Периостит – зъбен абсцес диагностика

Периостит – зъбен абсцес диагностика

919
0

Обикновено точна диагноза остър или хроничен (серозен или гноен) периостит може лесно да бъде потвърдена от стандартните данни от лабораторни изследвания на кръвта. В повечето случаи при тази болест се наблюдава незначително (умерено) повишаване на нивото на левкоцити в кръвта, за сметка на определено увеличаване на общия брой на неутрофилите (до 70-78%).

При това СОЕ така също се увеличава, макар и незначително, при това рядко надвишава тези стойности, като за 12-15 мм/ч. Често, за да се потвърди диагноза лекарите предписват стандартно рентгеново изследвание. Обикновено при таково рентгеново изследвание на засегнатата челюст реални промени в самата костна структурата не се наблюдават.

Периостит - зъбен абсцес диагностика

На рентгенография обикновено се установяват само някои промени, които са характерни за така наречен гранулиращ или гранулематозен пародонтит, за така наречената ретикуларната киста, или за полуретенировани зъби. Не по-малко важно при периостит и диференциална диагностика.

А все затова, защото много от клиничните симптоми и признаци развитието на остър периостит челюстите могат да се срещнат и при други остри възпалителни проблеми на устната кухина. Обикновено се опитват да предоставим остър периостит със същото остро течение (или с изостряне на хронични форми) пародонтит. Разграничаване това заболяване важно и от остър остеомиелит на челюстите, от абсцеси, от изостряне на хроничен сиалоаденит, от възпалителни челюстните кисти, доброкачествени и злокачествени тумори на челюстите.

Както обикновено, остър периостит може да се различава от остър или от изострявани хронични течения, пародонтит локализирането на даден възпалително огнище, а понякога и изразеност на определена възпалителна реакция. Толкова остър периостит непременно трябва ясно да се разграничи с остър сиалоаденит, така наречените подезични или поддолночелюстни слюнчените жлези.

Познавателна статия:  Гноен артрит причини и симптоми

Непременно трябва да се помни, че най-често при периостит сами слюнчените жлези рядко стават жертви на разположение на възпалителния процес.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР