Петрозит

Петрозит

1064
0

Петрозит – възпаление на тялото и на върха на пирамидата на слепоочната кост, което най-често възниква като усложнение на остър мастоидит или среден гноен отит.

Освен това, петрозит може да стане следоперативно усложнение след хирургични интервенции на слепоочната кост.

Симптоми на петрозит

Петрозит слепоочна кост
Възпаление на слепоочна кост

Италиански оториноларинголог Градениго описва триада от симптоми, характерни за петрозит: невралгия, отит и парализа на отвеждащ нерв (VI двойка на черепните нерви-отвейдаштия нерв). Основният симптом на заболяването е силно главоболие, което ирадиира в слепоочната област, долната челюст и окото на страната поражението. При притискане на отвеждащ нерв може да се наблюдава ограничение подвижността на очната ябълка на страната поражението (няма възможност за отвеждане окото от средна разпоредба към слепоочната област), двойно виждане в очите, нарушена ориентация и походка.

Тежестта на симптомите може да варира в зависимост от това, колко отгранично гнойно огнището. При увеличаване размера на гной в лезията може да се случи пробив на гнойника в средното ухо, в такива случаи пациентът се чувства значително облекчение, намалява интензивността на болков синдром. Въпреки това в най-скоро време може да се появи ново влошаване на инфекциозен процес, което може да доведе до развитие на вътречерепни усложнения чак до гноен менингит.

На появата петрозит в следоперативния период показва липса на подобрение, а често и влошаване на благосъстоянието на пациента след операцията. Появява се рязко главоболие, значително се повишава температурата на тялото, болните се оплакват от усещане за пулсации на външния слухов проход, а също така в дълбините на оперативната рана. След отстраняване на гнойните маси раната отново се изпълва с гной.

Диагностика и лечение на петрозит

Тъй като петрозит изключително рядко възниква самостоятелно, лекар обикновено не възникват трудности с поставяне диагноза. Остър или хроничен среден отит в миналото в съчетание със симптоми на заболявания, особено в случаите, когато се присъединява парализа на отвеждащ нерв, обикновено показва точно на развитието на петрозит. За потвърждаване на диагноза пациентите се извършва радиография на черепа.

Консервативно лечение

Водеща роля в лечението на петрозита притежава антибактериална терапия, лекарства се прилагат в големи дози, най-често интрамускулно или интравенозно. При изразен интоксикационен синдром на болните необходима дезинтоксикационна терапия. Освен това, необходимо укрепване на имунния статус на организма с помощта на мултивитаминни комплекси (Биомакс, Алфавит, Витрум и др.) и природни адаптогени (женшен, лимонова трева, ехинацея пурпурна и др).

Консервативна терапия често ефективна при петрозити, възникнали в началния период на остър отит при липса на усложнения. При неефективност на консервативното лечение, нарастване симптомите на заболяването, както и при възникнали следоперативни усложнения, пациентът изисква оперативно лечение.

Оперативно лечение на петрозит

По време на хирургическа намеса по отношение на петрозит се извършва аутопсия сосцевиден отломък на слепоочната кост с цел цялостна ревизия и премахване на гнойните маси. При навременно начало на лечението, прогноза е благоприятен.

Профилактика на заболяването състои в навременно и правилно лечение на остър и хроничен среден отит.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР