Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

7616
5

Подагра или подагрозен артрит – това е болест, при която в организма се случва нарушение на обмяната на веществата и в ставите се отлагат соли на пикочната киселина. Това е много неприятно, но лесно се поддава лечение на заболяването.

Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение
Засегнати стави при подагра

Срещат подагра сравнително рядко. Въпреки, че думата „подагра“ аз чувам почти всеки ден. Например, повечето баби наричат „подагра“ артрит на големия пръст на крака. Обикновено те така и се казват: „У мен на крака нараснала подагра“.

В действителност подагра, макар и засяга всички големи пръсти на краката, най-често се среща у мъжете. При жените подагра (истинска подагра) се среща в няколко пъти по-рядко.

Преди 100 години подагра като цяло се смяташе за изключително мъжка болестт. Но в днешно време, поради факта, че жените са станали по-добре да се хранят, да ядат повече месо и колбаси, подагрозен артрит при тях стана да се среща много по-често, отколкото, например, за един век назад.

Освен това, подагра при жените се среща по-често заради употребата на някои лекарства, на първо място – на лекарства за лечение на повишено налягане. Някои лекарства за понижаване на високо кръвно налягане при продължителна употреба водят до увеличаване на концентрацията в организма пикочната киселина.

Все още у мъжете подагрозен артрит се проявява много по-остро и „по-агресивно“ като концентрация на пикочната киселина значително влияние на мъжките полови хормони.

Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение
Подагра – повредена и възпалена става

По-долу ще ви разкажа за симптоми, признаци и лечение на подагра, а също и за това, каква диета трябва да се следва при тази болест.

Подагра признаки, подагрозен артрит

„Класическа“ подагра се отнася към групата на артрита. Тя се развива в хора, които имат наследствено предразположение към тази болест. И потенциален пациент може дори да не подозира за своята наследственост.

Подагра признаки
Признаки на подагра

Да речем, ако неговите родители или роднини водят здравословен начин на живот, не са злоупотребяват с алкохол и се хранят правилно, то след това болест при тях може да съществува цял живот само в латентна, скрита форма. Нашият потенциален пациент, който има предразположение към това заболяване, ще предизвика на себе си болест ако ще води не напълно здрав (от гледна точка на склонността към подагра) начин на живот.

И така, типичен подагрик – това често (но не винаги) пълен мъж, злоупотребяващ или алкохол, или така наречените „пуринови храни“: месо, месни супи, пушено месо, рибно-солена храна, субпродукти (черен дроб, бъбреци), боб, фасул, шоколад, вино от грозде.

При злоупотреба с изброените продукти се случва повишено образование в кръвта на пикочната киселина, която от своя страна образува слабо разтворима сол урата на натрий. Когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта достига до ограничаване на ниво, сол в формата на микрокристали се отлага на кухината на ставата, образува там своеобразно „депо“.

Наличието на микрокристали урата на натрий в кухината на ставата за него сериозен дразнител. Но все пак кристалите могат дълго време да бъдат в става безсимптомно — докато някаква провокация (физическо претоварване, стрес, продължително гладуване или, обратно, бюст на „пуринови храни“ и алкохол) не предизвика остра подагрична атака, това е пристъп на подагра. Именно редовни остри пристъпи на подагра – централен признак на подагра, подагрозен артрит.

Симптоми на подагра, подагрозен артрит

Първите атаки на подагрозен артрит почти винаги са краткосрочни. Се започва удар обикновено внезапно, най-често през нощта. Се възпалява в повечето случаи става на палеца на крака (понякога един, понякога и двата). По-рядко се възпаляват палците за ръцете, коленни, глезенна, локътна стави.

Симптоми на подагра, подагрозен артрит
Симтоми на подагра – болка в става

Болката е такава, че разказите на моите пациенти, аз искам от нея буквално „да се кача на стената“. Засегнатата става се подува, изчервява, кожата над него се превръща в ярко червена и гореща на допир. Дори и най-леко докосване към възпалената става или най-малкото движение на него причиняват непоносима болка. 3-4 дни болният се измъчва, като внезапно пристъп минава, че нищо и не било.

Но след известно време болката, както изведнъж се повтаря. Още симптом на подагра – ако в началото на болестта интервалите между пристъпите достатъчно дълги, от един до осем месеца, а самите пристъпи непродължителни, а след това с времето всичко се променя. Пристъпите стават все по-продължителни, а интервалите между тях — по-кратки.

В крайна сметка идва момент, когато болката в ставите става постоянна, а интервалите между пристъпите на практика отсъстват. Това състояние се нарича „подагрозен статус“ или хроничен подагрозен артрит. При хроничен подагрозен артрит се случва разрушаването на ставния хрущял, а в прилежащи към става костите се образуват специални дефекти — „пробойници“, които представляват кухина, запълнена с микрокристали урата на натрий.

Освен това, кристалите урата на натрий могат да се отложат дори под кожата, образувайки бели твърди възли, напълнена кашеобразна маса. Тези възли се наричат тофуси и най-често те са расположени на ушните мивки или около ставите. Понякога тофусите се пробиват и чрез образуван свищ се открояват кристали на пикочната киселина. За щастие, обикновено в продължение на няколко дни след пробив тофуса раната се лекува без никакви последствия.

Освен посочените по-горе проблеми, подагра, особено изоставена, почти винаги придружена от отлагането на уратни в бъбреците, което води до бъбречнокаменна болест, а понякога и до възпаление на бъбреците (пиелонефрит).

Важно да се знае! Женски варианти на подагра обикновено протичат много по-гладко. Жените много рядко имат остри подагрозни пристъпи, много по-рядко се образуват тофуси и пробойники в костите. Най-често у жените подагра се проявява с нерезки хронични болки в коляното или глезенната става. И да предполагам, че това не е артроза, опитен лекар може само от силна подпухналост на възпалената става, нехарактерна за артроза.

Познавателна статия:  Личен опит как да живеем с ранен остеоартрит

Диагноза подагра, подагрозен артрит

Ако предположим наличието у пациента подагрозен артрит (а в класически случаи е доста лесно), грамотен ревматолог или артролог ще изпрати пациента на рентгенография на четки и стопи, а така и също на биохимичен анализ на кръвта.

При изоставена подагра лекар без труд ще открие на рентгеновите снимки на четки и стопи характерни подагрозни „пробойники“ в околоставните кости. А анализ на кръвта ще покаже повишаване на нивото на пикочната киселина. Ако това увеличение ясно изразено и се съчетава с наличието на „пробойники“ в костите и характерна подагрозна симптоматика, то диагностика се счита достоверна, а след това трябва само да вземете правилното лечение.

Проблемата, обаче, състои в това, че ако се направи анализ на пикочна киселина в самият момент на пристъпа (а обикновено точно в това време пациентът и се обръща към лекар), този анализ може да не заключва никакви отклонения. В момент на пристъпа нивото на пикочната киселина в кръвта може да се нормален (защото в момент на пристъп максимално количество пикочна киселина отива в възпаление на ставата).

Трябва да се измери нивото на пикочната киселина в кръвта няколко пъти, включително межпристъпните периоди. Но тук болните от подагра често не е достатъчно търпение. След като пореден удар „излиза на не“, те често отново напълно престават да мислят за здравето си.

Без правилна диагноза и без правилно лечение на подагра може да доведе до много нежелани ефекти не са само за ставите, но и за бъбреците.

Продължаваме темата, искам само да кажа, че въпреки честото споменаване на термина „подагра“ в литературата и в разговори на всъщност се оказва, че правилната диагноза при пациенти с подагра, поставени не на винаги и често с голямо закъснение. Понякога трябва да се справят с чудовищни диагностически грешки.

Например, един от моите пациенти в момент на пристъпа хирурзи поставиха диагноза „гангрена на големия пръст на крака“ и ампутираха възпаления с подагра пръст. Буквално през 3 седмици в него се възпали палеца от друг крак, и на пациента се събраха да ампутират и него също! За щастие, човек се е сетил, че на този път трябва да се консултира с друг лекар и се обърна към мен за помощ. На проверка веднага стана ясно, че у пациента не гангрена, а класическа подагра. Аз назначих на пациента противоподагрозно лекарство колхицин, и удар бе ликвидиран буквално за един ден!

Още един пациент на продължение на седем години се лекува от артроза, при това че ставите се възпаляваха с пристъпи, алтернативно, повече от веднъж в месец никога възпалението не се държа по-дълго от 5-7 дни. Най-изненадващо в тази история е това, което на пациента в многобройни анализи на кръв, взета от виена, пикочна киселина много завишена. Тя е по-висока норма на повече от 2 пътя! Но лекарите път за път не обърнаха на това внимание. И продължават да се придържат към тяхната линия. В един пристъп мъжа дори успяха да прооперират коляното и изтрили напълно здрав мениск. Но операцията, естествено, не донеси на пациента облекчение. Коляното периодично продължава да възпалява заедно с други болки в ставите.

Едва след като човек попадна при мен на прием и изложи пред мен купчина анализи, където ясно се превежда постоянно повишаване на нивото на пикочна киселина, на пациента най-накрая адекватно подбрано противоподагрозно лечение. И вече по-късно един месец след началото на лечение пристъпи на подагра, за първи път от през изминалите години, започнаха да изчезват. А след това се спряха напълно.

Лечение на подагра, подагрозен артрит

След поставяне на пациента диагноза, аз обикновено без никаква ирония казвам: „Поздравления, имате подагра“. Аз наистина не иронизирам, защото от всички възможни диагнози този — един от най-благоприятни. Подагра много лесно се поддава на лечение и не представлява особена трудност за компетентен специалист.

Лечение на подагра, подагрозен артрит
Здрава става и засегната от подагра

Въпреки, че и тук, както често се случва, не е без „лъжица катран в маз“. Да, подагра е много добре да се лекува, но много болни от подагра не искат да вземат тези условия, които са необходими за възстановяване — като „условията“ е отказ от тези хранителни продукти (и на алкохол), които предизвикват нарушение на обмяната на веществата. И когато казвам на пациентите, че за да се отървем от болестта трябва да се откажете от най любимите си ястия и на алкохол, мен често просто не искат да чуят!!

Защото всеки път, когато аз търпеливо обяснявам, че без диета не може да бъде и реч за възстановяване — дори с помощта на най-добри лекарства. Друго нещо, че в много случаи диета — мярка временна и при спазване на определени условия през година-две строги ограничения могат да бъдат отменени.

Лекарствена терапия на подагрозен артрит състои от два елемента: лечение на остър пристъп и терапия всъщност на подагра.

За намаляване на остра подагрозна атака с успех се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства (волтарен, ибупрофен, мовалис, нимулид и други) или специално антиподагрозно лекарство с кратко действие — колхицин. Локално на болки в ставите може да се постави водка компрес.

Лекарства за намаляване на остър пристъп използват кратък живот, по-кратък от 3-7 дневен курс. А директно за лечение на подагра, при липса на противопоказания, в продължение на няколко месеца или години използват препарат, намаляващ образуването на пикочна киселина в тялото — пуринол, същия алопуринол.

Спазването на диета и прилагане на пуринола (алопуринола) води до нормализиране на състоянието на пациенти в време на първия месец на лечението. Въпреки че първата седмица, на фона на терапия с пуринол или алопуринол, може да се случи влошаване на заболяването. Но след това пристъпи стават по-слаби и се случват все по-рядко, а на времето престават изобщо.

Около една година при добро здраве на моет пациент, аз допускам някои облекчения в режима. Аз питам пациента, какво той искаше да отмени — диета или прием на медикаменти, тъй като по-нататък ние може да се ограничим до едно нещо. Ако пациентът вече е свикнал с диета, то след това няма смисъл да я наруши. В този случай по-добре да се намали дозата вземащи лекарства или отмяна от тях изобщо.

Ако болния трудно понася ограничения в областта на храненето, то след това тогава може да се откаже от диета, но да продължи прием на лекарствата. Въпреки това се прилагат лекарства трябва да в продължение на няколко години – като цяло, не е страшно, тъй като пуринол (алопуринол) рядко причинява някакви странични ефекти и като цяло се понася добре от болните.

Статия на д-р Евдокименко© за книга „Артрит“, публикувана през 2004 година. Редактирана през 2011 г.

5 коментара

  1. Народни средства за защита, няма да помогнат особено, от личен опит съдя. Аз са лекувах с гума. Фирма Hallux, ако не лъжа. След няколко месеца стана много по-добре.

  2. Ала, не съм съгласен с вас. Народните средства помагат много добре, но ако не запуснахте подагра в последната степен. Лечение на подагра трябва да се прави с разбиране на проблема и да се въоръжите с търпение.

  3. За съжаление, това заболяване е нелечимо и за цял живот. Но да се облекчат страданията може. Освен всички диети и отслабващи средства препоръчвам занимания с бягане. В нашия клуб любители на бягане с дузина болни с подагра, артрит, някои идват в упадъчно състояние, едва се движат отначало. Обаче, след това постепенно разработват ставите и след шест месеца те престават да чувстват дискомфорт. И ходят нормално, незабележимо за околните че са болни. Но необходимо при рецепция на лекар, за да не се прекалявате. Препоръчвам, защото сами през това минах, ходих с патерици, които сега стоят в стаята ми, като напомняне за това, че те могат отново към мен да се върнат, ако ще хвърля активни занимания с бягане…

  4. Подагрозен артрит – това нетърпими болки, които ме безпокоят през последните 5 години. Да се движа с всяка година става все по-трудно, доза на болкоуспокояващи непрекъснато се увеличава. Живея и се надявам, може би все пак скоро ще изобретят ефикасно средство срещу тази болест, а така няма радост от живота, не живея, а страдам.

  5. Хирудотерапия дава добър ефект при подагра,само трябва в период между пристъпите да се лекува с курсове редовно.

НАПИШИ КОМЕНТАР