Пълна информация за хиперкифоза

Пълна информация за хиперкифоза

1223
0

Нашият гръбначен стълб има няколко естествени гънки, които изпълняват амортизираща функция, когато приема големи натоварвания. При това промяната им води до редица различни проблеми с гръбначния стълб.

Какво е хиперкифоза
Вродена и придобита хиперкифоза

Прекомерно огъване на гръдния отдел се нарича хиперкифоза. Той най-често започва да се развива при деца в периода на интензивен растеж, който се изразява в промяна на позата. Затова, за да не допуснете сериозни проблеми, трябва при първите прояви на заболяването да се обърнете за помощ към лекар и да минете през пълна проверка.

Класификация на хиперкифоза

Хиперкифоза може да бъде два вида – вродена и придобита. Само етиологията на заболяването определя типа на заболяването. Затова нека да разгледаме класификация хиперкифоза в зависимост от причините за възникването му:

 • Вродена – развива се поради неправилно развитие костната структура на скелета.
 • Рахитична – възниква при пациенти с диагноза рахит. При това се наблюдава слабост на мускулния корсет и костната структура прешлените на гръдния отдел на гръбначния стълб.
 • Старешки – това е резултат от естественото стареене сегментите на гръбначния стълб.
 • Тотален – това е дъгообразна хиперкифоза, която възниква в резултат на сериозно заболяване на гръбначния стълб.
 • Компресионна – посттравматична, която се развива след получена травма на гръдния отдел на гръбначния стълб.
 • Функционална – причинено от слабост на мускулния корсет при постоянно неправилно положение на гръбначния стълб (поза).

Също така има и други видове на заболяването, които се появяват в резултат поражението на гръдния отдел на гръбначния стълб. Това могат да бъдат инфекциозни заболявания, ендокринни заболявания и новообразувания, причинени метастази на телата на прешлените.

Основни прояви на болестта

При развитието на хиперкифоза се променя позата на човека. Раменете падат, става все по-изразена шийна лордоза и се закръгля върта. Освен това, хиперкифоза има такива прояви, като:

 • скованост при движенията.
 • обща отпадналост и бърза умора;
 • главоболие;
 • изкривяване на гръбначния стълб;
Прояви на хиперкифоза
Хиперкифоза се проявява с навеждане

В резултат изкривяванията на гръбначния стълб възникват късни усложнения на болестта, които могат да бъдат придружени от:

 • болки в гърба;
 • мускулен спазъм;
 • трудно дишане;
 • изтръпване на горните крайници;
 • смъдене в пръстите;
 • загуба на чувствителност на отделните части на тялото;
 • обща слабост;
 • нарушение работата на вътрешните органи.

Всички по-горе описани симптоми се появят в случай, ако изменението на гръбначния стълб доведе до притискане на нервното коренче от гръбначния мозък.

Диагностика и лечение на хиперкифоза

На първо място лекарят извършва външен оглед на пациента, палпира гърба и врата, а също и проверява мускулите на чувствителност, за да се уверите, или обратно, да опровергае неврологични нарушения.

Диагностика на хиперкифоза
Външен преглед — първи етап на диагностика

Но за да се установи точна диагноза не е достатъчно провеждането само на външен преглед. Въпреки, че промяната на гръдния отдел на гръбначния стълб ясно се вижда, трябва да се определи на първо място причината за болестта, а след това и произтичащите от него усложнения.

Така че лекарите предписват рентгенография, компютърна диагностика, магнитно-резонансна томография и ехография на вътрешните органи.

В зависимост от възрастта на пациента и форми изкривявания на гръдния отдел на гръбначния стълб се определят методи на лечение. Те могат да бъдат както консервативни, така и оперативни.

Консервативното лечение включва прием на обезболяващи, витамини и други лекарства, възобновяващи естествените процеси обмяна на веществата в тъканите. Могат също да се използват специални ортопедични корсети, които не само поддържат мускулите на гърба, но и постепенно коригират кривината.

Важна роля във възстановяването на гръбначния стълб играе масаж на гърба, мануална терапия и лечебна гимнастика.

Тези процедури помагат за подобряване на кръвообращението в засегнатата област, изграждат обменните процеси, укрепват мускулния корсет на човека и коригират кривината на гръдния отдел.

Лечебна гимнастика при хиперкифоза
Лечебна гимнастика при хиперкифоза

Но не си струва да се лекува хиперкифоза самостоятелно, защото всяко погрешно действие може значително да влоши ситуацията и да доведе до сериозни последици.

Ако хиперкифоза причинена от вродени аномалии развитието на костната структура, то след това да се поправя изкривяване може само с хирургическа намеса. Но в следоперативния период се препоръчва да се правят физиотерапевтични процедури, лечебна гимнастика и лек масаж.

При хиперкифоза, причината за която са възрастови промени, напълно премахване огъването е невъзможно. При това лечението насочено само към намаляване на болезнени усещания и предотвратяване на по-нататъшното развитие на болестта. За това са назначени специални болкоуспокояващи мехлеми, гелове, а също така се използват поддържащи колани и корсети.

Хиперкифоза – това е много сериозно заболяване, което изисква своевременно лечение. В края на краищата, всички отрицателни процеси, протичащи в гръбначния стълб, могат да доведат до необратими последствия.

Познавателна статия:  Кифоза видове, симптоми и лечение

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР