Плексит народна медицина, физически упражнения

Плексит народна медицина, физически упражнения

2029
1

Плексит на рамото доста неприятно заболяване, придружено с поражение на нервите на раменния сплит. С всеки изминал ден болката се разраства и води до това, че пациентът не може да си движи ръката или да лежи на болното рамо. Болката отдава под рамото, врата, лакътя. Причини за възникване плексита на рамото са: престой в неудобно положение за дълго време (по време на работа в градината или на сън), навяхване на връзките или луксация на раменната става, голямо физическо натоварване, травми в областта на шийните корени. Болест също може да бъде усложнение на подагра, остеохондроза на шийния и гръдния отдел на гръбначния стълб, диабет.

Плексит на раменната става: характеристика на заболяването и лечение
Плексит на раменната става – това е частично или цялостно възпаление

Клинична картина плексита на рамото

Водещ симптом на плексит е силно режеща болка в раменния пояс, обикновено се започва през нощта и има както периодичен, така и постоянен характер. Болката се засилва, като правило, при натоварване, движение; често достатъчно само да вдигнете ръката си. Друг симптом е изтръпване и подуване ръката,особено там, където има струпване на нервни окончания. Постепенно с болната ръка невъзможно да се направи нищо – дори и да затегнете бутон, да завъртете ключа в ключалката или да държите лъжица.

Плексит физически упражнения

 • Изходно положение (ИП): ръцете са пропуснати в изправено или седнало положение. Спускаме и повдигаме раменете нагоре 8-10 пъти.
 • ИП: същото. Свеждаме лопатките след това връщаме ги в първоначалното положение 8-10 пъти.
 • ИП: същото. Лактите разредете в страна, китките стиснете до раменете, правим кръгови движения с ръцете, свити в лактите, първо по посока на часовниковата стрелка, след това обратно. 6-8 пъти на една и на друга страна.
 • ИП: същото. Махови движения напред и назад с двете ръце 6-8 пъти. Това упражнение е ефективно затова, че веднага облекчава болката в рамото и укрепва мускулите на раменния пояс и гърдите, подобрява кръвообращението в ставите и околните тъкани.

Рецепти от народната медицина за лечение на плексит на рамото

  • Събиране на билки от плексит на рамото. Смесете по равно (по 15 грама) и смлете корен на обикновен хрян, адамов корен, корен на алтей лекарствен, листа алое. Към получената смес се добавят 100 грама пчелен мед и налейте половин литър качествена водка, настояват три дни. С полученото лекарство три пъти на ден разтривайте възпалените места.
  • Мехлем с детелин, жълт кантарион и вазелин. Смесете и смлете по 10 грама жълт кантарион, хмел, билки на детелин лекарствен, добавете 50 грама вазелин и разбъркайте добре. С полученото лекарство 3 пъти на ден разтривайте възпалените места.
  • Лечение на плексит с листа на върба. Смлете пресни листа от бяла върба до кашообразно състояние и се прилагайте в продължение на 10-15 минути няколко пъти на ден към болните места.
  • Инфузия на ангелика. 15 грама нарязани корени и коренища на ангелика лечебна залейте с чаша вряща вода и накиснете в продължение на 60 минути, отцедете. За разтриване от 3 до 4 пъти на ден.
Плексит народна медицина, бяла върба
Инфузия от кората на бяла върба
  • Инфузия от кората на бяла върба. Компрес с екстракт от кора на върба бяла: залейте 15 грама ситно нарязана до прахообразно състояние кора в 200 мл. вряла вода, оставете за един час, прецедете.
  • Мумията при плексит на рамото. Се втрива в болните участъци 8-10% разтвор на алкохол качествена мумията.
Плексит народна медицина, мента
Черна мента
 • Лечебни вани с черна мента. Се приема всеки ден успокояваща баня с отвара от мента. Лечебна трева събират по време на цъфтежа и се изсушава в сухо проветриво място. Налейте гореща вода в съотношение 1:3, оставете на половин час, след което се изсипва във вана с вода 36-38 гр. След приемане на вани леко разтрийте тялото със суха кърпа, облечете вълнен костюм и чорапи, легнете под топло одеяло.

Бъдете здрави!!!

Познавателна статия:  Плексит на раменната става: характеристика на заболяването и лечение

1 коментар

 1. народна медицина това е добре, но при такива заболявания като плексит трябва да бъдете много внимателни!

НАПИШИ КОМЕНТАР