Подагра – заболяване на повишена пикочна киселина

Подагра – заболяване на повишена пикочна киселина

2889
2

Всяко вещество, което се образува в тялото на човека, изпълнява определена функция. Патологии възникват не поради наличието на тези връзки, а в резултат промяна на броя им. Пикочната киселина се образува в черния дроб, участва в протеиновия обмен. В случаи на повишено производство на организма това вещество или на невъзможност за бързо извеждане възникват различни заболявания. На първо място се открива повишена пикочна киселина при подагра.

Увреждане на ставите при подагра

За какво необходима пикочна киселина на организма

Пикочна киселина макар и се отнася към крайния продукт на разпадането, съвсем не е излишен елемент в организма, а изпълнява определени функции:

 • активира действието на някои хормони (адреналин, норадреналин), които допринасят за стимулиране работата на мозъка;
 • предпазва клетките от свободните радикали, свързването им;
 • като антиоксидант, не позволява на клетките да прераждат.

За химично съдържание този елемент подобен на кофеин. Хората, които получиха високо ниво по наследство, са активни, имат творчески наклонности.

Пикочна киселина
Нивата на пикочната киселина в организма зависи от възрастта и пола на човек

Съдържание в норма и патологии

За самосъхранение тялото поддържа необходимото ниво на пикочна киселина. Нейният излишък извеждат чрез бъбреците (до 75%), червата, където частично се абсорбира от бактерии. Норми за съдържание в кръвта зависят от възрастта и пола:

 • 120-300 мкмол/литър при деца;
 • 200-420 при мъже;
 • 160-320 при жените.

При мъжете превишение на горните граници се среща по-често. Временен скок на пикочна киселина възможен при определени условия:

 • при повишено консумацията на протеинови продукти;
 • при изтощение на организма в резултат на продължителни и гладни диети;
 • при увеличените натоварването при спортисти.

Изключение на тези фактори допринася за нормализиране показатела нивото на съдържанието на пикочната киселина в кръвта. Достатъчно дълго го повишаване задължително причинява патологични състояния. В този случай необходимо лечение.

Сол на пикочната киселина (урати) се образуват чрез свързване с калий (10%), натрий (90%). В кисела среда и при ниски температури те са във формата на малки кристални образувания се отлагат в тъканите отдалечени на ставите. Имунната система определя ги като „чужди агенти“ и, опитвайки да унищожи, променя структурата на става. По този начин се започва подагра – заболяване на повишена пикочна киселина. Освен ставите урати засягат урино отделяща система, формират камъни.

Познавателна статия:  Подагра диета и лечение

Основни причини за повишаване на пикочната киселина

Повишено съдържание на елемента в кръвта може да бъде предизвикано от:

 • наднормено консумация на храни, съдържащи пурини;
 • повишен синтез при патологии на черния дроб;
 • намалена способност на бъбреците да извеждат киселина в достатъчно количество.

За нарушения на протеиновия метаболизъм и заболявания на бъбреците повече каже урея. Промяна на нейното съдържание се потвърждава тези патологии.

До нарушения на обменните процеси, които косвено причиняват нарушаване работата на черния дроб и бъбреците, включват:

 • левкемия;
 • затлъстяване;
 • нарушения функциите на паращитовидните жлези;
 • коматозни състояния;
 • нарушение синтеза на витамините от група B;
 • токсикоз при бременност;
 • някои лекарства.
Причини за повишаване на пикочната киселина
Храна, богата на пуринови основи може да стане причина за повишаване нивото на пикочна киселина в кръвта и развитие на подагра

Контрол при подагра

Заболяване на ставите е в състояние в рамките на няколко минути здрав човек да направи негоден. Влошаване на подагра придружено от силни болки, както при движение, така и в състояние на покой. Дори докосване причиняват неприятни усещания. Ставите, а в основата подагра поразява пръстите на ръцете, по-рядко коленете и лактите, се деформират, подуват и зачервяват.

Да се свалят пристъпите помагат лекарствени препарати, но те не отстраняват причините за болестта. По време на пристъпите при пациенти с подагра пикочната киселина може да бъде в рамките на норма. Това се дължи на факта, че неговата концентрация вече е направило своето дело, и тя благополучно се установи под формата на кристали в ставите или в бъбреците, предизвикав най-силният удар. Затова е толкова важно при подагра да се държи под контрол наличието на пикочна киселина, не се допуска нейното подобряване и повторение на изостряне.

Освен анализи в клиниките контролиране на пикочната киселина може да бъде и самостоятелно. За тези цели са разработени специални машини, наподобяващи глюкомери.

Диета, навременни прегледи, наблюдение на показатели за кръв ще позволят много по-лесно протичане на подагра и намаляване честотата на пристъпите.

2 коментара

 1. Силно влошаване на подагра. Може ли два пъти на ден да приемам „Фул-флекс“?

  • Минчо, Фулфлекс показан при лечение на подагра, но препоръчваната доза на това лекарство е 1 капсула дневно по време на хранене. Консултирайте се с лекуващия ви лекар

НАПИШИ КОМЕНТАР