефектът от прилагането на такива базисни лекарства се появява само след година и половина – два месеца.

Познавателна статия:  Киста на Бейкър в колянната става. Симптоми, причини, лечение

Какви са народни рецепти за лечение на това заболяване?

Разбира се, има няколко „рецепти на баба“, които в по-голяма или по-малка степен помагат на хората. Но тези рецепти си струва да се използват само след консултация с лекуващия лекар, тъй като тези методи не са в състояние напълно да избавят от болестта, повечето от тях се основават на ефекта на обикновен затопляне, поради това болката на някакво време се оттегля. В самото течение на болестта такива средства рядко имат поне някакво влияние, но могат да действат и като помощни.

Така, например, едно от народни рецепти за лечение е синапен-солна мира. За нейното приготвяне се използват 200 грама сол, 100 грама суха горчица на прах и парафин. Всичко това се разбърква, така че консистенцията на сместа приличаше на крем, след това една нощ се поставя на топло място. Този мехлем през нощта намазват възпалени места и се разтрива я, докато тя не накисва в кожата напълно. След това, област става се превръва и си лягат. Сутрин обработана част на тялото трябва да се изплаква с топла вода. Тази процедура се повтаря всеки ден до получаване на желания ефект (намаляване на болезнени усещания и подуване).

Има и интересна рецепта, в която са смесени народни методи на лечение и обичайните медикаменти. Това е алкохолна растирка с аналгин. За подготовката му необходимо 0,3 л спирт, 10 хапчета аналгин и по 10 мл. камфоров спирт и йод. Всичко това се смесва, добре се разклаща и се остава на 3 седмици на тъмно и топло място. С получено лекарство всеки ден се трият ставите.

Елхови вани обикновено се използват при поражения в ставите на пръстите на ръцете и краката. За това свежи елхови клончета се запарват с вряща вода и оставите ги да се престоят, докато температурата на отвара няма да падне до 40 градуса. Получената отвара се изсипва в леген и се спуска там ръката или крака на 30 минути. След процедурата ръцете или краката увийте с топъл вълнен шал или кърпа за около час. Тази процедура се повтаря един път на всеки три дни, всичко се изпълнява до 8 процедури.

1 коментар

 1. Здравеите, пише ви Михаил. В момента съм с полиартрит на дясна длан от 2014г. И през
  2015г ми го излекуваха с лазар във ВМА и ми мина.Същата година получих полиартрит
  на лява длан. С оток, и с компрес от ябълков оцет овладях положението само за три дни.
  Останаха само леки търпими болки.Ръката се отвори, а пръстите започнаха да се раздви
  жват. Надявам се със лековете на народната медицина до есента ръката да се възстано-
  ви напълно.

НАПИШИ КОМЕНТАР