Периостит – зъбен абсцес описание

Периостит – зъбен абсцес описание

1923
0

Описание, какво е периостит (зъбен абсцес)

Това заболяване като периостит на зъба в ежедневието човек се нарича доста банална дума – зъбен абсцес. Защо именно зъбен абсцес, ще попитате вие? Да, просто защото в превод от немски език думата „fluss“ може да се обозначи – течение или потока, което, разбира се, не може да бъде по-добре описано това неприятно заболяване.

Така че под термина зъбен абсцес лекарите предполагат доста бързо разпространение на гнойно съдържание на тъканите на зъба при запуснат периостит. Трябва да се отбележи че това състояние наистина може да се сравни с интензивен голям разлив на река директно в наводнения. Всъщност затова е много важно своевременно да забележите тези тревожни сигнали, които свидетелстват за наличието на проблеми и възможно най-скоро да се обърнете за квалифицирана помощ от опитен специалист стоматолог.

Периостит - зъбен абсцес описание

В противен случай може да се превърне в живо въплъщение на един от героите обичайните стоматологични карикатури когато пациентът с зъбен абсцес е съставен с раздута до невероятни обеми на бузата, която допълнително превръзана с кърпичка.

Освен шега, одонтогенен периостит съвременната стоматология обикновено се определя като остра форма на възпаление на периоста на така наречените алвеоларен процес на върха челюстта или алвеоларна част на долната челюст. Имайте предвид, че това заболяване има строго одонтогенен произход, а това означава, че основната му причина за появата може да бъди само болен (по-рано не излекуван) зъб.

По-често, зъбен абсцес се превръща в истинско усложнение на своевременно не излекуван или некачествено излекуван пародонтит. Няколко по-рядко (но така също доста може би) инфекцията може да влезе в челюстта на пациента чрез притока на кръв (по кръвоносните съдове директно от други по-рано на заразените тъкани) от други огнища на възпаление.

Всека форма одонтогенен периостит обикновено се съпроводя с изключително неприятни симптоми на (един от които се счита за доста силна по своята интензивност на зъбобол), както и за отстраняване на които може да се изисква дори оперативно лечението. Най-често това заболяване се развива във вътрешни или във външните слоеве на периоста, въпреки че нататък, вследствие на максимално здрава връзка между периоста и сама челюстната кост, остър възпалителен процес с лекота може да премине на други тъкани, което води до, да речем, остър остео периостит.

Познавателна статия:  Туберкулозен спондилит

Модерна стоматология стандартно отделя остри форми на периостита, които на своя страна могат да бъдат разделени на серозен вариант или гноен, и на хронични неговите форми. При това, не може да се каже,че възпалителен процес може да бъде, както строго ограничен, така и неорганизиран, когато процесът на възпаление се разпространява по тялото на челюстта.

При това имайте предвид че развитието на периостита в остра, но серозна форма обикновено се случва доста бързо (в рамките на един, максимум три дни). Стандартно се проявява това състояние на най-силния оток буквално всички меки тъкани около засегнатия зъб. Локализация на този възпалителен процес обикновено зависи от местоположението на така наречения причинен зъб, а количество на възпалителен процес може да зависи от структурата на специфични съдове на периоста.

Имайте предвид че тази форма на болестта може да се развие след силна синина или дори след фрактура на зъба (формиране на травматичен или посттравматичен зъбен абсцес). При това на самия възпалителен процес, в по-голямата си част, доста бързо стихва, въпреки че, разбира се, понякога може да доведе и до появата на някои фиброзни пролиферации на тъканите и дори до отлагане на някои соли на калций или до новообразувания на костната тъкан (което провокира така наречения осифициращ зъбен абсцес).

А ето да речем остър гноен периостит може да се прояви с доста силни, понякога непоносимо пулсиращи болки. При него болка може да се разпространява дори и в ухото и може в очите. Прилагане топлина в този случай може само да засили зъбобол, студ и съща прикачен към болната страна, насреща, може няколко да успокои процес.

Познавателна статия:  Гноен артрит причини и симптоми
Оток на тъканите и зачервяване на лигавицата около засегнатия зъб
Оток на тъканите и зачервяване на лигавицата около засегнатия зъб

При това състояние също възниква оток на тъканите и зачервяване на лигавицата около засегнатия зъб. На това заболяване може би придружено от драстично повишената телесна температура. При това по малко натрупване на гнойно съдържание в челюстта проявата на болестта само ще засили.

Основните причини за възникването на тази форма на заболяване, освен нелекувани проблеми със зъбите, могат да станат отворени фрактури на костните тъкани и други сложни травми на челюстта.

Дифузни форми на остър зъбен абсцес се различават с максимална распространеност на възпалителен процес. Когато заболяването се проявява с максимално силна зъбобол и се допълва от симптоматика с обща интоксикация. При това дифузен периостит, който се появи на долната челюст обикновено протича малко по-сложно, отколкото същия периостит в горната челюст. А ето и локализация на специфичен възпалителен процес обикновено зависи от разположението на засегнатия зъб:

  • За например при случаи на горните резци – процеса се влияе от (се подува и боли) горната устна и точно определена част на носа и синусите.
  • При лезии на горните кучешки зъби и премоляров – гной ще се натрупва в надкостницата.
  • При поражение на молярите – възпалителен процес може да възникне в горните секции на бузите, понякога по-близо до скулите или дори до ушите.
  • При поражение на премолярите – възпалителен оток ще се намира в по-ниските части на бузите.

Хроничен периостит се различава от други форми на своето скрито, но не по-малко опасно течение. Тази форма на периостита на днешен ден се среща по-рядко, отколкото останалите. Хроничен зъбен абсцес най-често може да се развие в надкостницата на долната челюст. Обикновено тази форма на проблемата различава чисто местни възпалителни реакции под формата на максимално плътен оток.

Познавателна статия:  Подкожен гноен абсцес - описание

Трябва да се каже че оток при хронични форми на периостита може в значителна степен да изменява черти на лицето на пациента. Често на мястото на възпалителния процес се удебелява костната тъкан и дори се увеличават близките лимфни възли. Но в същото време засегнатата лигавица на устната кухина може да няма изрично подпухналост и покрасняване.

Хронични форми на периостит могат доста дълго време да не преминават и в резултат на това се продължават в продължение на пет или дори осем месеца. Освен това в някои случаи хронични форми периостита могат да се продължават в продължение на няколко години, постоянно дават на пациентите периодични неприятни изострявания.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР