Плантарен фасциит

Плантарен фасциит

4297
0

Плантарен фасциит често срещано поражение на фасция и костната тъкан. Повърхностния слой на периоста на петата се разраства и образува шипове или остеофити.

Тъй като костта на петата почти постоянно носи натоварване от общото тегло на човек при движение, това заболяване по-често притеснява пълни хора. А болки в стъпалото попълват причини на малка подвижност и изострят затлъстяването.

Плантарен фасциит

По МКБ 10 патология причислена към клас болести на съединителната тъкан и костно-мускулната система. Се включва в група от нарушения на плътността и структурата. Има отделен код М77.3.

Медицинската статистика показва, че в 80% от случаите симптомите на плантарен фасциит се разкриват сред жените. Еднакво често страдат от жители на града и провинцията.

Защо възниква костен растеж на петата?

Плантарен фасциит се отнася до добре разбираема патология, причините за която са известни и проучени. Към тях се отнасят:

 • старчески метаболитни промени — в случаи на развитие в напреднала възраст се отразява на цялостното нарушение на обмяната на веществата при атеросклеротично поражение на кръвоносните съдове на краката, намаляване на възстановителните процеси в костната тъкан;
 • повишено натоварване — ранна възраст у балетни, спортисти, при интензивни тренировки и занимания фитнес най-травматични удари на крака, получени при скачане, бягане;
 • наднормено тегло — оказва прекалено високо налягане на крака;
 • плоскостъпие — неправилно формиране на свода на стъпалото служи като основна причина (в 90% от случаите), сухожилията са силно напрегнати, това води до претоварване на фасция, я микротравми, възпаление;
 • носене на неудобни обувки, високи токчета;
 • последици на пренесени наранявания на стъпалото — луксации на костите свод на стъпалото, задължително травмират свързващ апарат и основна връзка, по-нататъшното развитие зависи от лечение.

Развитие на болестта

Във всички случаи на въздействието на плантарната фасция при плантарен фасциит се случва по-голямо или по-малко разкъсване я влакна. Възпалителен процес се завършва с образуването на белеги, които поради своята неспособност за разтягане съкратяват фасцията.

Не еластична фасция постоянно се травматизира от всякакви неравности на почвата, натрупват калциеви соли. В резултат на въпрос за продължителен възпалителен процес, който улавя повърхностния слой периоста на кост на петата. А калцият се отлага под формата на костни израстъци.

Познавателна статия:  Диагностика и лечение на ахондроплазия

Ролята на различни заболявания

Към болести, които причиняват плантарен фасциит са тези, които са придружени с нарушение на кръвообращението в краката, прекъсване на обмяната на веществата. Към тях могат да бъдат отнесени:

Клинични прояви

Симптомите на плантарен фасциит се появяват с болки в стъпалото:

 • първоначално в процеса болките локализирани в ямата на простора под петата, те зависят от възпаление (фасциита), притесняват при натоварване;
 • в бъдеще най-болезнено място става самата кост на петата;
 • при развит процес болките се появяват без натоварване;
 • променена походка е приспособен опит да се разтоварят петите, пациентите започват максимално да възползват външната и предната част на стъпалото.
 • пациентите описват болката като „усещане на пирон“, „остро парене“, когато се опитвам да разбера, защо се появява болковият синдром, установено, че той по-малко зависи от формата и размера на костен шип, интензивността свързана с подредба, близост до нервните влакна.
Плантарен фасциит, болезненост при натискане
Тук се определя остра болезненост при натискане

Има случаи, когато големи шипове човек не чувства, но плоски и малки причиняват силна болка.

Типични се считат „стартови“ болки сутрин при вдигане от леглото или след продължителен период сядане на едно място. Деня пациентите отбелязват намаляване на болките, но засилване на вечер.

Променена подкрепа води до напречено плоскостъпие. Особено трудно се придвижват хората с двустранен плантарен фасциит.

Диагностика на плантарен фасциит

Диагноза плантарен фасциит да поставите лесно по характерните прояви и жалби на пациента. Безспорни и обективни признаци на плантарен фасциит се определя в рентгенограмата.

На снимка костите на стъпалото се проявяват секции, за плътност подобни на продължаване на костната тъкан на петата. Дължина на тръна се варира от 3 до 12 мм, той често изглежда като „клюн“ и се огъва в посока на пръстите.

При палпация максимална чувствителност се наблюдава в дупката на петата и над зоната на костни промени.

За окончателно изясняване природата на болката необходимо да се консултирате с лекар-ортопед. Той ще ви помогне да изберете метод на лечение.

Познавателна статия:  Лордоза физиологична и патологична

Плантарен фасциит при децата?

Когато малко дете на година започва да ходи, му е необходим период за настаняване на краката за максимално удобство на позицията. Така че родителите забелязват, че детето предпочита да се движи на пръстите. При деца сухожилие свода на стъпалото е достатъчно еластично и здраво. Тя издържа на временно претоварване.

Ако по време на периода на максимален растеж на детето усилено да се занимава със спорт или получаване на наднорменото тегло, то след това води до развитието на плоски стъпала, изкривяване на свода на стъпалото. В зряла възраст у него се създават всички условия за развитие на плантарен фасциит.

Какви обувки трябва да се носят

Обувки при плантарен фасциит за болния се превръщат в голяма проблема. Помагат специални втулки – ортези или стелки. Те позволяват малко да преразпределят натоварването на свода на крака.

Сами да вземем необходимия вид невъзможно. Ще ги насочи само лекар специалист. Носенето на стелки е необходимо постоянно, да се инвестира във всякакъв вид обувки (обувки, ботуши, сандали). През лятото можете да закупите полу стелки на „велкро“. Те са задържани в областта на свода и не се виждат отвън.

В начален етап шпори лекуват със специални нощни ортези, които се поставят довечера и не се снимат през нощта.

Можете да вземете меки под петите, които амортизират натъртвания при ходене, намаляват болката.

Стелки за обувки при плантарен фасциит
Стелки се продават в ортопедични магазини или аптеки, те имат свой размер и брой

За деца трябва да бъдат закупени обувки, според възрастта си:

 • начинаещи да ходят трябва повдигнало нивото на петата на 2 см;
 • по-нататък не се препоръчва напълно плоска подметка, като у кецове или балетки, ток трябва да е с размер 3 см.

За възрастни се препоръчва обувки с пружиняща подметка. Тъй като се използват полимерни материали, които бързо губят своите свойства, обувките трябва да се сменят често.

Как да се храните при фасциит

Проблемата за диета при плантарен фасциит не стои така остро, както при заболявания на стомаха или червата. Храната не оказва бърз обезболяващ ефект. Плантарен фасциит, като всеки възпалителен процес в организма съпроводен с повишено „закисване“ на околната среда.

Установено, че за предотвратяване на отлагания на калций трябва да се промени реакция на тъканите на алкална. В този процес диета при плантарен фасциит има значение и помага да спре вкостеняване. Ето защо специалистите по хранене препоръчват на пациенти:

 • намаляване на употреба на протеини (месо и риба не по-често от два пъти в седмицата в варена формата, за да не се консумират консервирани храни, пържени и пушени изделия);
 • не се препоръчват продукти, които повишават нивото на пикочната киселина (гъби, бобови храни, алкохол, кафе, бира);
 • да се увеличи в диетата на обема на зеленчуци и плодове, млечни продукти — те имат алкална реакция;
 • за лица с наднормено тегло са необходими гладни дни, но пълното гладуване е противопоказано;
 • мазнините се ограничават само до грам на килограм тегло, това може да бъде малко масло и олио по равно, тук трябва да се нареждат и мазно месо или риба;
 • трябва да се хранят 5 пъти на ден, постепенно;
 • показване кисело млечни продукти;
 • обръщаме внимание на консумация на течности (до 3 литра) под форма на обикновена вода, показани за стимулиране на отделянето на урината дини, краставици, минерална вода с алкален характер, отвара от шипки, зелен чай с добавка кориандър;
 • цикория, отвара от коприва, ядки помагат да извеждат соли на пикочната киселина;
 • сладкиши са ограничават (мед, конфитюр, бонбони, шоколад), въглехидрати организмът трябва да получи от зърнени култури, различни видове хляб.
Познавателна статия:  Заболявания на ставите на коляното, симптоми и ефективно лечение
Хранене при плантарен фасциит
Можете да подредите гладни дни с диня, те допринасят за намаляване на теглото и извод на киселинни радикали

Как да се предпазим от плантарен фасциит

Профилактика на плантарен фасциит се започва още в детска възраст с подбора на правилните обувки. Не се препоръчва да се купуват на детето носени обувки. При запазен външен вид тя губи амортизационен имот на подметката, допринася развитието на плоски стъпала.

В дневния комплекс гимнастика трябва да се включи упражнения за разтягане на плантарната фасция. Те могат лесно да се свършат на работата.

Контрол на теглото, използването на гладни диети — въпросът не е само за красота, но и предупреждение натиск върху свода на стъпалото.

Носенето на високи токчета на жените изисква допълнителни обучения на стъпалото, ежедневната работа с краката си, възстановяване на състоянието им. Може би токчета не са чак толкова необходими и по-лесно от тях да се откажат?

Предупреждава развитие на шпорите лечение на основното заболяване при наличие на захарен диабет, атеросклероза на кръвоносните съдове на краката, артрит. Всяка болка в петите трябва да бъде консултирана с ортопед. Неговите съвети ще ви помогнат да се движете без болки.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР