Периостит – зъбен абсцес симптоми

Периостит – зъбен абсцес симптоми

2653
0

Клинична картина на периостита винаги изключително разнообразна, зависи от пола или дори възрастта на пациента, така и от локализацията на даден възпалителен процес. Симптоматика на този заболяване пряко зависи от състоянието на общата и местната реактивност на определен човешкият организъм, зависи от вида и степента на вирулентности определена микрофлора, и разбира се от вида на самата въспалителната реакция.

В повечето случаи лекарите лесно могат да установят някаква връзка между стандартното възникване на периостита и с предишните му провоциращи фактори, да речем, като преохлаждане, прекомерно прегряване както на физическото, така и психическото емоционалното пренапрежение.

Периостит - зъбен абсцес симптоми

Като правило за пациенти, които са сблъскват с остър периостит може да бъде характерно известно стихване на болков синдром на причинен зъб. Въпреки това, болковият синдром може да започне да приема, така наречен достигнал(дифузен) характер. В такъв случай болката може да става постоянна, често пищялна или стреляща. Освен това, често болезнен синдром придобива своя пулсиращ изключително неприятен усещ характер.

В някои случаи болката може да иррадира по клоните на така наречените тройничен нерв, а това означава да се даде на ухото директно в висок, понякога болката се разпространява дори и в цялата засегнатата половина на главата. Трябва да се отбележи, че в зависимост от конкретната локализация този възпалителен процес пациентите могат да наблюдават присъединение такиви симптоми като ограничено или рязко болезнено отваряне на устата (това е така наречена възпалителна контрактура на първа или втора степен).

Понякога пациентите могат да отбелязват само по своята интензивност на болката или просто дискомфорт по време на преглъщане, или движение на езика по време на дъвчене и др. Често при това заболяване пациентите забелязват появата на оток на околните меките тъкани на причинен зъб, което може да бъде забележимо в областта на горните, така и в областта на долните челюсти. При това самата подпухналост може да бъде като ярко изразена така и изразена в слаба степен.

А ето например локализиране на такъв оток обикновено може да бъде доста типичен и зависи от разположението на така наречения причинен (на първо място засегнатия) зъб. Директно при визуална проверка на цялата устната кухина при зъболекар, лекар може да отбелязва в областта на първо поразен (причинен) зъб, обикновено се открива забележима гиперемия и достатъчно тежък оток на лигавиците. Често визуално се вижда някакво изглаждане, така нар. преходна гънка с альвеолярен отломък на челюст.

Познавателна статия:  Периостит - зъбен абсцес диагностика

Периостит - зъбен абсцес симптоми на заболяванетоТрябва да се отбележи, че няколко от по-често такова състояние се случва характерно именно за сериозни етапи на периостита. А ето, при преминаване на възпалителния процес в гнойни форми директно на преход гънката могат да образуват така наречените валикообразни изпъквания – те обикновено се наричат под или надкостни абсцеси.

В тези случаи, когато гнойно съдържание, започва да претопява самата надкостница и като резултат започва да се разпространява под лигавицата на засегнатата обвивка, става възможно образуването на подслузов зъбен абсцес. Характеризира се с това състояние възможно самостоятелна резолюция на възпалителния процес чрез пробив на капсула с гнойно съдържание от засегналия венцов край.

В този случай, причинен зъб обикновено става лесно подвижен, а коронката може да бъде,както частично, така и напълно разрушена. Често този процес се характеризира с това, че кариозната кухина още както и засегнатите кореновите канали са запълнени с путридни маси. Понякога обаче таково възпаление на зъба може да бъде пълноценно запломбирано.

Също така симптоматика периостита се различава от наличието на болка при перкусия в причинен зъб. Тази болка също може да се различава в тяхната интензивност. Силна болка може да отбелязва почти 85 % от всички пациенти с периостит. Важно е да се отбележи, че болка при перкусия може да се наблюдава и на съседните зъби. Освен това болните с зъбен абсцес често отбелязват изтръпване на цялата долната устна – това е така наречения симптом на Венсан.

Все пак, имайте предвид, че симптом на Венсан обикновено се отбелязва само у тези пациенти, които се сблъскали с възпалителни процес, който се локализира в областта на настаняване на премолярите или молярите на долната челюст.

Не можемо да забележим, че при повечето пациенти с периостит регионарните лимфните възли могат да бъдат леко болезнени, умерено увеличени, те имат така наречената плотноеластична консистенция, че и напълно запазват подвижността. В някои случаи при зъбен абсцес благосъстоянието на пациента особено не страда. Макар и умерени симптоми интоксикация са налице. А преди всичко, това е слабост, известно неразположение може да се наблюдава нарушение на съня, или в нарушение на апетита. Като цяло всичката симптоматика може да се изрази слабо или умерено.

Познавателна статия:  Периостит - зъбен абсцес описание

В повечето случаи това, умерено нарушение на благосъстоянието може да бъде свързано с известна умора от постоянна болка, от постоянен лош сън и нарушен апетит.

Обективно при изследването на такива пациенти общо състоянието на такива се оценява като задоволително. Обикновено температурата на тялото на тези пациенти достига (и дълго време била пазена) до границите на субфебрилните цифри, и изключително рядко може да се увеличи до внушителните +38 °С или по-висока.

Имайте предвид, че описаната по-рано клинична картина ще бъде характерна в по-голяма степен за периостит, който се характеризира с формирането на така наречените нормергически тип на реактивни отговори на организма. А ето при гиперергия буквално всички от описаните по-рано клинични симптоми ще бъдат по-силно изразени. При това може да се увеличи бурно развитие на интоксикация организма, самият процес може да придобие най-често срещаният характер.

А това означава, че в продължение на максимално кратък временни период (около деня) болестта може да се разпространи на всички околни причинен зъба тъкани, като по този начин помага за по-бързата поява на опасен зъбен абсцес или флегмон на различни около челюстта области.

Понякога при тези пациенти, при които се наблюдава намалена реактивност на организма дадено заболяване може да се развие по-бавно, да речем по така наречения гипоергически тип. Особено често е умерено продължение на възпалителния процес може да се наблюдава при хора достигащи един по-възрастен или дори сенилни възраст.

Също така умерено течение се наблюдава при наличие на тялото на човека тези или други съпътстващи заболявания. Става на първо място захарен диабет, нарушение на кръвообращението втора и трета степен, за различните хронични заболявания на сърдечно-съдовата система или на храносмилателния тракт.

Обикновено при таково гипоергическо течение на възпалителен процес клиничните симптоми могат да бъдат най-слабо изразени. Такива пациенти изключително рядко се обръщат към лекар от болков синдром, при това абсцесите могат да се отварят спонтанно, да речем, при развитието на некроза на периоста или при поражение на лигавицата. При това на такива пациенти остро възпаление обикновено се купирва, и възпалителен процес придобива продължителен хроничен характер.

Много е важно да се каже, че до голяма степен развиваща се клинична снимка на периостита може да зависи от разположението на така наречения причинен зъб. Да речем, когато възпалителния процес се появява на горната челюст, директно в областта на ножовете, лекарите отбелязват значителен оток на цялата горна устна, а така също и крилата на носа. Подуване при това може да се разпространи дори на дъното на долните носови ходове.

Познавателна статия:  Периостит - зъбен абсцес профилактика

А в редица случаи образуван гноен ексудат доста може да се разпространява под надкостницата на предните участъци на дъното на носова кухина. При това често може да се образува зъбен абсцес, особено при физиологично нисък зъбния алвеоларен отломък.

Често при настаняване на гноен ексудат (и преместването му) от ножовете към твърд неб в непосредствена област предния отдел се формира опасен небен абсцес. В същите случаи, когато причинен (на първо поразен) зъб се превръща в най-горния кучешки зъб, възникнало подуване може да се разпространи дори на подокошната част или на част от така наречената устната област. Процесът може да повлияе на ъгъла на устата, едното крило на носа, а така също долния и в някои случаи дори и на горния клепач.

Когато източници на инфекция се оказват премоляри разположени на горната челюст, така наречените колатерален оток ще се разпространи в цялата подокошната, на бузовата и дори на скуловата област. При това често оток може да повлияе на долния и дори на горния клепач.

Ако гноен ексудат директно от палатинални корени най-първо на горните премоляри ще се разпространи и в небната повърхност, по-близо към средната част на нашето твърдо небето може да започне да се формира така наречен небен абсцес. Остри форми на периостита, развиващи се на горните моляри, характеризираща се с оток, който обхваща цялата скуловата, цялата бузовата и така същите цялата горна част на така наречената околоушно-дъвченето на областта. Изключително рядко този процес обхваща долния клепач, и може да достигне чак до ушната мида.

За гнойни форми на периостита, който се развива в долните резци, характерна появата на оток засягащ долната устна и брадичка. При това цялата брадично-устна бразда обикновено значително загладени. Както при разпространението на този възпалителен процес е по-близо до по-ниския кучешки зъб и долни премоляр подуване може да улови долния или средния отдел, така наречената устната област.

Когато източника на инфекция – представлява моляри на долната челюст, възможен колатерално подуване ще вземат все по-ниски и средните отдели като устната област, пречи на околоушно-дъвчената област и дори цялата поддолночелюстна област.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР