Пъпна херния при бебета: въпрос-отговор

Пъпна херния при бебета: въпрос-отговор

1287
0

– Какво е пъпна херния?

Пъпна херния се отнася до една от най-честите проблеми, с които представлява да се среща детски хирург. Пъпна херния се нарича дефект апоневроза в областта на пъпния пръстен, през който излиза съдържанието на херниевата торбичка: участък на червото, щуцера. Съответно, отколкото по-голям размерът на дефекта, толкова повече самата херния.

Пъпна херния при бебета
Защо се появява пъпна херния при бебета

– Защо се появява пъпна херния при бебета?

Пъпна херния при бебета винаги носи вроден характер и в по-голямата част се появява веднага след раждането или в скоро време.

Чрез пъпния пръстен на детето, който се нахожда в утробата на майката преминават кръвоносните съдове, с помощта на които бебето получава хранителни вещества от майката. Към момента на раждането кръвоносните съдове на пъпната връв се изпразват и пъпния пръстен се затваря. У някои деца това не се случва, което и води до образуването на пъпна херния.

– Как може да се определи пъпна херния?

Клинични прояви на пъпна херния зависят от нейните размери. При дефект апоневроза повече от 0,5 см, често се проявява с издутина в областта на пъпа.

– Какво да се прави при пъпна херния?

Пъпна херния се отнася до редица хирургични заболявания, които може да се излекуват с консервативен начин, т.е. без операция.

При наличие на пъпна херния при бебета на първите месеци на живота ефективни методики за временно бандажиране. С тази цел се използват специални пъпни бандажи или фиксиране ръбовете на пъпния пръстен с хипоалергенен лейкопласт със специален начин.

– Защо и кога трябва да се оперира пъпна херния при бебета?

Самостоятелно затваряне на пъпна херния е по-скоро правило, отколкото изключение. Това в известна степен зависи от размера на дефекта и от степента развитието на мускулите.

Смята се, че ако пъпна херния не премина преди 5-6 години, то шансовете на самостоятелно излекуване категорично малки. А с напредване на възрастта пъпна херния може да се увеличи, което отново ще бъде операция, само в по-голям размер.

При момичетата наличие на пъпна херния има особено значение. Тъй като предстоящата бременност означава разтягане на предната коремна стена, и като следствие увеличаване на херния в размера.

Познавателна статия:  Пъпна херния при възрастни – симптоми, лечение и последици

– Какво ще бъде ако не се оперира?

Прищипване на пъпната херния при деца ситуация изключително рядка и се среща само в изключителни случаи. При възрастни също прищипване на пъпната херния се среща значително по-често. Затова освобождението на бебето от пъпна херния в детството – гаранция за липса на подобни проблеми в зряла възраст.

– В какво състои операция при пъпна херния

Основният принцип на операция – отделяне и зашиване дефекта апоневроза в областта на пъпния пръстен. Операцията се извършва под обща упойка. Средната продължителност 10-15 минути.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР