Периартрит на колянната става: причини, симптоми и лечение

Периартрит на колянната става: причини, симптоми и лечение

2438
2

Възпаление на околоставните тъкани се нарича периартрит. В болестния процес участват мускули, сухожилия, връзки и други анатомични структури, при това става остава интактна (невредима).

Периартрит на колянната става се развива в областта на медиалния (вътрешна) хрущял на бедрената кост, където се захващат сухожилията на четириглавия мускул на бедрото („гъша лапка“).

Периартрит на колянната става
Периартрит на колянната става

В повечето случаи заболяването се среща при жени под 40-годишна възраст. Понякога болестта има вторичен характер и се появява на фона на хронично протичане на възпалителни и дегенеративно-калцификативни увреждания на колянната става (артрити, артрози, остеоартрози).

Причини за заболяването

Периартрит на колянната става причинява един или няколко неблагоприятни фактори, които оказват влияние върху тялото за дълго време.

Към причините на заболяването са отнасят:

 • общо охлаждане на организма, хладност на долните крайници;
 • интензивни физически натоварвания, дълго стои на краката си;
 • травма в коленете, неудобни движения в коленните стави, нестабилност на свързващия апарат;
 • заседнал начин на живот, продължително статично натоварване на долните крайници;
 • ендокринна патология, свързана със затлъстяване и диабет;
 • нарушение на хормоналния баланс в организма;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система, в това число атеросклероза;
 • хронични възпалителни и дистрофични процеси в колянната става (артрит, артроза).

Болестния процес в околоставните тъкани може да се развива в период на възстановяване след оперативна намеса на анатомични структури на долните крайници (кости, стави, сухожилия).

Клинични прояви на периартрит

Симптомите на периартрит не са от специфичен характер и са подобни на клиничните прояви на друга патология на опорно-двигателния апарат. Въпреки това, периартрит на колянната става в международната класификация на болестите (МКБ 10) се обособява в отделна нозологична единица и се обозначава М77, тъй като има свои особености течения, терапия и прогноза за възстановяване.

Заболяването обикновено лесно се поддава на лечение, не причинява необратими промени и контрактури на засегнатата става, двигателната активност на долните крайници се възстановява в пълен размер.

Физиопроцедури на колянната става
Физиопроцедури на колянната става допринасят бързо възстановяване на двигателните функции

Основна проява на периартрита се счита болковият синдром, който се характеризира със следните признаци:

 • поява на остра болка в областта на средната част на коляното по време на активните огъващи и разгъващи движения;
 • болки в покой и след промяна на положението на тялото – преобръщане крак за крак, обрати гърба на една страна, движение на подбедрицата;
 • засилване на неприятни усещания при ходене по стълба, носене на тежести по време на дълги разходки;
 • появата на дискомфорт при палпиране коляното си и почука по вътрешната си повърхност.

Освен това, в областта на колянната става се появява подуване на тъканите, повишаване на местната температура, зачервяване на кожната покрива. В тежки случаи могат да се развият симптоми на интоксикация, свързани с повишена температура, неразположение, бърза умора, значително ограничение на подвижността на болния крак.

Познавателна статия:  Полиартрит на ставите симптоми и лечение с народни средства за защита

Диагностика и лечение на периартрит

Навременно поставяне на диагноза изисква обръщане към лекар при първите признаци на болестта. За потвърждение на периартрит и за изключване на патология на ставите предписват рентгенография, компютърна томография, артрограмма, магнитно-резонансна томография (МРТ), ултразвуково изследване (Ехография) на засегнатата област. При възпаление на околоставните тъкани се наблюдава размазването на контурите на анатомичните структури на колянната става, вследствие на оток, стесняване на вътреставната цепка, остеопороза и периостит с разреждане костната тъкан на мястото на патология, калцификати на сухожилията и мускулни влакна. В общ анализ на кръвта се откриват признаци на възпаление (повишаване на СОЕ, левкоцитоза).

Лечение на периартрит на коленете трябва да бъде на по-ранен етап от развитие на болестта за предупреждение го прогресия, участие в възпалителния процес вътреставните структури, развитие на усложнения.

Лечение на периартрит, инжектиране в околоставната тъкан
Инжектиране в околоставната тъкан предписват при интензивен болков синдром, устойчиво до други методи на терапия

Навременна терапия се провежда с помощта на консервативни методи, а при хронично заболяване се предписва оперативна намеса за отстраняване сраствания, контрактури, калцификати, които нарушават физиологична подвижността на ставите. В остър период препоръчват ограничаване на движенията в засегнатите стави, предписват носене на фиксиращи превръзки за намаляване на интензивността на болката и предотвратяване на допълнителни травматизации на възпалената тъкан.

Периартрит лечение на колянната става включва:

 • противовъзпалителни средства (НСПВС) – ортофен, диклофенак, ибупрофен;
 • аналгетици за предотвратяване на болковият синдром – тайленол, новалгин, солпадеин;
 • хормонални средства за приемане през устата или пронизване засегнатата става – гидрокартизон, преднизалон;
 • локално въздействие чрез втриване на мехлеми и гелове – долобене, капсикам, фастум, диклак;
 • физиопроцедури – магнитна терапия, електрофореза с новокаин, инфрачервено лазерно лъчение;
 • акупунктура, акупресура;
 • хирудотерипия (прилагане на пиявици).

В период на ремисия на остър процес препоръчват провеждане на лечебна физкултура, която състои от комплекс от упражнения, насочени към развитието на подвижността на ставата, да се подобри еластичността на ставните връзки и мускулната сила. Занятията започват с прости движения по 10-15 минути, постепенно увеличаване на натоварването, сложността и продължителността на тренировката. Се използва клек, махове с краката, скокове, бягане на място по индивидуална програма, съставена от специалист.

Лечение на периартрит, еластична превръзка, бандаж
Ортез (бандаж) на коленните стави се счита за ефективни помощни средства за лечение на периартрита

За лечение на периартрит използват традиционни средства като допълнително излагане на болестния процес. Прилагане на нетрадиционни рецепти трябва да бъде съгласувано с лекар и не изключва консервативни методи на терапия. Най-популярен при заболяването лечебен чай на базата на лечебни билки. За приготвянето му трябва да се вземат в равни пропорции листа на касис, малина, боровинка и шипка. Суровина в количество 30 грама се налива 500 мл гореща вода и се вари в продължение на не повече от четвърт час. Обогатена напитка приемат по половин чаша преди всяко хранене. Средството облекчава възпалението, укрепва кръвоносните съдове в областта на патологията, нормализира обменните процеси.

Периартрит се отнася до остро заболяване, което първоначално засяга околоставната тъкан или отново се развива на фона на заболяване на колянната става с различна етиология. За подобряване на прогнозата на болестта трябва своевременно да се потърси медицинска помощ и да се проведе лечението, за предотвратяване на образуването на хронични течения, появата на трайно нарушение на подвижността в коляното.

2 коментара

 1. Здравейте аз съм на 28 години. И днес аз работих на краката си стоя. След това, когато аз легнах да спа у мен много силно заболяха коленните стави. Доколкото това може да бъде сериозно в 28 години ? И трябва ли да се изглеждам при лекар?

  • Жека, коленете могат да болят след тренировка. Ако в рамките на 3-4 дни болката не се засили, тогава побързайте към лекар. Докато използвайте мехлем Диклофенак и Кетанов, упражнения не правете, нека всичко да се възстанови и да премине възпалението.

НАПИШИ КОМЕНТАР