Плоскостъпие признаци, симптоми, как се лекува заболяването

Плоскостъпие признаци, симптоми, как се лекува заболяването

2001
0

Плоскостъпие – деформация формата на стъпалото с понижаване го сводовете. При такива деформации на стъпалото напълно губи своите ресорни и амортизиращи способности.

Причини и симптоми на плоскостъпие
Причини на плоскостъпие

В нормално състояние стъпалото на човека има два свода – надлъжен (по протежение на стъпалото по вътрешния му ръб) и напречен (намира се под основи на пръстите).

Двата свода на стъпалото изпълняват много важна функция – задържане равновесието и амортизация разклащането възникнала при ходене. Но ако мускулите и сухожилията стъпалото спират да работят и стават слаби, тогава става нарушение на нормалната форма на стъпалото – то урежда и става напълно плоска, губя своята основна функция – ресорна.

В този случай цялата тежест, която преди това взема върху себе си стъпалото, принудени да компенсират ставите на краката (тазобедрена, колянна, глезенна) и гръбначния стълб. И тъй като по природата ставите и гръбначния стълб не са предназначени за това, то те се справляват с тази функция доста лошо и много бързо излизат от строя.

Ето защо много хора чувстват болка в гърба и краката, но не всички разбират, че първопричина на всичко това – плоскостъпие. Плоскостъпие – заболяване, в резултат на което е бърза умора при ходене, болки в краката, коленете, бедрата и долната част на гърба.

Болките започват да се проявяват тогава, когато организма вече няма сили да осигури нормално и безопасно движение. Именно поради плоскостъпието страдат глезена, коляното и тазобедрена става, а също така се развива патологична стойка. Което в крайна сметка, в резултат на нарушение на централната система, може да доведе до артроза и сколиоза. С плоски стъпала свързано развитието на варикозно разширени вени.

Ето защо много важно, че мускулите и сухожилията на стъпалото са били силни и са поддържали стъпалото в добро състояние, премахвайки тежестта от ставите на краката и гръбначния стълб.

Интересно е, че плоскостъпие се среща като при хора със седящи професии, така и провеждащи целия си работен ден на краката. Това се дължи на факта, че в първия случай мускулите и сухожилията стават слаби поради липса на натоварване, а във втория случай – натоварване е твърде голямо и ставните връзки и мускулите просто с тях не могат да се справят.

Видове на плоскостъпие

Видове на плоскостъпие, симптоми
Всички видове на плоскостъпие са разделени на надлъжно и напречно

Както вече казахме стъпалото на човека има два свода, така че на първо място всички видове на плоскостъпие са разделени на надлъжно плоскостъпие (намаляване на надлъжния свод на стъпалото) и напречно плоскостъпие (намаляване на напречния свод). Съответно стъпалото може да се увеличава както в дължина, така и в ширина. Ако човек наблюдава изправяне на надлъжния и напречния свод едновременно, тогава се говори за комбирирано плоскостъпие или как още го наричат надлъжно-напречно плоскостъпие. При това двата вида се срещат много често, но доминира от двете обикновено напречно плоскостъпие.

И всички видове на плоскостъпието могат да разделят на вродено и придобито. Но и тук всичко е много просто. Вродено плоскостъпие, което се лекува още от първите дни появата детето на светлината, се среща много рядко и е резултат от недостатък развитието тъканите на плода. Така че в основата плоскостъпието винаги е придобито.

Придобито плоскостъпие се среща в абсолютно всяка възраст и е няколко вида:

 • травматично;
 • паралитично;
 • рахитично;
 • статично.

Травматично плоскостъпие е следствие фрактури костите на стъпалото и глезена, както и увреждане на меките мускулни тъкани и ставните връзки, които укрепват свода на стъпалото.

В резултат на прекаран полиомиелит, както и в резултат на парализа на мускулите на стъпалото, може да се появи паралитично плоскостъпие.

Рахитично плоскостъпие е следствие на прекаран рахит. Рахит нарушава правилното формиране костите на стъпалото. Костите на стъпалата стават по-крехки и под влиянието на много деформирани крака и се формира плоскостъпие.

Най-често срещаната форма е статично плоскостъпие (80% от всички случаи), причините за което могат да бъдат:

 • наднормено тегло;
 • генетично предразположение към слабите мускули и връзки на стъпалото.
 • слабите ставните връзки и мускулите на стъпалото и пищяла като следствие от малката физическа активност и липса на физически тренировки, особено при хора със седящи професии;
 • неудобни и тесни обувки;
 • продължително натоварване на краката и стъпалото (висок ток, бременност, хора със „стоящи“ професии).

Симптоми на плоскостъпието

Различават много симптоми на плоскостъпието:

 • вашата стара обувка износена от вътрешната страна, това особено добре се вижда ако обувката има ток;
 • краката много бързо се уморяват при ходене и застояла работа;
 • след големи физически натоварвания започва да боли стъпалото;
 • в края на деня се появява умора и болки в краката, чувство на тежест, краката като „налити с олово“, подпухналост, възможни дори припадъци;
 • в областта на глезените се появява подпухналост;
 • ходене на токчета се превръща в чисто мъчение;
 • крака като израсна в размер, както по ширина, така и по дължина, така че трябва да се купуват обувки в по-голям размер, а в старите обувки вече не влизате;
 • в последната стадия на заболяването освен краката започва да боли кръста, ходенето в обувки става мъка, а болки в краката могат да бъдат комбинирани с главоболие.

Много от изброените симптоми на плоскостъпието могат да отговарят на варикозно разширяване на вените, така че при първите прояви на болкови усещания в областта на стъпалата и прасеца трябва незабавно да се обърнете към ортопед.

Надлъжно плоскостъпие и симптомите му:

 • умора в краката, натискане на стъпалото или средата на стъпалото причинява болка, задната част на крака набъбва до вечерта;
 • силни и постоянни болки в стъпалото, в областта на глезените и прасците, за да подберете правилни обувки става много трудно;
 • освен болки в стъпалата, прасците често се появява болка в кръста, надлъжен свод отвън вече не се вижда, стъпалото се подува, глезена трудноподвижен, ходене с обувки за масово производство става почти невъзможно.

Напречно плоскостъпие и симптомите му:

 • изчезване на напречен свод на стъпалото, като вследствие на деформация на пръстите на крака.
 • болки в предния отдел на стъпалото, царевици на кожата;
 • поява на чукообразни пръсти.
Познавателна статия:  Лечение оток на глезена

Причини на плоскостъпие:

 • лошо подбрани обувки (тесни обувки с остри носове, високи токчета и платформи);
 • бременност и увеличаване на телесното тегло, както мускулната, така и в следствие на затлъстяването;
 • генетично предразположение: генетични отклонения в развитието на сухожилията, мускулите и костите на стъпалото и вродена слабост на мускулно-свързващия апарат;
 • наранявания: травма на стъпалото, фрактура на глезена и петната кост, синини и пукнатини на хрущялите, разкъсвания на сухожилията, увреждане на мускулите и сухожилията, укрепващи свода на стъпалото;
 • заболявания: рахит и като следствие отслабналост и мекота на костите, които много лесно се деформира, усложнения след полиомиелит – парализа мускулите на стъпалата и прасеца;
 • недостатъчна физическа активност, като вследствие слабост на мускулите и сухожилията – „седнала“ работа;
 • наднормено физическо натоварване – „стояща“ работа, увличане с бягащи и скачащи спортове.

Както виждате, причини на плоскостъпие много, но основната причина за около 8 от 10 случаи е лошо развитие мускулите и сухожилията на краката. Така че за правилното формиране свода трябва непрекъснато ги тренира. Без натоварване мускулите на стъпалото стават слаби и не могат да поддържат стъпалото в нормално повдигнато състояние, което е причина на плоскостъпието.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР