Периостит – зъбен абсцес лечение

Периостит – зъбен абсцес лечение

1245
0

Както обикновено,периостит може да предполага няколко различни варианти на лечение. При това винаги вид на това лечение ще зависи от тежестта на заболяването и от процеса на неговото възникване. Често, в случай на остри форми на серозен периостит повече от достатъчно за да се проведе задълбочено премахване на пулпата или на нерва на зъба, след което да се проведе задълбочено измиване в скритите места на устната с антисептици или антибиотици.

Въпреки това, ако има развитие на остра форма на гноен периостит, лечението може да бъде допълнено със специални физиотерапевтически процедури. А когато периостит може да изисква активен противовъзпалително лечебно въздействие, на пациентите могат да определят като местни, така и перорално използвани антибиотици. За съжаление, при повечето форми на хроничен периостит болен зъб подлежи на премахване.

Трябва да се отбележи, че във всеки случай, общото лечение на такива проблеми като периостит включва определяне на мощни антибактериални, а така и срещу алергенни медикаментозни лекарства. Понякога при тази болест лекарите смятат, че необходимо да се предписват тези или други общеукрепляющи средства в формата на лекарства калций и комплекси от витамини.

Смята се, че при навременно обръщение към лекар и при адекватно лечение на периостита, пълно възстановяване може да настъпи на третия или максимум на петия ден болестта. Въпреки това без оказване на навременна медицинска помощ или при неправилно предоставяна помощ периостит може провокира образуването на един или няколко фистули директно върху венеца.

Понякога това заболяване може да се усложнява с проникване на гнойно съдържание в различни околно засегнатия зъб тъкани. При това се случва развитие на абсцес или флегмони, което е изключително опасно за здравето на самия пациент.

Познавателна статия:  Миозит: причини, видове, класификация

Така или инак лечение на всички форми на периостита трябва да бъде перфектно обмислено, строго индивидуализировано и че не по-малко важно – комплексно. Директно в хирургичното отношение на лекар трябва да реши най-важните въпроси за целесъобразността на бързото отстраняване или все още се бори за запазване на причинен зъб.

Най-често при тази болест запазват само еднокореневи зъби, които имат физиологично правилни, добре преминавани и лесно подлежащи на пломбирне коренови канали. В случаите на наличие огнището на разруха на самата кост до върха на корена лекари се случва препоръчват изпълнението на операция, която се заключва в резекция на засегнатия връх на корен.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР