Плакатен псориазис

Плакатен псориазис

3822
0

Четири от пет болни от псориазис болеят с плакатен псориазис, който е най-често срещаният тип на дадена болест. Често се нарича обикновен псориазис или вулгарен. Плакатен псориазис и обикновен се характеризира с големи петна, които се образуват на крайниците и торса, включително на лактите, коленете, главата и долната част на гърба. Въпреки това, той може да се появи навсякъде по тялото.

Области на кожата, засегнати от псориазис, могат да се обединят в по-големи симетрични маси и се разпространяват на по-големи участъци кожата. Псориазис с плаки често засяга главата и ноктите.

Причини и рискови фактори

Плакатен псориазис
Области на кожата, засегнати от псориазис, могат да се обединят в по-големи симетрични маси

Като на много други заболявания, при този вид псориазис има значително взаимодействие с генетиката и другите фактори. Някои мутации дават почва за развитие на болестта. Доста вероятно, че за развитие на псориазис необходима повече от една мутация в повече от един ген. Ако у човека има ген за псориазис, трябва да го активира един от околните фактори. Такъв фактор може да стане обща вирусна или бактериална инфекция или дори проста травма на кожата.

Признаци и симптоми на плакатен псориазис

За този вид псориазис характерни малки люспести червени пъпки върху кожата. Тези пъпки се обединяват в изпъкнали плаки и най-често те се появяват по лактите, коленете, главата, въпреки че изумен може да бъде всеки един участък от кожата. Често такива плаки причиняват сърбеж. В редки случаи засегната цялата повърхност на кожата.

Диагноза плакатен псориазис

Обикновено дерматолози и специалисти на първото ниво са в състояние да диагностицират класичен псориазис на база външния вид на отделните лезии на кожата, въз основа на естеството на образуване на плаки и тяхното разпределение по лактите, коленете и главата. Този вид на псориазис може да засегне един или няколко нокътя, което води до симптоми, наподобяващи гъбична инфекция.

Псориазис рядко се появява по устните и устата. Понякога плакатен псориазис може да се наложи биопсия. За да се създаде пълната клинична картина, понякога трябва да се разгледат кожните симптоми под микроскоп. Анализ на кръвта обикновено не помага да се идентифицира и да се постави диагноза.

Познавателна статия:  Парапсориазис: причини, видове и лечение

Лечение на плакатен псориазис

Тъй като лекарства от псориазис не съществува, неговото лечение състои в контрол на симптомите и предотвратяване на възпалението. Има много видове лечение, съответстващи на тежестта на заболяването. Често те се комбинират за постигане на по-добри резултати.

Сред методите за лечение, които ще ви помогнат за облекчаване на симптомите заболяването, отделят:

Лечение на локални агенти. Тук се използват кремове и лосиони, които се прилагат директно върху засегнатата кожа. Сред тях са:

  • Кортикостероиди или стероидни мехлеми и кремове, които подтискат реакциите на имунната система, което води до възпалителни процеси, а също така намаляване на възпроизводството на клетките на кожата. Тези препарати имат различна сила на действие: изборът им зависи от тежестта на заболяването.
  • Ретиноиди или местни лекарства със съдържание на синтетичен витамин А. Те действат по-бавно, отколкото кортикостероиди, но не причиняват странични ефекти.
  • Калципотриол или синтетичен витамин D3, това е мехлем, който се нанася върху увредените участъци на кожата. Отслабва производството на клетките на кожата, но може да раздразни кожата, затова не се препоръчва да се прилага върху кожата на лицето и половите органи.
  • Въглен катран се нанася върху кожата под формата на гел или мехлем, той също се добавя към сапуни и шампоани.

Светотерапия. Лечение се постига чрез въздействие върху засегнатата кожа от ултравиолетовите лъчи, на естествена слънчева светлина или специална слънчева лампа. При светотерапия могат да ви предписват лекарства, като псорален, въглищна смола или антралин, които повишават чувствителността на кожата към светлина.

Системно лечение. При тежки форми на плакатен псориазис се използват таблетки или инжекции на такива препарати, като:

  • Метотрексат (лекарство срещу рак);
  • Ретиноиди;
  • Циклоспорин (медикамент, който потиска имунната система);
  • Биопрепарати, като Амевив (алефацепт), Енбрел (етанерцепт), Ремикейд (инфликсимаб) и Стелара (устекинумаб). Тяхното действие насочено към специфични имунни реакции в организма.
Познавателна статия:  Парапсориазис: причини, видове и лечение

Комбинирано лечение на плакатен псориазис позволява на пациентите да приемат по-малки дози лекарства, при това се повишава ефективността на лечението. Консултирайте се с вашия лекар, който се разбира в това заболяване и вие можете да контролирате симптомите на псориазис.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР