Парапсориазис: причини, видове и лечение

Парапсориазис: причини, видове и лечение

1847
0

Парапсориазис принадлежи към группа приобретени дерматози неясна етиология. Има характерни признаци: повърхностен характер на лезии, хронично течение, резистентност към лечението.

Причини и симптоми за появата на парапсориаза

Причините индуциращи парапсориазис окончателно не са проучени. Съществува мнение, че възможността за развитие на заболяването оказват влияние пренесени по-рано инфекциозни заболявания, съществуващи в миналото хронични заболявания, съдови промени, имунни нарушения, алергични реакции, дисфункция на ендокринната система, а също и вирусни заболявания.

Симптомите на парапсориазиса

Парапсориазис причини, симптоми
Симптоми на парапсориазис

За всяка форма на парапсориазиса характерни особени проявления.

При плакатен парапсориазис: плаки имат розово-кафяв цвят, които слабо са лющат и имат кръгли или неправилна форма очертанието.

За капковиден парапсориазис характерно: множествени обриви кръгла форма с размер на леща, в центъра с образование люспи, цвят от розов до кафяв.

Лихеноиден парапсориазис се проявява под формата на малки фоликуларни папули, които се поставят в формата на ленти.

За остър парапсориазис характерен полиморфизъм на обриви, треска, увеличение на лимфните възли.

Диагностика

Диагностициране парапсориазис доста трудно, тъй като клиничните прояви са много подобни на псориазис и лихен планус.

Днес не са разработени специфични тестове за диагностика на парапсориазиса. В този момент за извършване на диагностика провеждат лабораторен анализ на кръвта, а също и провеждат хистологични изследвания на кожата от огнища на поражение.

Прогноза за заболяване благоприятен.

Видове на заболяването

  1. Плакатен парапсориазис. Имаме два подвида на плакатен парапсориазис: доброкачествен ситно плакатен и едро плакатен парапсориазис, който може да се трансформира в лимфома. Някои от засегнатите райони могат да имат вид на атрофирани, набръчкани и по вид напомнящи смачкана папирусна хартия. Най-често сърбеж липсва, ако той се появи, това може да бъде признак за развитието на гъбична микоза. На кожата се появяват петна или плаки бледо-розов цвят с размер от 3 до 5 см, очертанията им могат да бъдат овални, заоблени или имат неправилна форма. Лезии се установяват обикновено по тялото или крайниците. Елементи на обриви не са склонни към сливане. Дерматоза има хроничен характер.
  2. Капков парапсориазис. Тази форма на парапсориазис се проявява под формата на многобройни обриви кръгла форма, величина до размера на леща, цвят на обриви може да варира от розово до светло кафяво. Обриви се локализират предимно по тялото, горните и долните крайници, но могат също да се появяват и на други места. Отличителна черта на тази форма на парапсориазиса е присъствието на три особенности: феномен облатка, феномена скрито белене, симптом пурпур. Капков парапсориазис има хроничен характер и може да се продължи с години.
  3. Лихеноиден парапсориазис. Тази форма се среща крайно рядко, характерен елемент на обрив – конусовидна пъпка, очертания на която имат кръгла или овална форма, цвят на папули червено-жълт или червено-кафяв. Повърхността на обриви гладка и леко лъскава. Обрив в засегнатите райони има вид на ленти, които се пресичат помежду себе си. Обриви често са локализират в областта на тялото и крайниците. Сърбеж обикновено няма. Тази форма на парапсориазис се отличава с голяма съпротива към терапия.
  4. Остър парапсориазис Муха-Хаберман. Отличителна черта на тази форма на парапсориазиса е полиморфизъм на обриви. Обриви могат да бъдат: мехурчети, папулозни, варицело подобни, хеморагични, пустулозни, може да се образува некротични кори, които засягат значителни участъци на кожата.
Познавателна статия:  Плакатен псориазис

В началото заболяването протича остро, в повечето случаи регресира напълно, на мястото на обриви остават белези. Обривът може да се локализира не само на кожните покриви, но и да се появи на мукозните мембрани на устата и гениталиите.

Пациентът трябва да помни, че това заболяване изисква своевременно и правилно лечение.

Лечение на парапсориазиса, профилактика

При капкова форма парапсориазиса показана санация огнища на инфекция, използуване на антибиотици с широк спектър на действие, антихистаминни, съдови, хипосенсибилизиращи лекарства.

При хронична и подостра форми на парапсориазиса в процес на разрешаване, се прилага PUVA-терапия. Този метод се основава на използването на фотоактивни вещества едновременно с облъчване на засегнатите кожни покривки с дълго вълнов ултравиолетово излъчване. Ако ефектът от PUVA-терапия не е дошъл, предписват глюкокортикостероиди в малки дози.

За външна употреба предписват глюкокортикостероиди, резорбируеми мазила.

При плакатна и лихеноидна форми на парапсориазис използват същите лечебни дейности, че и при капкова форма, но самият процес на лечение е много сложен.

При пациенти с парапсориазис могат да се появят такива усложнения: съдови нарушения, образуване на петна по кожата на места обриви, образуване на белези на мястото на обриви.

Профилактика на парапсориазиса

Основните методи за предпазване от парапсориазиса: санация огнищата на инфекция, лечение на хронични заболявания на органите на стомашно-чревния тракт.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР